REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

TS-LKD: rungtynės dėl valdžios stiprėja (papildyta)

Seimo Pirmininkė, Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė paskelbė nusprendusi atsižvelgti į partijos narių išsakytą poziciją ir apsisprendusi dalyvauti partijos pirmininko rinkimuose. „Vakar baigėsi vienas iš svarbių mūsų bendro partinio gyvenimo etapų – kandidatų į partijos pirmininkus kėlimas. Atidžiai stebėjau vykusias diskusijas, stengiausi išgirsti ir įsiklausyti į visas išsakomas nuomones ir galiausiai nusprendžiau dalyvauti Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko rinkimuose“, – antradienį paskelbtame pareiškime teigia I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 12.15) Balsas.lt korespondentas Seime pranešė, kad I. Degutienė atvirai pasisakė prieš sąjungą su LLRS. Sostinės taryboje lenkų gretose yra ir buvės KGB darbuotojas, todėl Seimo pirmininkė prieštarauja tokiai koalicijai. Paradoksalu, tačiau dėl sąjungos su lenkais konservatorių pirmininką A. Kubilių kritikavo ir partijos kolega G. Songaila.

REKLAMA

Demokratijos vardan?

Pasak jos, tokį apsisprendimą lėmė ne tik partiečių ir partijos struktūrų pozicija, bet ir noras leisti patiems partijos nariams apsispręsti dėl partijos vadovo demokratiškuose rinkimuose.

„Apsisprendimą dalyvauti TS–LKD pirmininko rinkimuose nulėmė ne tik partiečių, skyrių ir bendruomenių pareikšta pozicija, bet ir mano asmeninis įsitikinimas, kad rinkimai turi būti tikri ir partijos pirmininkas renkamas daugiau negu iš vienos kandidatūros, – teigia I. Degutienė. – Taip pat tikiuosi, kad mano kandidatavimas ne tik suteiks Jums realią galimybę rinktis, bet ir svariai prisidės prie partijos demokratėjimo, atvirumo, įsiklausymo į kitas nuomones bei pagyvins diskusijas apie mūsų tapatybę, puoselėjamas vertybes ir politinius pasirinkimus bei tokių pasirinkimų teisingumą“.

REKLAMA
REKLAMA

Partijos pirmininko pavaduotoja pabrėžia, kad net ir tapusi partijos pirmininke dės visas pastangas, kad Vyriausybė dirbtų stabiliai.

„Savo pasiūlymus, idėjas ir programą pristatysiu prasidėjus oficialiam kandidatavimo laikui, tačiau jau dabar noriu aiškiai pasakyti, kad kandidatuodama į partijos pirmininkus ar net ir išrinkus mane TS–LKD pirmininke dėsiu visas pastangas, kad Andrius Kubilius ir toliau vadovautų Vyriausybei“, – sako I. Degutienė.

Ji tikisi, kad toks sprendimas sustiprins partiją ir atvers jai naujas perspektyvas bei galimybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nuoširdžiai tikiuosi, kad mano kandidatavimas sustiprins Tėvynės sąjungą–Lietuvos krikščionis demokratus, atvers naujas perspektyvas ir galimybes, o taip pat dar labiau mus sutelks ir suvienys apie bendras mums visiems politines vertybes ir bendram darbui vardan tos Lietuvos“, – teigia I. Degutienė.

Šiuo metu I. Degutienė yra TS–LKD partijos pirmininko pavaduotoja ir Seimo Pirmininkė.

Kovos paūmėjimas

„Balsas.lt“ primena, kad pastarosiomis savaitėmis kova dėl valdžios TS-LKD gretose aštrėja. Tautininkų frakcijos lyderis Gintaras Songaila paragino A. Kubilių atsistatydinti iš partijos pirmininko pareigų ir užsiminė apie galimybę frakcijai pasitraukti iš TS-LKD. Premjerą jis, be kita ko, apkaltino partijos uzurpavimu.

REKLAMA

Atskiri TS-LKD sostinės skyriai reiškia nepasitenkinimą sprendimu sudaryti Vilniuje koaliciją su Voldemaro Tomaševskio bloku.

Mykolo Romerio universiteto dėstytojas, politologas Antanas Kulakauskas portalui „Balsas.lt“  sakė, kad I. Degutienė galbūt mėgina sumažinti įtampą partijoje. „Ji niekur ir niekada savęs nepozicionavo A. Kubiliaus priešininke. Nežinau kiek tiksliai partijos vidurje yra premjeru nepatenkintų, bet jų tam tikras skaičijus matomas plika akimi. Šiuo atveju I. Degutienė galbūt nori, kad procesas netaptų nekontroliuojamas. Jei ją išrinktų, tai būtų tiesiog tam tikra modifikacija ir perimamumas“, - sakė jis.

REKLAMA

Kaip vieną iš priežasčių, pastūmėjusių I. Degutienę apsispręsti, A. Kulakauskas nurodė ir radikalesnius Tautininkų frakcijos judesius. „Akivaizdu, kad tautininkai veikia visiškai kitaip. Tai nėra integruota TS-LKD dalis – dėl kokių priežasčių – nežinau. Kita vertus, nemanau, kad patys G. Songailos šalininkai turėtų pajėgumų ką nors rimto partijoje laimėti“, - svarstė politologas.

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius portalui „Balsas.lt“ sakė stebintis situaciją, tačiau taip pat negalįs prognozuoti – kas laimės. „Aišku, kad bent jau vyks demokratiški rinkimai. Niekam nepaslaptis, kad visuomenėje A. Kubilius yra labai nepopuliarus, o I. Degutienės reitingai pakankamai aukšti. Kita vertus, partijoje turbūt A. Kubilius turi pranašumą. TS-LKD populiarumui I. Degutienės išrinkimas turbūt būtų pliusas populiarumo prasme. Daugiau sunku kažką pasakyti apie oponentų partijos vidaus reikalus“, - mano LSDP vadovas.

A. Kubiliaus ir I. Degutienės reitingų karaiA. Kubiliaus ir I. Degutienės reitingų karai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų