REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savanoriauti per Lietuvoje vyksiantį Europos vyrų krepšinio čempionatą siūlosi daugiau nei 4000 šio žaidimo gerbėjų. Atrankoje panoro dalyvauti ir savo anketas pateikė ne tik lietuviai, bet ir kitų šalių pretendentai.

REKLAMA
REKLAMA

Prašymų – tūkstančiai

Organizatorių teigimu, daugiausia prašymų savanoriauti atsiuntė krepšinio aistruoliai iš Europos, ypač tų šalių, kurių komandos čempionate dalyvaus. Tačiau sulaukta anketų ir iš Azijos, Amerikos, Australijos ir net Afrikos.

REKLAMA

Europos vyrų krepšinio čempionato („EuroBasket 2011“) savanorių atrankoje norinčiųjų dalyvauti anketos dar priimamos iki kovo 25-osios. Neabejojama, kad per tas dienas į organizatorių rankas pateks dar bent 1000 pretendentų į savanorius anketų iš Lietuvos ir užsienio.

Pastebėta, kad savanoriauti trokštantys kandidatai prašosi į miestus, kuriuose žais jų šalies rinktinės. Tad dauguma lietuvių pareiškė norą atvykti į Panevėžį – būtent mūsų mieste Lietuvos rinktinė išmėgins savo jėgas A grupės varžybose.

REKLAMA
REKLAMA

„EuroBasket 2011“ savanorių grupės vadovas Arnas Marcinkus džiaugėsi, kad kone svarbiausio Lietuvos sporto istorijoje čempionato dalimi panoro tapti tiek daug krepšinio mylėtojų iš viso pasaulio.

„Savanorius nebus lengva atrinkti – iš visų anketas užpildžiusiųjų jais taps 2000 žmonių. Čempionato metu reikės maždaug 1600 savanorių pagalbos, o rezerve liks 400“, - „Sekundei“ teigė A.Marcinkus.

Pravers kalbomis

Padėjėjus atrinks komisija, sudaryta iš miestų savanorių koordinatorių, miesto organizacinės grupės atstovų bei už savo sritis atsakingų organizacinio komiteto narių. Įveikusieji atranką apie tai bus informuoti iki balandžio 13-osios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

To paties mėnesio 29-ąją 2000 savanorių rinksis Kaune, čia prasidės pirmasis jų mokymo etapas – vyks seminarai, bus pasakojama apie čempionato eigą.

A.Marcinkaus teigimu, į šešiuose Lietuvos miestuose savanoriais dirbsiančių būrį įsilieję užsieniečiai pravers dėl kalbų įvairovės.

„Savanorius rinktis tikrai yra iš ko. Smagu, kad aktyviai dalyvauja pasaulio lietuviai, jie prieš čempionatą ketina grįžti į Lietuvą. Tiek jie, tiek čempionate dalyvaujančių užsienio šalių piliečiai labai pravers, nes reikalingi įvairiomis kalbomis kalbantys padėjėjai.

REKLAMA

Apie 15 procentų anketų užpildė gyventojai iš pačių įvairiausių šalių. Net negalėčiau įvardinti šalies, iš kurios nė vienos anketos nesulaukta. Savanoriauti norą pareiškė net Islandijos, Indijos, Ganos, Nigerijos, Kazachstano, Kanados piliečiai. Tiesiog kai kurių žmonių gyvenimo būdas yra savanoriauti, tad jie keliauja po įvairių šalių renginius, visas išlaidas patys apsimoka. O mums jų patirtis tikrai pravers“, – kalbėjo „EuroBasket 2011“ atstovas.

Pasak pašnekovo, renkantis savanorius jokio prioriteto lietuviai neturės: labiau bus atkreiptas dėmesys ne į kandidato pilietybę, o į asmenybę, norus, patirtį, gebėjimus, kompetenciją ir kitus duomenis.

REKLAMA

Lytis nesvarbu

A.Marcinkus patvirtino, kad dalis savanorių atkris po pirmųjų mokymų – tiesiog supras, kad savanorystė yra ne tik įdomus laisvalaikio praleidimas ir pramoga, bet ir atsakingas, kruopštus darbas. Atrinktus geriausius kandidatus čempionato metu nenumatytais atvejais, pavyzdžiui, užklupus ligai, pakeis esantieji rezerve.

Savanorių grupės vadovas negalėjo pasakyti, kiek savanoriauti panoro kandidatų iš Panevėžio ar kitų miestų – kol kas tokios statistikos nėra.

„Anketas atsiuntė įvairaus amžiaus žmonės – nuo vaikų iki senjorų. Daugiausia kandidatuoja moksleiviai ir studentai. Norą tapti savanoriais pareiškė tiek vyrai, tiek moterys. Mes savanorių pagal amžių ar lytį tikrai nesirinksim ir neskirstysim, visiškai nesvarbu ir kandidatų materialinė padėtis ar religija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas norintis tapti savanoriu atrankoje gali dalyvauti. Svarbiausia, kad žmogus būtų atsakingas, punktualus, geranoriškas, iniciatyvus, bendraujantis“, – sakė „EuroBasket 2011“ atstovas.

Kiekvienas kandidatas galėjo pasirinkti tris sritis, kurias labiausiai išmano, kad galėtų kuo geriau prisidėti prie čempionato organizavimo ir įgyvendinimo. Anketoje taip pat nurodyta, kad reikėtų mokėti daugiau nei vieną užsienio kalbą, turėti vairuotojo pažymėjimą ar puikiai pažinti miestą, kuriame ketinama savanoriauti.

Geriausieji keliaus drauge

Apskaičiuota, kad čempionato metu reikės apie 250 savanorių pirmojo etapo rungtynių miestuose – Alytuje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Klaipėdoje. Antrojo etapo mieste, Vilniuje, turėtų savanoriauti apie 350 krepšinio mylėtojų, o per trečiąjį etapą Kaune – apie 450 savanorių.

Justė BRIEDYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų