• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį tęsiami „Fukushima-1“ gelbėjimo darbai. Iš antrojo, trečiojo ir ketvirtojo jėgainės reaktorių kyla stulpai baltų dūmų, kurių atsiradimo priežastis kol kas nežinoma. Japonijos atominio saugumo agentūra patvirtino pranešimus apie baltus dūmus tik iš antrojo reaktoriaus.Nepatvirtintais duomenimis, jėgainėje žuvo penki asmenys, likvidavę avarijos padarinius. Dar 21 sunkiai nukentėjo nuo radiacijos, o du – pradingo be žinios.

REKLAMA
REKLAMA

Iš šešių reaktorių, keturiuose jau įvyko pavojingi reiškiniai: sprogimai, gaisrai ir dalinis branduolinio kuro strypų lydimasis. Be to, neperiodiškai fiksuojami temperatūrų šuoliai penktame ir šeštame jėgainės reaktoriuose. Remiantis surinktais duomenimis, pirmajame reaktoriuje išsilydę 70 proc. branduolinio kuro strypų, trečiame reaktoriuje pažeista apsauginė reaktoriaus kapsulė.

REKLAMA

Ypač pavojinga situacija susidarė trečiame reaktoriuje, kuriame vandens lygis taip nukrito, kad iš vandens dalinai išniro branduolinio kuro strypai. Panaudoto branduolinio kuro saugykloje temperatūra žymiai viršija leistiną. Ekspertai tvirtina, kad jeigu temperatūra nebus sumažinta, į atmosferą vėl pateks didelis kiekis radiacinių teršalų.

Pranešama, kad penktadienį galėjo įvykti dar vienas sprogimas antrajame „Fukushima-1“ elektrinės reaktoriuje. Virš jos šiandien netikėtai pakilo baltų dūmų stulpas, pranešė Japonijos atominio saugumo agentūra.

REKLAMA
REKLAMA

Baseinas, skirtas reaktoriaus temperatūros mažininimui, yra žemesnėje reaktoriaus dalyje, jis reikalingas atšaldyti susidariusiems garams. Spaudimas reaktoriuje mažinamas atšaldant garus. Anksčiau šio reaktoriaus baseinas jau buvo pažeistas sprogus vandeniliui.

Ekspertai taip pat neatmeta tikimybės, kad virš jėgainės pakilęs baltų dūmų stulpas yra radioaktyvūs garai, išsiveržę iš aukštesnėje suniokoto reaktoriaus pastato dalyje esančio rezervuaro, kur laikomi panaudoti branduolinio kuro strypai. Jie kraštutinai perkaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Agentūra per šią dieną planuoja nuvesti elektros energijos kabelius mažiausiai prie dviejų elektrinės reaktorių. Tai leis pamėginti atgaivinti aušinimo sistemas.Taip pat iki avariją patyrusios jėgainės keliauja 130 gaisrininkų iš Tokijo. Iš viso tai 30 automobilių, kartu su kuriais ir galingos vandens pompos, galinčios per minutę perduoti nuo 3 iki 5 tonų vandens. Būrys aprūpintas specialiomis mašinomis, galinčiomis semti vandenį iš vanenyno.

Tokijo ugniagesių užduotis – atšaldyti baseinus, kur laikomi panaudoti branduolinio kuro strypai. Jų perkaitimas ir galimas lydimasis dabar kelia didžiausią pavojų jėgainėje. Esant tokiam scenarijui neišvengiamas didelio radiacijos kiekio patekimas į aplinką.

REKLAMA

Kaip tvirtino Japonijos gynybos ministras Tosimi Kitadzava, operacijos, vykdytos ties trečiuoju reaktoriumi, davė šiokius tokius rezultatus ir atsižvelgiant į tai, reikia tokius darbus vykdyti toliau.

„Guldys“ į sarkofagą

Japonų atominės energijos specialistai remdamiesi Černobylio pavyzdžiu nutarė pažeistus „Fukushima-1“ reaktorius uždengti betono sarkofagu ir užpilti smėliu. Apie tai pranešė japonų atominio saugumo agentūra.

Tačiau visų pirma, saugumo specialistų žodžiais, svarbiausia užduotimi išlieka būtinybė atstatyti elektros energijos tiekimą sugedusiems reaktoriams, kad būtų pradėtas jų aušinimas.

Ar planuojama statyti kiekvienam pažeistam reaktoriui po atskirą sarkofagą, ar betoninė apsauga bus bendra visai pavojingai zonai, nepranešama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų