REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gali būti, jog JAV dalelių greitintuvu bandymus atliekantys mokslininkai atrado naują elementariąją dalelę arba visiškai naują gamtos jėgą.

REKLAMA
REKLAMA

Šie atradimai fizikos pasaulyje sukėlė tikrą sujudimą. Gali būti, kad jie pateiks užuominų apie masę ir tai, kaip objektai ją įgauna, o tai vienas labiausiai ieškomų atsakymų fizikoje, praneša naujienų agentūra AFP.

REKLAMA

Tačiau ekspertai įspėjo, kad norint nustatyti tikrą atradimo pobūdį, artimiausiais mėnesiais reikia atlikti tolesnę analizę. Šis tyrimas – didesnio eksperimento dalis, kurio metu vykdant protonų ir antiprotonų susidūrimus norima geriau suprasti, kaip funkcionuoja visata.

„Už mums žinomos jėgos gali slypėti nauja jėga. Jei tai bus patvirtina, tai gali parodyti visiškai naują sąveikų pasaulį“, – teigė tarptautinės fizikų komandos, tiriančios JAV Energetikos departamento Fermi laboratorijoje surinktus duomenis, narys Giovanni Punzi.

REKLAMA
REKLAMA

Nors didžioji atradimo dalis vis dar lieka paslaptimi, tyrėjai sutinka, kad tai nėra „dieviškoji dalelė“ arba Higgso bozonas – hipotetinė elementarioji dalelė, fizikų įsitikinimu, galinti paaiškinti, kodėl daiktai turi masę.

„Higgso bozonas yra detalė, įeinanti į jau turimą dėlionę. Tuo metu čia yra kažkas, kas žengia šiek tiek toliau – nauja sąveika, nauja jėga“, – aiškino G. Punzi.

Anot jo, naujasis stebėjimų objektas elgėsi kitaip nei Higgso bozonas, kuris turėtų suirti į sunkiuosius kvarkus arba daleles. Atrastasis dalykas suyra į normalius kvarkus. „Jis pasižymi kitokiomis savybėmis. Vienas dalykas, kurį tikrai žinome, – tai ne Higgso bozonas“, – sakė G. Punzi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV mokslininkų tyrimo rezultatus pristatančio straipsnio rankraštis paskebtas „arXiv.org" svetainėje.

Jau daugiau nei metus fizikai tyrinėjo duomenų iš Ilinojuje įsikūrusios Fermi laboratorijos, valdančios dalelių greitintuvą „Tevatron“, neatitikimus.

„Tevatron“ kadaise buvo pats galingiausias tokio tipo įrenginys pasaulyje, tačiau vėliau jį pranoko 2008 metais pradėjęs veikti CERN Didysis dalelių greitintuvas.

JAV įrenginys pradėjo darbą 9 dešimtmečio viduryje, o šiais metais, kai išseks finansavimas, jį ketinama uždaryti.

REKLAMA

„Šie rezultatai iš tiesų kankinantys. Dar per anksti tvirtinti, ką iš tiesų pastebėjo Fermi laboratorijos komanda“, – teigė Kanados nacionalinės dalelių ir branduolinės fizikos laboratorijos vadovas Nigelas Lockyeris.

„Viena vertus, tai aiškūs įrodymai apie kažką nepaaiškintą, tačiau, kita vertus, egzistuoja ilgas alternatyvių paaiškinimų apie tai, kas sukėlė šį subtilų stebėjimą, sąrašas“, – sakė jis.

„Mano asmeniniu vertinimu, šis susijaudinimas pakursto ugnį naujos kartos rezultatams ir atradimams, kurie bus padaryti Didžiajame hadronų greitintuve Europoje ar kitur. Mes taip priartėjome prie gilių žinių“, – kalbėjo jis.

Pasak N. Lockyerio, „Tevatron“ vykdomas dar vienas didelis eksperimentas, per artimiausius mėnesius galintis patvirtinti gautus duomenis.

„Viskas taps aiškiau per keletą mėnesių. Jums neteks laukti metų metus“, – tikino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų