REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau 20 metų pavojingiausias ir sudėtingiausias operacijas Lietuvoje vykdo antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot pareigūnų, nusikalstamui pasauliui nuolat įžūlėjant, išrandami nauji veiklos būdai ir metodai, o augant tarptautiniam terorizmui, ateityje tarnybos laukia dar sudėtingesnis darbas, praneša LTV „Šiandien“.

REKLAMA

Rinktinės vadas sako, kad sudėtingiausios yra įkaitų išlaisvinimo operacijos ir džiaugiasi, kad per 20 metų nežuvo nė vienas gelbėtas įkaitas.

„Sudėtingiausios todėl, kad vykdant tokias operacijas grėsmė kyla net tik pareigūnams, bet yra didelė atsakomybė ir už įkaitus. Vykdant tokias operacijas kyla grėsmė įkaitų gyvybėms“, – sako rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas.

Vien pernai „Aras“ daugiau nei 200 kartų vyko į įvairias operacijas.

Rinktinėje daugiausiai yra šturmuotojų – arti 100. Jie aprūpinti moderniais ginklais, specialia įranga. Tačiau kasdienybėje daugiausiai tenka dirbti išminuotojams – jiems talkina ir robotas.

REKLAMA
REKLAMA

„Aro“ rinktinė įsigijo sprogmenų gabenimo konteinerį. Juo į saugią vietą galima vežti ne tik įprastus sprogmenis, bet ir cheminį, biologinį ginklą. Konteineris atlaikytų ir 5 kilogramų trotilo užtaiso sprogimą.

Rinktinėje dirba ir derybininkai, jų asistentai, psichologas, analitikai, kaupiantys ir analizuojantys informaciją, susijusią su terorizmu.

„Patekti į „Arą“ yra sudėtinga atranka, todėl ne visada atsiranda norinčių. Atlyginimai taip pat nėra didžiausi. Bet mums svarbiausia, kad žmonės būtų nusiteikę dirbti ir atlyginimai nebūtų pagrindinis faktorius“, – teigia V. Grabauskas.

Viena iš sudėtingiausių operacijų rinktinės istorijoje – įkaitų išlaisvinimas prieš 10 metų Panevėžyje. Tąkart ligšiol ieškomo Romo Zamolsko bendrininkas Virgilijus Savickis įkaitais paėmė garbaus amžiaus epilepsija sergančią moterį ir paauglį. Po ilgų derybų pastatas buvo šturmuotas, pagrobėjas nukautas, o įkaitai išlaisvinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų