• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Japonijos kompanijos „Tokyo Electric Power Company“ (TEPCO) darbuotojai prabilo apie kompanijos nesugebėjimus valdyti atomines elektrines bei tylos kultūrą, rašo Vokietijos dienraštis „Spiegel“, kurį pasiekė vieno iš TEPCO darbuotojų telefoninis pokalbis su vienu Japonijos tinklaraštininku. Štai šis anonominio TEPCO darbuotojo prisipažinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Jei mano kolegos sužinotų, jog aš kalbėjausi su žiniasklaida, jie pradėtų manęs už tai nekęsti. Mano viršininkas neabejotinai manęs nekęstų, tad aš turi išlikti anonimiškas.

REKLAMA

Aš dirbu TEPCO kompanijoje jau ilgą laiką ir visuomet laikiau ją gera kompanija. Tačiau dabar kasdien eidamas į darbą aš visur matau antraštes: „TEPCO yra bloga, bloga, bloga“. Tai man sukelia skausmą, nes aš žinau, kiek kritikos ji iš tiesų nusipelnė. Atėjo laikas pasakyti tiesą. Mano nuomone, TEPCO tenka atsakomybė už avariją Fukushimos atominėje elektrinėje, tačiau valstybė yra lygiai tiek pat kalta.

Taisyklės nepakankamai aiškios

Žiniasklaidoje teigiama, kad TEPCO įsitvirtino dėl branduolinės energijos. Tačiau tai yra netiesa. Iš pradžių pati valstybė skatino branduolinės energijos naudojimą ir plėtrą. Kuomet buvo pradėtos statyti atominės elektrinės, daugelis saugumo reikalavimų buvo nepakankamai aiškūs. O atominės energetikos plėtrą skatinusi valstybė sukūrė šias taisykles branduolinės pramonės naudai.

REKLAMA
REKLAMA

Aš žinau, kad buvo ignoruojami nauji geologijos mokslininkų atradimai dėl žemės drebėjimų ir cunamių. 2009 metais tyrimų institutas perspėjo apie galimas tokio galingumo žemės drebėjimo pasekmes. Tačiau branduolinės energetikos priežiūros tarnyba (NISA) šių perspėjimų rimtai nevertino.

Bet kuriuo atveju, Japonijoje neveikia jokia kontrolė. NISA priklauso Ekonomikos, prekybos ir pramonės ministerijai, kuri taip pat siekia plėtoti branduolinę energetiką. Argi nekeista, kad ta pati tarnyba prižiūri ir kartu plėtoja atomines elektrines?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, branduolinės energetikos mokslininkai, dirbantys šioje pramonėje ir NISA, puikiai pažįsta vieni kitus. Branduolinės energetikos mokslininkų ratas yra labai mažas, daugelis jų kartu studijavo. Man tai teko patirti savo darbovietėje.

TEPCO „atominis kaimelis“

Branduolinės energetikos padalinys TEPCO kompanijoje yra ypatinga grupė, sudaranti atskirą pasaulį. Kai kurie tai vadina „atominiu kaimeliu“ – atskira kompanija, kitos kompanijos viduje. Praktiškai, beveik nėra jokių apsikeitimų tarp „atominio kaimelio“ ir kitų TEPCO padalinių.

REKLAMA

Šiam uždaram kaimeliui iki šiol buvo leidžiama nuslėpti duomenis ir bandymų ataskaitas iš atominių elektrinių, kad būtų galima juos klastoti ir sukurti naujus. Dėl šių priežasčių 2002 metais atsistatydino kompanijos prezidentas ir vicedirektorius. Naujasis TEPCO vadovas siekė atverti „atominį kaimelį“ atlikdamas kompanijos restruktūrizaciją, tačiau iš esmės viskas išliko taip, kaip ir buvo anksčiau.

Visoje kompanijoje vyrauja įtampa, o vadovai yra labai nervingi. Jų susitikimai anksčiau vykdavo kartą per mėnesį,o dabar jie susitinka kiekvieną rytą.

REKLAMA

Kasdien mano vadovaujamas komitetas pateikia pranešimą vidiniame kompanijos interneto tinkle, kuris yra skirtas visų nuotaikoms pakelti.

Visoje šalyje kompanijai dirbantys asmenys yra siunčiami į Fukushima, net jei jie nepriklauso branduolinės energetikos padaliniui. Jie dirba asistentais, bandančiais atkurti elektros tiekimą atominėje elektrinėje. Daugelis jų pirmą kartą dirba radioaktyvioje aplinkoje, dėvėdami apsauginius drabužius ir kaukes. Internete dažnai pasirodo įvairūs pranešimai apie juos.

Iki šiol nei vienas iš mano pažįstamų nebuvo ten išsiųsti, tačiau šią savaitę vienas mano draugas turėjo ten vykti. Jis man pasakė, kad ten vyksta ne kaip savanoris ir neturi jokio supratimo, ką jam ten reikės daryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų