REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei valandą trukusi Šilalės ugniagesių gelbėtojų pagalbos operacija baigėsi nesėkme – iš lifto nelaisvės vaduotas žmogus neišgyveno. Atidarius liftą, medikų pagalba jau buvo nebereikalinga.

REKLAMA
REKLAMA

Nerado lifto raktų

Šilalės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba pranešimą apie nelaimę gavo per patį įmygį – 2 val. 37 min. Skambinusieji informavo, kad tarp ligoninės aukštų įstrigo liftas, kuriuo buvo gabenamas sunkios būklės pacientas. 64-erių Viktorą Narkų dėl pablogėjusios būklės Šilalės medikai nutarė skubiai pervežti į Tauragės apskrities ligoninę, tačiau medikų bandymas išgelbėti žmogaus gyvybę baigėsi nesėk me tarp dviejų aukštų įstrigusiame ligoninės lifte.

REKLAMA

Drauge su sergančiu žmogumi lifte buvo trys medicinos darbuotojos, kurios, deja, mirštančiajam niekuo negalėjo padėti. Nebuvo naudos ir iš greitos gelbėtojų reakcijos. Jie atskubėjo negaišuodami, tačiau paaiškėjo, kad ligoninėje nėra raktų nuo lifto mašinų skyriaus. Nebeliko nieko kito kaip kviestis liftus prižiūrinčios įmonės specialistus.

Gūdų įmygio metą tokie dalykai vyksta vangiai. Kai pagaliau buvo atrakintas mašinų skyrius ir liftas pajudėjo, o rankiniu būdu valdomas mechanizmas padėjo jį nuleisti vienu aukštu žemiau ir antrame ligoninės aukšte suveikė lifto automatinis durų atidarymo mechanizmas, atvėrus lifto duris į laisvę beliko konstatuoti, kad sunkios būklės pacientas neišgyveno.

REKLAMA
REKLAMA

Karšinčiaus bėdos

Liftus prižiūrinčios UAB „Klaipėdos liftai“ elektromechanikas Viktoras Kaveckas teigia, kad kiekvienais metais yra atliekama liftų patikra. Prireikus liftai remontuojami ir gali tarnauti net iki 50 metų. Be to, ligoninėje privalo būti liftininkai ir elektrikas, kurie turi specialius pažymėjimus ir privalo žinoti, kaip elgtis konkrečiu atveju, taip pat tokiu, kuris šįkart pasibaigė net tragedija.

Tačiau Šilalės ligoninėje liftininkė dirba tik dienomis. Kitu paros metu tas pareigas atlieka specialius pažymėjimus turinčios medicinos sesutės. Kaip jos tas pareigas gali atlikti, yra akivaizdu, jei net rakto nuo mašinų skyriaus neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šilalės rajono ligoninės vadovas Vidmantas Alšauskas mano, kad viskas įvyko per skubėjimą, nes norėta kuo greičiau padėti sunkiam ligoniui. Todėl į liftą įlipo per daug žmonių: trys medikės, ligonis, dar įnešta ir lašelinės įranga... Matyt, dėl perkrovos liftas sustojo.

Ligoninės vadovas neslepia, kad ko nors panašaus anksčiau ar vėliau buvo galima tikėtis, nes ligoninės liftui – jau 35 metai. Juo labiau kad visokiausių nuotykių ir anksčiau su tuo liftu būta.

Kartą iš kaimo atvykusi senutė jame praleido visą valandą ir taip išsigando, kad jos vos neištiko širdies smūgis. Užstringa lifte ir ligoninės darbuotojai. V.Alšauskas sako, kad per tą sutrikimą ir ugniagesiai be reikalo buvo iškviesti: „Atvežė mūsų elektriką ir atidarė liftą. Čia ne ugniagesių reikalas buvo.“

REKLAMA

V.Alšausko nuomone, daug problemų būtų galima išvengti, jeigu ligoninė galėtų įsigyti naują liftą, bet apie tai nė svajoti šiandien nedrįsta, nes tam reikėtų apie pusę milijono, todėl, sako, belieka džiaugtis, kad dabartinis dar šiaip ne taip tarnauja.

„Kaip reikėtų ligonius į penktą aukštą pakiloti su neštuvais, jei lifto nebūtų?“– retoriškai klausė V.Alšauskas. – Atsitiko taip, kaip atsitiko, bet aš tikrai nesakiau niekam taip, kaip viename laikraštyje radau parašyta: girdi, tas žmogus vis tiek nebūtų išgyvenęs. Dieve, sergėk, aš nesu gydytojas, aš ekonomistas. Niekada nesiimu vertinti ligonio būklės. Girdėjau, kad mirusiojo artimieji ketina bylinėtis. Jų valia, ką čia pridursi...“

REKLAMA

Kaltina ligoninę

Lifte mirusio V.Narkaus artimieji dėl nelaimės kaltina ligoninę ir mano, kad būtent ji yra atsakinga už tai, jog tuo metu, kai brangi kiekviena minutė, buvo beviltiškai blaškomasi ieškant lifto rakto. Velionė našlė Zita įsitikinusi, kad jos vyras, nors ir sunkus ligonis, bet dar būtų išsikapstęs: „Po dvidešimties dienų komos jis sugrįžo į gyvenimą. Šitiek laiko lifte ne kiekvienas sveikas atlaikytų. Esu paprasta moteriškė, bet negaliu suvokti, kaip gali ligoninėje niekas nežinoti, kur yra raktas, juolab kad tas liftas dažnai užsikerta.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ugniagesiai puolė skambinti į Vilnių, paskui – į „Šilutės liftus“, kur pasiūlyta mechaniniu būdu jį atidaryti. Tuomet pulta ieškoti elektriko... Juk liftas gali sustoti ir elektrai dingus. Negražu ir kai V.Alšauskas ginasi nesakęs, kad mano vyras vis tiek būtų anksčiau ar vėliau miręs. Jis man taip sakė, kai atėjau pasiimti mirties liudijimo. Bet jis teisus – visi juk anksčiau ar vėliau mirsime. Tik kodėl tai turėjo atsitikti lifte?“– VL kalbėjo našlė.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Remigijus Žemaitaitis, į kurį pagalbos dėl šios nelaimės kreipėsi našlė, sakė: „Tinkamas pareigų neatlikimas, blaškymasis ieškant rakto yra pretekstas mirusiojo artimiesiems kreiptis į teismą dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo.“

REKLAMA

R.Žemaitaitis mano, kad dėl šio įvykio nederėtų kaltinti ir senų liftų, nes yra liftus prižiūrinčios įmonės, kurios nustato liftų tinkamumą, leidžia arba nebeleidžia jais naudotis. Šiuo atveju Šilalės ligoninės liftas buvo pripažintas tinkamu naudoti, juo labiau kad 35 metai liftui nėra didelis amžius: „Pažiūrėkite į miestų daugiaaukščius: į 10-ą aukštą ir aukščiau kelia kur kas senesni liftai“, – sakė R.Žemaitaitis.

Nijolė Petrošiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų