REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuvilnijęs korupcijos skandalas „Aukštaitijos vandenyse“ gali atsirūgti visų miesto Savivaldybės kontroliuojamų įmonių valdymo struktūroms. Tačiau šiuo darbu jau užsiims nauji į Tarybą išrinkti politikai.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovėje „Aukštaitijos vandenys“ aptiktame korupcijos voratinklyje įsipainioję įmonės generalinis direktorius Rimantas Liepa, trys tos pačios bendrovės darbuotojai – projekto įgyvendinimo grupės vadovas Evaldas Kubiliūnas ir Vandentiekio ir nuotekų tinklų cecho darbuotojai Virginijus Gečiauskas bei Bronius Charmanskis – atskleidė ydingą šios įmonės valdymo struktūrą.

REKLAMA

Nors minėtos bendrovės stebėtojų tarybą ir valdybą sudarė beveik vien tik miesto Tarybos politikai ir Savivaldybės administracijos darbuotojai (dar reikia nepamiršti, kad „Aukštaitijos vandenims“ vadovauja net trys šios kadencijos Tarybos nariai – konservatorius Vidmantas Baltramiejūnas, tvarkietis Sigitas Činga ir darbietis Petras Narkevičius – autorės pastaba), tai nesutrukdė bendrovėje išmoningai plauti Europos Sąjungos milijonus, kurie buvo skirti vandentiekio tinklų ir nuotekų rekonstrukcijai ir teisimui.

REKLAMA
REKLAMA

Aidą išgirs visos įmonės

Mero pavaduotoja ir dviejų Savivaldybės kontroliuojamų įmonių – „Aukštaitijos vandenys“ ir „Panevėžio specialus autotransportas“ – stebėtojų tarybos narė Gema Umbrasienė perspėjo, kad Specialiųjų tarnybų agentų apsilankymas ir pareikšti įtarimai „Aukštaitijos vandenų“ vadovui ir trims darbuotojams atsilieps ir kitoms įmonėms, kurių pagrindinė akcininkė miesto Savivaldybė. „Visos įmonės tai jaučia ir žino, kad pastarųjų dienų įvykiai palies ir juos, – kalbėjo ji. – Visų įmonių vadovai jaučia padidėjusią atsakomybę už priimtus sprendimus. Bėda tik ta, kad „Aukštaitijos vandenis“ tiesiogiai valdė Savivaldybė (tai matyti iš stebėtojų tarybos, valdybos ir trijų direktorių politikų) ir ji nematė, kas dedasi įmonėje. Valdymo rezultatas – netvarka.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Umbrasienė neabejoja, kad valdymo sistemą būtina keisti. „Tačiau šiandien negaliu pasakyti, kaip reikėtų tą daryti, – pripažino vakar kalbinta mero pavaduotoja. – Tuo jau pasirūpins naujos kadencijos Taryba. Ji formuos įmonių stebėtojų tarybas ir valdybas.“

Politikė negailėjo karčių žodžių pusmečiui nuo pareigų nušalintam Panevėžio vandentiekininkų vadovui R. Liepai, tapusiam įtariamuoju didelio masto korupcijos byloje.

„Kadangi jis nebuvo bendrovės valdybos pirmininkas, tai neprisiimdavo atsakomybės už kai kuriuos sprendimus. Nors „Aukštaitijos vandenis“ tiesiogiai ir valdė Savivaldybė, bet kai kurie sprendimai buvo priimami „po antklode“ – apie juos nežinojo nei stebėtojai, nei valdyba. Tai buvo tarsi pogrindinis valdymas... Dabar matyti padariniai. Reikia keisti Savivaldybei pavaldžių įmonių valdymo struktūrą. Koki ji bus, paaiškės netrukus – po pirmojo naujos kadencijos Tarybos posėdžio“, – žadėjo G. Umbrasienė.

REKLAMA

Generalinis nuo senų laikų

Panevėžio autobusų parko generalinis direktorius Rimantas Petukauskas dabar atvirai džiaugiasi, kad jų įmonėje nėra tiek direktorių kiek „Aukštaitijos vandenyse“.

„Tik skamba keistai, kad mūsų bendrovei vadovauja generalinis direktorius, teturintis vieną pavaduotoją, – prisipažino jis. – Toks pavadinimas – generalinis direktorius – liko nuo tų laikų, kai įmonėje veikė direktorių taryba. Tačiau bendrovėje buvo mažinami etatai, pasikeitė valdymo sistema. Tarybos neliko, o generalinis liko.“

REKLAMA

Anot R. Petukausko, nei stebėtojų taryba, nei valdyba dirbti netrukdo. „Bendrovės valdyba, kuriai vadovauju aš pats, o nariai – pavaduotojas Alvydas Dirsė ir Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Nadiežda Stragienė – į posėdžius renkasi kartą per mėnesį, stebėtojai posėdžiauja, atrodo, kartą per ketvirtį. Sudaryta valdymo sistema netrukdo bendrovės veiklai. Stebėtojai stebi, o sudaryta valdyba sprendžia valdymo problemas“, – aiškino įmonės vadovas apie bendrovės valdymo subtilybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Panevėžio specialaus autotransporto“ vadovas Valentas Bakšys nemano, kad bendrovės valdymui diriguoja miesto Savivaldybė, nors valdyboje, be jo paties ir vyriausiosios buhalterės Liucijos Kaminskienės, dirba Savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Gylienė. Anot jo, bendrovės stebėtojai stebi veiklą, bet į valdymą nesikiša.

„Be to, – aiškino jis, – valdybos narė V. Gylienė puikiai susipažinusi su įmonės veikla. Kartais net atrodo, kad ji yra ne Savivaldybės, bet bendrovės darbuotoja. Sutariame su visais – tiek su stebėtojais, tiek su valdybos nariais. Reikia dirbti įmonėje, galvoti apie veiklą, o ne politikuoti ir iš teikiamų paslaugų daryti komercines paslaptis. Tada bus viskas gerai.“

Raimonda Mikučionytė

Panevėžio balsas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų