REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

18:21 val. Japonijos Fukušimos branduolinės jėgainės operatorius atsiprašo už „klaidą“ ir pareiškimą, kad radiacijos lygis viename jėgainės reaktorių 10 mln. kartų viršija normą, pranešė BBC.

18:21 val. Japonijos Fukušimos branduolinės jėgainės operatorius atsiprašo už „klaidą“ ir pareiškimą, kad radiacijos lygis viename jėgainės reaktorių 10 mln. kartų viršija normą, pranešė BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fukušimos branduolinės jėgainės operatorius „Tokyo Electric Power Company“, kuris labai aršiai kritikuojamas dėl krizės jėgainėje sureguliavimo, teigė, kad buvo pateikti klaidingi duomenys.

REKLAMA

Nepaisant klaidos, radiacijos lygis Fukušimos jėgainės antrajame reaktoriuje vis tiek yra padidėjęs ir iš jo buvo evakuoti darbininkai.

-------

Pranešama, kad Fukušimos branduolinės jėgainės antrajame reaktoriuje vandens radioaktyvumas yra 10 mln. kartų didelis už normalų, pranešė BBC.

Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad darbininkai, bandantys atvėsinti reaktoriaus branduolį, siekiant išvengti radioaktyviųjų medžiagų nutekėjimo, buvo evakuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau Japonijos branduolinė agentūra pareiškė, radioaktyviojo jodo lygis jūroje šalia branduolinės jėgainės yra 1 tūkst. 850 kartų didesnis už normalų.

Jungtinių Tautų (JT) branduolinių kontrolierių agentūra perspėjo, kad ši krizė gali užsitęsti kelis mėnesius.

Manoma, kad radiacija Fukušimos branduolinėje jėgainėje nutekėjo iš vieno reaktoriaus, tačiau kol kas nenustatyta, iš kur tiksliai ji pasklido. Ištyrus antrojo reaktoriaus vandenį, nustatyta, kad jame radiacijos lygis siekia 1000 milisivertų per valandą – 10 mln. kartų daugiau, nei jėgainei veikiant įprastu režimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jėgainės operatorius „Tokyo Electric Power Co“ („Tepco“) aršiai kritikuojamas už duomenų užslaptinimą ir nesugebėjimą greičiau pateikti informacijos. Japonijos nacionalinė branduolinė agentūra teigė, kad Fukušimos branduolinės jėgainės operatorius padarė daug klaidų, įskaitant ir netinkamą jėgainės darbuotojų aprangą.

Jėgainė nukentėjo kovo 11 dieną per pragaištiną žemės drebėjimą ir po jo kilusį cunamį. Pareigūnai teigia, kad stichinių nelaimių aukų skaičius perkopė 10 tūkst., o daugiau nei 17 tūkst. 440 žmonių vis dar yra laikomi dingusiais be žinios.

REKLAMA

JT branduoliniai kontrolieriai, Tarptautinės atominės energijos agentūras (TATENA), išsiuntė papildomas ekspertų komandas į Fukušimos branduolinę jėgainę. Ji taip pat pareiškė, kad jūroje nustatyta radiacija nebebus kenksminga po aštuonių dienų dėl jodo pusėjimo trukmės.

Japonijos vyriausybės atstovas Yukio Edano šeštadienį pareiškė, kad „Tepco“ turėjo pateikti skaidrius duomenis apie situaciją jėgainėje šią savaitę, kadangi trys darbuotojai, apšvitinti 10 tūkst. kartų didesne už normalią radiaciją, patyrė nudegimus.

REKLAMA

„Mes primygtinai raginame „Tepco“ kuo skubiau pateikti informaciją vyriausybei“, – teigė J. Edanas.

Japonijos branduolinio ir pramonės saugumo agentūros atstovas Hidehiko Nishiyama teigė, kad du radiacija apšvitinti jėgainės darbininkai avėjo batus, kurie buvo jiems tik iki kulkšnių, ir nesuteikė tinkamos apsaugos. Jis taip pat užsiminė, kad „Tepco“ žinojo apie padidėjusią radiaciją ore viename reaktoriuje keletą dienų prieš incidentą Fukušimos jėgainėje, esančioje už 240 kilometrų į šiaurę nuo Tokijo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nepaisant to, kad buvo žinoma, apie padidėjusį radioaktyvumą stovinčiame vandenyje, iškilo problemų vykdant tolesnius darbus“, – teigė H. Nishiyama. Jis pridūrė, kad vandenyje padidėjo radioaktyviųjų medžiagų kiekis dėl nutekėjimo reaktoriuje.

Pareigūnai vis dar bando ataušinti reaktorius, kad būtų išvengta radioaktyviųjų medžiagų nutekėjimo. Jie dabar aušinimui pradėjo naudoti gėlą, o ne jūros, vandenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų