REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos draudimo neturi beveik dešimtadalis Lietuvoje gyvenančių žmonių, kurie nemokamai gydomi tik kilus pavojui gyvybei. Tačiau kitais metais valstybė ir jiems pateiks sąskaitą.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo 1 dieną privalomuoju sveikatos draudimu nebuvo drausti 282,9 tūkstančio Lietuvos gyventojų.

REKLAMA

Juos „Lietuvos ryto“ prašymu suskaičiavo Valstybinė ligonių kasa (VLK).

„Iki kitų metų gegužės pradžios nedrausti žmonės turės sumokėti sveikatos draudimo mokestį už visą laikotarpį, kai jis buvo nemokėtas“, - įspėjo VLK atstovas Kazys Žilėnas.

Valstybės sveikatos draudimo netenka žmonės, už kuriuos daugiau kaip mėnesį nemokamas privalomojo sveikatos draudimo mokestis.

Dažniausiai taip nutinka darbo biržoje neįsiregistravusiems bedarbiams ir apie išvykimą nepranešusiems emigrantams.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarieji gali būti drausti kitoje šalyje, jei ten legaliai dirba. Apie tai pranešę nuo sveikatos mokesčio Lietuvoje jie būtų atleisti.

„Visus, kurie nemoka už privalomąjį sveikatos draudimą, įstatymas leidžia laikyti mokesčių mokėjimo tvarkos pažeidėjais.

Jiems gali būti skaičiuojamos baudos ar delspinigiai“, - tvirtino Valstybinės ligonių kasos Informacinių technologijų departamento darbuotoja Natalija Jelenskienė.

Sveikatos apsaugos ministerija atsisakė paaiškinti, kodėl sveikatos draudimą valstybė iš gyventojo reikalauja sumokėti ir už tuos metus, kai jis nebuvo draustas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerijos atstovė Giedrė Maksimaitytė nurodė, kad atsakyti turėtų VLK. Tačiau šios įstaigos atstovai tiktai gynėsi galiojančiais teisės aktais.

„Tai nėra teisinga. Tokią nuostatą tikrai reikia keisti“, - taip apie reikalavimą susimokėti už laikotarpį, kai valstybinis sveikatos draudimas konkrečiam asmeniui išvis negaliojo, sakė Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertė Kaetana Leontjeva.

Valstybinė mokesčių inspekcija nurodė, kad 2009-ųjų sveikatos draudimo mokestį susimokėti sutiko 122 tūkstančiai tais metais valstybės nedraustų žmonių - vidutiniškai po 560 litų kiekvienas.

REKLAMA

Spėjama, kad deklaracijų dėl sveikatos draudimo mokesčio nepateikė ne viena dešimtis tūkstančių įsiskolinusių žmonių.

Apdrausti 2,2 mln. žmonių valstybė šiemet skirs iš biudžeto 1,6 mlrd. litų. Tiek mokama už pensininkus, darbo biržoje registruotus bedarbius, nepilnamečius, studentus, socialinę pašalpą gaunančius žmones, nedirbančius mažamečių tėvus.

Mokesčių mokėtojai sumoka ir už dvasininkų sveikatos draudimą. Iš viso jų yra 1,3 tūkstančio, beveik visi priklauso Romos katalikų bažnyčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų