REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministerija parengė darbų ir priemonių planą, padedantį įgyvendinti Švietimo įstatymo nuostatas dėl Lietuvos istorijos ir geografijos bei pilietiškumo pagrindų, kai kurių pasaulio pažinimo temų mokymo lietuvių kalba tautinių mažumų mokyklose ir pereiti prie vienodo lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino 2013 m., kuris išliks dviejų tipų – mokyklinis ir valstybinis. Iki šiol buvo vykdomi du egzaminai pagal skirtingas programas: lietuvių kalbos (gimtosios) ir lietuvių kalbos (valstybinės).Ministerija tautinių mažumų mokykloms išsiuntė specialias anketas su prašymu nurodyti papildomus poreikius, kylančius įgyvendinant Švietimo įstatymo nuostatas.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo ateinančių mokslo metų tautinių mažumų mokyklų vienuoliktose klasėse bus pradėta mokyti pagal tą pačią, kaip ir lietuviškose mokymo įstaigose, lietuvių kalbos ir literatūros programą, kad po dviejų mokslo metų mokiniai galėtų laikyti vienodą brandos egzaminą.

REKLAMA

„Tautinių mažumų mokyklose lietuvių kalba bus mokomi tik tie pasaulio pažinimo, istorijos ar geografijos disciplinų skyriai, kurie yra susiję su Lietuvos istorija, ir pilietiškumo pagrindai. Visa kita lieka kaip buvę, – sako viceministras V. Bacys. – Esame pasirengę iki kitų mokslo metų atitinkamai pakoreguoti ugdymo planus, metodikas, mokykloms pateikti reikalingą vadovėlių medžiagą. Su leidyklomis tariamės dėl konkrečių terminų, iki kada bus išspausdintos mokymo priemonės“.

REKLAMA
REKLAMA

Didelis dėmesys bus skiriamas mokytojų kvalifikacijai tobulinti. Numatoma rengti specialius kvalifikacijos kursus, stažuotes lietuviškose mokyklose, perduoti geriausiųjų patirtį. Į šią veiklą įsitrauks ir mokytojų asociacijos. Švietimo ir mokslo ministerija skirs papildomų lėšų mokytojų, kurie dirbs su programomis lietuvių kalba, kvalifikacijai kelti.

Šiuo metu tautinių mažumų mokyklose dirba 149 lituanistai.

Iš viso Lietuvoje veikia 55 mokyklos lenkų mokomąja kalba, 36 – rusų, viena – baltarusių ir 43 mokyklos, kuriose klasės yra skirtingomis mokomosiomis kalbomis. 16,3 tūkst. vaikų mokomoji kalba yra rusų, 13,4 tūkst. – lenkų ir 173 – baltarusių. Vilniuje veikia žydų vidurinė mokykla, o Klaipėdoje – vokiečių, tačiau jose dauguma dalykų mokomi valstybine kalba.

Iš viso Lietuvos mokyklose šiais mokslo metais mokosi apie 416 tūkst. moksleivių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų