• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po žiemos savo valdose girininkai vėl rado krūvas šiukšlių. Ypač daug pavojingų ir pramoninių atliekų, kurių priėmimas specialiose aikštelėse kainuoja.

REKLAMA
REKLAMA

Nutirpęs sniegas atidengė ne pačius gražiausius vaizdus. Senais buities rakandais, sauskelnėmis, plastikiniais buteliais ir net žvėrių kailiais nubarstyti pakelių ruožai, vandens grioviai, informuoja LTV naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA

Daugiausiai išmestų atliekų pamiškėse, giliau giriose jų nedaug. Nuo šiukšlių šiemet esą apsaugojo gili žiema – užpustytais keliais ne kiekvienas galėjo pravažiuoti.

Pernai vien Šiaulių urėdija išvalė per pusę tūkstančio hektarų miško. Išvežta keliasdešimt mašinų žmonių paliktos bjaurasties. Tačiau, anot miškininkų, pastaraisiais metais padėtis gerėja.

„Šiukšlių tvarkymo sistema poveikį davė. Kiekvienas gyventojas turi savo konteinerius ir ten tvarkosi. Vežti kažkiek kilometrų į pamiškę – neapsimoka“, – aiškina Lukšių girininkijos girininkas Rimantas Barzinskis.

REKLAMA
REKLAMA

Nutverti šiukšlintojus esą nelengva. Miškų plotai dideli, o atliekomis dažniausiai atsikratoma vėliais vakarais ir naktimis. Baudos už šiukšlinimą siekia iki 800 litų, tačiau tik tuo atveju jei jos yra nepavojingos.

Pavojingų atliekų, kurių priėmimas ir utilizavimas kainuoja, kiekiai sunkmečiu itin išaugo. Miškuose atsikratoma padangų, statybinio laužo, mašinų detalių ir įvairių toksinių skysčių.

„Žmonėms yra sudėtinga ir toloka nuvežti iki atliekų priėmimo aikštelės, matyt, susiję ir su pinigais jas priduodant. Tenka rasti 100 ir daugiau padangų, tai nėra pavienis atvejis ir vienas žmogus tiek kaupti turėtų visą gyvenimą, matyt, kokios dirbtuvės tuo užsiima“, – teigė Šiaulių urėdijos Miško želdinimo ir apsaugos skyriaus inžinierius Juozas Daunys.

Šiemet balandžio 16-ąją rengiamos akcijos „Darom“ savanoriai šiukšles ruošiasi rinkti ir miškuose. Organizatoriai ragina ne tik juose, bet ir kitur pastebėtus šiukšlynus iš anksto registruoti internete adresu mesdarom.lt.

Jevgenijus BARDAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų