REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltijos agroverslo instituto užsakymu atlikta visuomenės nuomonės apklausa „Gyventojų nuomonė apie leidimą užsieniečiams pirkti žemę Lietuvoje“ parodė, kad leidimą leisti pirkti žemę užsieniečiams palaiko vos 22 proc. apklaustųjų. Didžioji dalis Lietuvos gyventojų užsieniečių, šeimininkaujančių Lietuvos žemėse, matyti nenori. Taip pasisakė 65 proc. apklausos dalyvių.

REKLAMA
REKLAMA

Tie, kurie leistų užsieniečiams įsigyti žemių Lietuvoje, argumentuoja savo nuomonę ekonomine nauda. Tai daugiausiai jaunesni, turintys universitetinį išsilavinimą, daugiau uždirbantys, didmiesčių gyventojai.

REKLAMA

Mažiau pritariančių žemės pardavimui užsieniečiams yra tarp pagyvenusių ir kaimo žmonių, kurių argumentai remiasi baime, kad brangs žemė, o šalis gali prarasti suverenitetą.

Pasak Baltijos agroverslo instituto prezidento, prof. Raimundo Lopatos, atidėjimas leisti parduoti žemę užsieniečiams tiesiogiai trukdo Lietuvos ekonomikos tolimesniam vystymui, stabdo investicijas ir skatina emigracija, ypač iš kaimo vietovių.

„Žemės pardavimas yra naudingas pirmiausia mums patiems, nes tai pagyvintų žemės rinką. Norintys ją parduoti tai galėtų padaryti pelningiau ir panaudoti gautus pinigus naujo verslo pradžiai. Leidimas parduoti žemę užsieniečiams prisidėtų prie investicijų ir užimtumo augimo. Kadangi žemės ūkio verslai merdi, tai skatina emigraciją, ypač gyventojų iš kaimo vietovių“, - teigė R. Lopata.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau paklaustas, kokia konkreti nauda šaliai ateitų užsieniečiams nusipirkus žemių Lietuvoje, pasakyti negalėjo, savo nuomonę argumentavo teiginiu, kad dabar žemės ūkio gamyba nėra pakankama, o draudimas pirkti svetimšaliams žemių Lietuvoje problemų nesprendžia.

„Mes matome situaciją, kokia ji yra dabar, vien dėl to, kad mes neišbandėme (kaip būtų nedraudus užsieniečiams įsigyti žemę – aut. past.) – čia yra visa esmė“, - svarstė R. Lopeta.

„Intestors' Forum" vykdančiosios direktorės Rūtos Skyrienės teigimu, kreipimasis pratęsti draudimą parduoti žemę užsieniečiams blogina šalies investicinį klimatą bei stabdo investicijas į Lietuvos žemės ūkio sektorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Užsienio ūkininkai, nusipirkę žemę Lietuvoje, galbūt irgi įdarbins lietuvius ir nereikės jiems išvykti į užsienio šalis“, - situaciją komentavo R. Skyrienė.

Vyriausybė jau kreipėsi į Europos Komisiją dėl draudimo pratęsimo, o atsakymas turėtų būti gautas iki gegužės 1 d. Jeigu bus nuspręsta draudimą pratęsti, jis galios dar ateinančius trejus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų