REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kompiuterinio raštingumo pramokusiems garbaus amžiaus žmonėms ilgas liežuvis internetinėje erdvėje gali pridaryti didelių bėdų. Tuo įsitikino panevėžietė 72 metų pensininkė Vida Bronislava K., pernai pavasarį viename interneto portale paskaičiusi apie organizuojamas homoseksualų eitynes Vilniuje ir pakomentavusi, ką mano.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio miesto apylinkės teisme jai buvo iškelta baudžiamoji byla.

Nubaudė už komentarą

Teismas konstatavo, kad pensininkė viešai skatino neapykantą ir kurstė diskriminuoti homoseksualios orientacijos žmones, tyčiojosi iš jų.

REKLAMA

Aukštesnįjį išsilavinimą turinti buvusi medikė buvo nubausta 390 litų bauda. Moteris gali guostis, kad jos bylą nagrinėjusi teisėja Danutė Švitinienė nenusprendė iš jos konfiskuoti kompiuterio – nusikaltimo įrankio.

Vida Bronislava K. savo kaltę pripažino iš dalies. Ji mano, kad komentaru: „Būkit pasveikinti, susirgę liga, kuri kaip tik pavasarį labai gerai pagydoma. Visus iškrypėlius reikia pasodinti plikais užpakaliais į dilgynes. Kai pasikasys kokią savaitę, visi norai praeis. Na, jei jau norite nustebinti Lietuvą, nepamirškite savo užtarėjos Aušrinės Marės Pavilionienės, tik iš tos laimės nepamirškit juodai nudažyti jos tam tikrų pražilusių vietų. Valio. Valio“, nieko neįžeidė ir fiziškai susidoroti su tais žmonėmis dėl jų seksualinės orientacijos niekam nesiūlė ir nekurstė, o tik išsakė savo nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA

Teismui ji teisinosi, kad komentavo kaip medikė, nes mano, kad jie visi yra ligoniai ir jų liga pagydoma, jei pastebima ankstyvoje vaikystėje.

Komentare rašydama, kad „reikia pasodinti plikais užpakaliais į dilgynes“, turėjo galvoje, jog šie augalai sukelia skausmą.

Tačiau Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, susipažinusi su Vidos Bronislavos K. komentaru, teismui pateikė išvadą, kad komentare buvo propaguojama idėja, sukelianti nesantaiką, skatinanti tyčiotis, niekinti, kurstanti diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl seksualinės orientacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžietę Generalinei prokuratūrai apskundusios Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis teigia: šios moters byla – dar vienas geras pavyzdys, kad viešojoje erdvėje nevalia skleisti neapykantos, kad jos skleidėjai nėra nepasiekiami, kokie dažnai įsivaizduoja esą.

Pasak jo, vienas iš organizacijos tikslų yra išgyvendinti diskriminuojančius, žeminančius, neapykantą kurstančius komentarus.

Apie Panevėžio miesto apylinkės teismo sprendimą internete perskaitę gyventojai parašė beveik tūkstantį komentarų, iš jų nemaža dalis – ginančių ir pateisinančių pensininkę.

REKLAMA

„Nejaugi Lietuvoje žmogus nebegali išsakyti savo nuomonės?“ – retoriškai klausia jie.

Burnoja prieš žydus ir gėjus

A.Rudomanskis teigia, kad nuomonės sakymas ir neapykantos kurstymas, įžeidinėjimai yra skirtingi dalykai.

Pasak jo, diskriminuojančius komentarus rašančių asmenų garbus amžius nėra priežastis į jų išsakytas mintis žiūrėti pro pirštus.

Pašnekovas patikino, kad jų organizacijos tikslas – ne nepraustaburnių persekiojimas, o visuomenės mokymas tolerancijos.

„Mes daug dirbame diskriminacijos prevencijos srityje. Siekiame, kad žmonės nedarytų tokių nusikaltimų viešojoje erdvėje.

REKLAMA

Diskriminuojančius komentarus rašantys gyventojai dažniausiai taip elgiasi ne todėl, kad nežinotų, jog to negalima daryti, o dėl to, kad jaučiasi nepasiekiami ir nebaudžiami.

Gerai, jog yra sukurti precedentai, kai jie yra identifikuojami ir nubaudžiami. Tai – pamoka kitiems“, – aiškino jis.

Tiesa, yra tokių komentatorių, kurie nepasimoko net ir iš savo klaidų. Viena Žemaitijoje gyvenanti gydytoja buvo tris kartus bausta už žydus įžeidžiančius komentarus, tačiau vis tiek nesiliovė.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų