REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pritarė Prezidentės teikimui ir Konstitucinio Teismo pirmininku paskyrė Romualdą Kęstutį Urbaitį.

REKLAMA
REKLAMA

Slaptu balsavimu antradienio plenariniame posėdyje už šią kandidatūrą pasisakė balsavo 67 Seimo nariai, prieš – 9, susilaikė 7.

REKLAMA

Prieš balsavimą su kandidatu susitikusios Seimo frakcijos teigiamai įvertino Prezidentės pasirinkimą.

„Didžiausias patyrimas, kurį turi gerbiamas R. K. Urbaitis, vertinant visus devynis dabartinius teisėjus, nes tik trys iš devynių turi šešerių metų darbo Konstituciniame Teisme patirtį. Per tuos metus Konstituciniam Teismui, taip pat ir pretendentui teko spręsti ypač sudėtingas, kartais netgi labai jautrias mūsų valstybės ir visuomenės gyvenimo problemas. Spręsti ir rasti tinkamus sprendimus“, – Socialdemokratų partijos frakcijos poziciją išreiškė Seimo Pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas, atkreipęs dėmesį ir į pretendento sukauptą tarptautinę patirtį bei patirtį dirbant Aukščiausiajame Teisme.

REKLAMA
REKLAMA

Frakcijos Tvarka ir teisingumas seniūnas Valentinas Mazuronis informavo, kad po susitikimo su R. K. Urbaičiu jo kandidatūrai apsisprendė pritarti didžioji dauguma frakcijos narių: „Manome, kad tai žmogus, turintis pakankamai kompetencijos ir patyrimo, teisinio padorumo“.

Krikščionių partijos frakcijos vardu kalbėjęs frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis pripažino, kad frakcijos apsisprendimą lėmė pretendento dalykinės savybės ir susitikimo metu išgirsti siūlymai, kaip tobulinti Konstitucinio Teismo darbą.

Konstitucinio Teismo pirmininką iš šio teismo teisėjų skiria Seimas Prezidento teikimu. Atitinkamą dekretą, kaip to ir reikalauja Konstitucija, valstybės vadovė pasirašė kovo 29 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. K. Urbaitis Konstitucinio Teismo teisėju dirba jau 6 metus ir yra didžiausią teisininko darbo stažą turintis Konstitucinio Teismo teisėjas.

R. K. Urbaitis 1969 m. su pagyrimu baigė Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. 1969–1982 m. dirbo Kauno miesto apylinkės teisėju, 1982–1984 m. – įmonės „Lituanica“ juridinio skyriaus viršininku, 1984–1990 m. – advokatu, 1990–1993 m. – advokatu, buvo Lietuvos advokatų kolegijos tarybos prezidiumo nariu, 1993–1995 m., 1999–2005 m. dirbo Aukščiausiojo Teismo teisėju, 1995–1999 m. – Kauno apygardos teismo teisėju, nuo 2005 m. – Konstitucinio Teismo teisėjas.

REKLAMA

R. K. Urbaičio kadencija Konstituciniame Teisme baigsis 2014 metais.

Kol nebuvo paskirtas Konstitucinio Teismo pirmininkas, pagal Konstitucinio Teismo įstatymą laikinai teismui vadovavo didžiausią teisininko darbo stažą turtintis Konstitucinio Teismo teisėjas. Šiuo metu – tai teisėjas R. K. Urbaitis.

ELTA primena, kad Konstituciniame Teisme kovo viduryje pasikeitė keli teisėjai – kadenciją baigusius tris Konstitucinio Teismo teisėjus pakeitė nauji, patvirtinti ir prisiekę Seime.

Devynerių metų kadenciją Konstituciniame Teisme baigė buvęs jo pirmininkas Kęstutis Lapinskas, teisėjai Armanas Abramavičius ir Zenonas Namavičius. Darbą vietoj jų pradėjo teisėjai Egidijus Bieliūnas, Gediminas Mesonis ir Dainius Žalimas.

Konstitucinio Teismo 9 teisėjų sudėtis kas treji metai atnaujinama trečdaliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų