REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio suaugusiųjų mokykloje mokosi tik moterys. Ši mokykla vienintelė mieste įsikūrusi už užrakintų vartų – Pataisos namuose. Mokslus čia kremta beveik šešios dešimtys mokinių.

REKLAMA
REKLAMA

Kasdien vis skaisčiau šviečiant pavasario saulei, neišvengiamai kyla mintys apie artėjančią mokslo metų pabaigą ir vasaros atostogas. Tik baigiamųjų klasių mokiniams dar prisideda nerimas ir rūpestis – artėja egzaminai.

REKLAMA

Iš šešių Panevėžio suaugusiųjų mokyklos abiturienčių toks nerimas kamuoja ne visas. Mokyklos direktorė Genovaitė Kulvinskaitė sako, kad baigiamuosius abitūros egzaminus nutarė laikyti tik dvi dvyliktokės. Pataisos namuose bausmę atliekančios ir šioje įstaigoje įsikūrusioje mokykloje besimokančios nuteistosios – 35 ir 38 metų moterys, tikisi sėkmingai išlaikyti pasirinktus egzaminus ir gauti brandos atestatus.

„Moterys neabejoja, jog gyvenime atestatai joms tikrai pravers“, – sako direktorė. Kitoms keturioms nuteistosioms, išklausiusioms visą vidurinės mokyklos kursą, bus įteikti mokymosi pasiekimų pažymėjimai. Juos turint, abitūros egzaminus bus galima išlaikyti ir po kelerių metų, kada ateis laikas ir noras paimti į rankas brandos atestatą.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš trylika metų Pataisos namuose įkurta Suaugusiųjų mokykla beveik kasmet nuteistosioms įteikia po kelis brandos atestatus. Kasmet įteikiami ir pagrindinio bei pradinio mokslo baigimo pažymėjimai.

Palygindama prieš gerą dešimtmetį mokyklą lankiusias nuteistąsias su šių dienų mokinėmis, nuo pat įkūrimo mokyklai vadovaujanti G. Kulvinskaitė sako, jog permainų yra. „Kai mokykla tik buvo atidaryta, į mokslus mieliau kibo vyresnės ir už lengvesnius nusikaltimus nuteistos moterys. Dabar vyresnių nedaug, mokosi jaunos, ilgiems nelaisvės metams nubaustos moterys“, – pastebėjo direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir kai kurios iš tų mokinių, kurios šiemet nepanoro laikyti brandos egzaminų, sėkmingai galės toje pačioje mokykloje juos laikyti ir po dvejų, ir po ketverių metų. Jų buvimas už užrakintų vartų dar ilgas.

Pagrindinį išsilavinimą šiemet įgis dešimt moterų. Jos taip pat gana jaunos. Nė viena nelaikys egzaminų, nes kol kas tai nėra būtina. Visos gaus pasiekimų pažymėjimus, ir jeigu pažymiai juose bus teigiami, galės sėkmingai mokytis toliau ar dirbti ten, kur reikalaujama pagrindinio išsilavinimo.

Suaugusiųjų mokyklos pradinėse klasėse rašyti, skaičiuoti, pažinti gamtą ir pasaulį mokosi 18 moterų. Išeidamos į laisvę jos jau turės pradinio išsilavinimo pažymėjimus. Nuo antros klasės moterys gali mokytis ir užsienio kalbos – anglų. Direktorė sako, jog kai kurios mokinės ypač mielai imasi šios kalbos pagrindų, nes jų vaikai išvažiavę į Angliją ar kitas šalis.

REKLAMA

Penkiasdešimt aštuonioms Suaugusiųjų mokyklos mokinėms žinias perteikia 12 mokytojų. Pasak direktorės G. Kulvinskaitės, dirbti pedagogams gana sudėtinga. Mokinės būna padariusios ilgokas pertraukas, daug ką užmiršusios. Pavyzdžiui, mergina, baigusi 7 klases, bent penketą metų niekur nesimokė ir tik praradusi laisvę vėl pradėjo lankyti mokyklą – 8 klasę. Tarpai tarp mokslų būna dar ilgesni.

Ne kartą buvo, kad po poros, trejų metų laisvės moterys vėl sugrįžta į Pataisos namus ir vėl tęsia mokslus.

Vidutinė mokinė – moteris apie 40 metų. Mėgstamiausios mokinių pamokos yra istorija, geografija, kiti humanitariniai mokslai. Tikslieji mokslai visoms sekasi sunkiau.

„Reikalavimų kartelę nuleidžiame žemiau, negu kitose bendrojo lavinimo mokyklose. Ir dar viena svarbi užduotis tenka pedagogams: įdiegti mokinėms motyvaciją, įtikinti, kad mokslas, žinios iš tiesų reikalingos, tik mokydamasis gali tapti visai kitu žmogumi“, – sakė G. Kulvinskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų