REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvairiausiomis aplinkybėmis apleisti miestai iki šiol kelia keliautojų susidomėjimą, apie juos kuriamos įvairiausios legendos.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąją straipsnio dalį galite skaityti čia: Top10: Miestai vaiduokliai (I)

6. Kadykchanas (Rusija)

Kadykchan, Rusija (a-el.blogspot.com nuotr.)Kadykchanas, Rusija (a-el.blogspot.com nuotr.)

Kadykchanas – tai vienas iš nedidelių Rusijos miestelių, kurie žlugo po Sovietų Sąjungos griūties. Tai buvęs angliakasių miestas. Jo gyventojai turėjo palikti namus ir kraustytis ten, kur galėjo rasti vandens, medicinos įstaigas, mokyklas. Valdžia žmones  iškraustė vos per kelias savaites ir  skyrė jiems naujus būstus kitose gyvenvietėse. Kadangi miestą reikėjo palikti skubiai,  čia liko beveik visas gyventojų turtas.

REKLAMA

7.  Sienomis aptvertas Kowloonas (Kinija): Miestas be įstatymų

Kowloonas yra Honkongo apylinkėse  įsikūręs miestas. Gyvenvietę kaip stebėjimo postą pastatė  britai, kad apsaugotų teritoriją nuo piratų.

Per Antrąjį Pasaulinį karą  Kowloono stebėjimo postą užėmė japonai, kurie vėliau iš čia buvo išvyti. Kuriam laikui gyvenvietė liko tuščia,  o atvykę kinai ar anglai nieko nebenorėjo apie ją žinoti, todėl laikui bėgant ji tapo vieta, kur negalioja jokie įstatymai ir kuri nepriklauso jokiai šaliai.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus čia atklydo daugybė abejotinos reputacijos žmonių, tačiau įdomu tai, kad jie ir toliau tęsė Kowloono statybas, išplėsdami jį per visą įmanomą teritoriją. be to, pastatai buvo statomi vis aukštesni, nes teritorija turėjo griežtai Kinijos nustatytas ribas.

Kowloon, Kinija (kulturagotika.com nuotr.)Kowloonas, Kinija (kulturagotika.com nuotr.)

Tokia situacija tęsėsi ištisus dešimtmečius, kol galiausiai miestas virto šiukšlėmis užverstu koridorių labirintu. Pastatai buvo tokie aukšti, kad saulė nepasiekdavo apatinių aukštų, todėl miestas buvo nuolatos apšviestas dirbtine šviesa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia buvo viešbučių, kazino, opiumo rūkymo klubų, narkotikų prekyviečių, greito maisto užeigų, parduodančių maistą iš šunų mėsos ir, žinoma, slaptų, nelegalios produkcijos fabrikų, kurių „nejudino“ jokia valdžia.

Kitas miesto ypatumas buvo toks, kad namai stovėjo labai arti, taip arti, kad gyventojai iš įvairiausių medžiagų statydavo tiltus – perėjimus iš vieno namo į kitą, taip vengdami išeiti į gatvę, kur galėjai tikėtis nemalonumų.

Maža to, statyboms čia negaliojo jokios taisyklės, tad visiškai nebuvo ko stebėtis, jei gatvė užsibaigdavo siena. Kinai aplink šį miestą pastatė tvorą, taip saugodamiesi, kad  Kowloono gyventojai neišeitų už jo ribų. Grupelė tyrinėtojų pabandė užeiti į miestą ir nubraižyti vietos planą.  Po kelių mėnesių darbo, nubraižę tik nedidelę miesto dalį, jie nusprendė nebelįsti į visų šių gatvių raizgalynę ir žemėlapio minties atsisakė.

REKLAMA

Pateikiame slapta vaizdo kamera nufilmuotą medžiagą, kurios įdomiausia dalis prasideda nuo 6 minutės.

 

8. Famagusta  (Kipras): kažkada buvęs turistinis miestas

Famagusta , Kipras (kulturagotika.com nuotr.)Famagusta , Kipras (kulturagotika.com nuotr.)

Barrosa – tai nedidelė niekada nepripažintoje „Kipro šiaurės respublikoje “ esanti vieta, kuri kažkada buvo moderni Famagustos miesto turistinė poilsiavietė. Deja, paskutiniaisiais dešimtmečiais ji yra virtusi dar vienu miestu vaiduokliu.

Viskas prasidėjo kai turkų kariuomenė per Kipro invaziją 1974 metais perėmė šios vietos kontrolę . Turkai iškeldino visus miesto gyventojus, uždrausdami civiliams patekti į šią teritoriją.

REKLAMA

Kadangi nuo 1974 metų Famagusta buvo palikta likimo valiai, čia esantys pastatai ėmė griūti, viskas apaugo medžiais ir žole, o į apleistus paplūdimius atsikraustė jūriniai vėžliai.

9. Agdamas (Azerbaidžanas): 150 000 gyventojų apleistas miestas

Agdam (Azerbaidžanas): 150 000 gyventojų apleistas miestas (kulturagotika.com nuotr.)Agdamas (Azerbaidžanas): 150 000 gyventojų apleistas miestas (kulturagotika.com nuotr.)

Agdamo mieste kadaise gyveno net 150 000 gyventojų, turbūt daugiausiai iš visų jau išvardintų miestų. Ši vieta ištuštėjo 1993 metais per Kalnų Karabacho karą. Miestą užėmus armėnams, čia ėmė siautėti vandalai. Visi miesto gyventojai persikėlė į kitas Azerbaidžiano ir netgi Irano teritorijas. Beveik visi pastatai yra tušti, išdaužytais langais ir išlaužtomis durimis, o vieninteliai įrodymai, kad čia kadaise gyveno žmonės, tai išlikę grafiti piešiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10.Uždrausta Guankanjima sala (Japonija)

Uždrausta Guankanjima sala , Japonija (kulturagotika.com nuotr.)Uždrausta Guankanjima sala , Japonija (kulturagotika.com nuotr.)

Netoli Nagasakio, Japonijoje yra viena garsiausių apleistų pasaulio salų  Guankanjima. Išvertus iš japonų kalbos  tai reikštų „karo laivas“. Taip sala buvo praminta dėl savo formos, nes jai ėmus irti, buvo apjuosta nesibaigiančia siena.

Hašima savo paslaptingumu primena šiuolaikiniuose filmuose matytą ir stereotipu tapusį pasaulio apokalipsės vaizdą, koks, pasak, holivudo filmų, „laukia“  pasaulio.

REKLAMA

Baimę keliantis miestas ištuštėjusiomis gatvėmis ir fantasmagoriškais nebegyvenamų namų šešėliais panašus į natiurmortą, kuris bėgant laikui pamažu yra.

Be abejonės, Hašimos salos apgriuvę pastatai ir tuščios gatvės pasakoja įdomią praeities istoriją. Miestas nebuvo apleistas dėl karo ar atominės bombos. Taip atsitiko dėl ekonominių priežasčių, nes vienintelė salos anglies kasykla buvo uždaryta, o darbininkai, netekę darbo ir pagrindinio  pajamų šaltinio, kuris dar ir kūrė visą grandinę darbo vietų paslaugų sektoriuje, buvo priversti palikti salą.

 


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų