REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Japonijos ministras pirmininkas Naoto Kanas šalyje paskelbė maksimalų pavojaus lygį dėl sutrikusios veiklos Fukušimos branduolinėje jėgainėje. Kaip praneša BBC, branduoliniuose įrenginiuose, žemėje, buvo rasta plutonio, o labai radioaktyvus vanduo nutekėjo iš reaktoriaus. Tvirtinama, kad būtent iš antrojo reaktoriaus įvyko radioaktyvaus vandens nuotėkis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokyo Electric Power“ kompanija (TEPCO) pranešė, kad aptiktų radioaktyvių elementų kiekis žemėje kol kas neviršija šiam regionui būdingos normos. Tačiau Japonijos valdžia pabrėžė, kad yra būtina nuolat vykdyti aplinkos tyrimus, kad laiku būtų užfiksuotas plutonio-238 koncentracijos padidėjimas.

REKLAMA

Nepatvirtintais duomenimis, plutonis buvo užfiksuotas penkiose „Fukušima-1“ jėgainės vietose. Plutonio atsiradimas yra ženklas, kad nuolat vyksta alfa tipo spinduliuotė. Ji ypač pavojinga žmogui, o kitaip nei radioaktyvus jodas, plutonio dalinio sunykimo periodas – labai ilgas.

Kinijos, Pietų Korėjos ir JAV pareigūnai užfiksavo radioaktyvių elementų pėdsakus ore.

N. Kanas parlamentui teigė, kad padėtis „toliau yra nenuspėjama“. Jis pridūrė, kad vyriausybė „spręs šias problemas, galiojant maksimaliam pavojaus lygiui“.

REKLAMA
REKLAMA

Nors gelbėjimo darbai jėgainės teritorijoje vyksta nuolat, juos tenka retkarčiais nutraukti dėl ypač pavojingo radiacijos lygio vandenyje, susikaupusio požeminėje antrojo reaktoriaus dyzelinių aušintuvų salėje. Apšvitos lygis per valandą ten keturis kartus viršija metinę normą, nustatytą elektrinės gelbėjimo darbų vykdytojams.

Atominio saugumo agentūra pranešė, kad radioaktyvus vanduo užpildęs jėgainės drenažo sistemas, tačiau į vandenyną kol kas nepateko. Agentūros atstovai pripažino, kad tokiam vandeniui patekus į vandenyną kiltų didžiulė grėsmė. Tam, kad būtų išvengta tokios nelaimės, drenažo vamzdžių pabaigoje statomos betono sienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TEPCO pranešė, kad radioaktyvus vanduo aptiktas maždaug už 60 metrų nuo Ramiojo vandenyno pakrantės. Be to, radioaktyvaus vandens rasta pirmame ir trečiame reaktoriuose.

Antradienį buvo pratęsti radioaktyvaus vandens siurbimo iš pirmojo reaktoriaus turbinų salės, tačiau kol kas tokie darbai nėra įmanomi antrame ir trečiame reaktoriuose - rezervuarai, skirti radioaktyviam vandeniui, perpildyti, o radiacijos lygis vandenyje normą viršija 100 tūkst. kartų. Pašalinus vandenį būtų galima grįžti prie darbų, siekiant atkurti elektros energijos tiekimą reaktoriams.

REKLAMA

Avarijos padarinius likviduojantys žmonės dirba itin sunkiomis sąlygomis. 400 likviduotojų maitinami labai skurdžiai: pusryčiams jie gauna viso labo pakelį džiūvėsių ir daržovių sulčių. Vakarienei tenka pakelis greitai paruošiamų ryžių su daržovėmis, prie kurių dar pridedami vištienos arba žuvies konservai. Kaip pranešama, pietūs gelbėtojams nenumatyti, kadangi jie stengiasi maksimaliai išnaudoti šviesų paros metą ir nedirba tamsoje. Nuo pat kovo 11-osios, kai „Fukušima-1“ užgriuvo cunamio banga, iki pat kovo 22, darbininkams per dieną buvo išduodamas tik vienas butelis mineralinio vandens. Dabar jie gali paprašyti dar vieno butelio.

REKLAMA

Darbas baigiamas apie 17 valandą, tada darbininkai keliauja į betono pastatą, esantį elektrinės teritorijoje. Ten jie atiduoda drabužius ir kasdien gauna naują kombinezoną. 20 valandą vyksta kasdieninis susirinkimas, kuriame aptariami dienos darbai, planuojami kitos dienos darbai. Kaskart po tokio susirinkimo plojama delnais ir šaukiama „Prasimušim!“.

Patalpoje, kurioje nakvoja likviduotojai, radiacijos lygis normą viršija dešimt kartų. Miegoti likviduotojai gulasi tiesiog ant grindų, kad sumažintų radiacijos poveikį, žmonės tiek pasikloja, tiek užsikloja švino turinčia patalyne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų