REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė raginama nuo šių metų liepos 1 d. didinti minimalią mėnesinę algą (MMA) iki 900 litų, nuo 2012 m. sausio 1 d. – iki 1 000 litų, o iš papildomai gautų įplaukų laipsniškai didinti neapmokestinamų pajamų dydį (NPD).

REKLAMA
REKLAMA

Tokį rezoliucijos projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Krikščionių partijos frakcija.

REKLAMA

Dokumento projekte nurodoma, jog MMA didinimas duotų teigiamą suminį poveikį centrinės valdžios sektoriaus finansams, nes "Sodros", Privalomojo sveikatos draudimo fondo ir nacionalinio biudžeto papildomos pajamos viršytų papildomas jų išlaidas.

Krikščionių frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis pabrėžė, kad nuo 2008 m. sausio 1 d. nedidinta MMA dėl infliacijos ir kitų veiksnių per trejus metus atsiliko nuo realios ekonominės vertės, todėl daro žalą šalies ekonomikai ir gyventojų realioms pajamoms.

REKLAMA
REKLAMA

Rezoliucijos iniciatoriai nurodo, kad nepagrįstai įšaldyta MMA tik skatina darbo užmokesčio mokėjimą "vokeliuose". Ji slopina atlyginimų augimą ir vartojimo vidaus rinkoje atsigavimą, mažina darbo vietų skaičių.

Be to, Krikščionių partijos frakcijos seniūnas V. Žiemelis atkreipia dėmesį, jog visiškai susitraukęs skirtumas tarp MMA ir socialinių išmokų dydžių neskatina socialines pašalpas gaunančių asmenų eiti dirbti.

"Trejus metus "šaldytos" minimalios algos didinimas – tai realus būdas, kaip nedarant žalos šalies ekonomikai ir iždui paskatinti spartesnį varganų atlyginimų ir nuo jų priklausančių pensijų augimą", – teigia Krikščionių partijos lyderis Gediminas Vagnorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ekspremjero, atlyginimai ūgtelėtų ne tik mažiausiai – 800–900 litų – uždirbantiems. Politiko teigimu, MMA didinimas paskatintų ir bendrą atlyginimų bei vidaus vartojimo atsigavimą, o tai atneštų keliasdešimt tūkstančių darbo vietų ir keletą šimtų milijonų litų per metus papildomų įplaukų į nacionalinį biudžetą ir socialinius fondus.

"Protinga Vyriausybė turėtų pasinaudoti galimybe nedidinant mokesčių papildyti iždą naujomis įplaukomis ir jų dalį paskirti neapmokestinamų pajamų maksimalaus dydžio pakėlimui bent iki 530 litų. MMA ir NPD padidinimas realiai padidintų socialinį teisingumą ir nereikėtų varganai uždirbančių gyventojų apgaudinėti populistine pragyvenimo palengvinimo iliuzija, sukėlus mokesčių tarifus daugiau uždirbantiems asmenims",– tvirtina Krikščionių partijos pirmininkas G. Vagnorius.

Remdamasi Finansų ministerijos duomenimis, Seimo Krikščionių partijos frakcija pastebi, kad MMA padidinimas iki 900 litų valdžios sektoriaus finansams atneštų teigiamą 26,5 mln. litų per metus suminį poveikį, o neapmokestinamų pajamų maksimalaus dydžio pakėlimas iki 530 litų biudžetui per metus kainuotų 133 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų