• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nedideli radioaktyviųjų dalelių telkiniai, pakilę į orą avarinėje Japonijos atominėje eklektrinėje, juda į rytus ir po kelių dienų gali pasiekti Šiaurės Ameriką.

REKLAMA
REKLAMA

Tai ketvirtadienį pranešė valstybinio Švedijos gynybos tyrimų instituto direktorius mokslo reikalams Larsas Erikas de Geeras.

REKLAMA

Pažymėjęs, jog radiacijos lygis šiuose dalelių telkiniuose nekelia pavojaus žmogui, ekspertas pareiškė manąs, kad radioaktyviosios dalelės gali tęsti savo kelionę per Šiaurės Ameriką, kirsti Atlanto vandenyną ir netgi pasiekti Europą. Nors tai „ir nėra visai įprastas reiškinys“, jis tikrai nepavojingas, patikino L. E. de Geeras . „Dalelių aktyvumas labai mažas, todėl žmonėms nėra ko jaudintis“, – pridūrė specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

AE saugyklose gali būti daugiau kaip 15 tūkst. kuro strypų

Fukušimos 1–osios atominės elektrinės panaudoto branduolinio kuro saugyklose šiuo metu gali būti 15 tūkstančių 558 kuro strypai.

Tai žurnalistai sužinojo iš Didžiosios Britanijos mokslininkų, kurie dabar matematiniais metodais modeliuoja galimą įvykių raidą šioje iš dalies sugriautoje Japonijos jėgainėje.

Didžioji labai radioaktyvių strypų dalis yra dviejuose specialiuose baseinuose, kiti – tam tikruose sausuosiuose konteineriuose. Žemės drebėjimas ir cunamis, taip pat srovės nebuvimas ilgą laiką padarė didelę žalą šioms saugykloms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Londono mokslininkams dabar ypač didelį nerimą kelia pranešimai, kad bent jau viename iš baseinų – ketvirtajame bloke – tikriausiai nėra vandens. Dėl to gali įvykti sprogimas ir pasklisti didžiulis radioaktyviųjų medžiagų kiekis, įspėja britų specialistai.

Japonija turi dvi paras, kad būtų išvengta antrojo Černobylio, mano ekspertai

Japonija turi dvi paras, kad užkirstų kelią avarijai atominėje elektrinėje, kuri pagal savo padarinius gali prilygti Černobylio katastrofai, teigia ekspertai. Su jų nuomone ketvirtadienį supažindina Didžiosios Britanijos žiniasklaida.

REKLAMA

Branduolinių problemų specialistas iš Imperijos koledžo Londone Simonas Walkeris ketvirtadienį interviu televizijos kanalui „Sky News“ pavadino avariją Fukušimos 1–ojoje atominėje elektrinėje „lėtu Černobyliu“. Pasak eksperto, Černobylyje 1986 metais sprogimas nugriaudėjo ir gaisras kilo iškart po avarijos, o Japonijos jėgainėje padėtis blogėja palaipsniui.

Jeigu nepavyks ataušinti branduolinių strypų, jie gali apsilydyti, o tai kelia gaisro ir dar vieno didelio radiacijos proveržio pavojų, pažymi ekspertas.

Didžiosios Britanijos žiniasklaida cituoja branduolinio saugumo specialisto iš Radiacinės saugos instituto Prancūzijoje Thierry Charleso žodžius: „Artimiausios 48 valandos turės lemiamą reikšmę. Aš esu nusiteikęs pesimistiškai, kadangi nuo sekmadienio mes matėme, jog beveik nė vienas mėginimas pagerinti padėtį nedavė rezultatų“. Eksperto nuomone, rizika, kad situacija rutuliosis pagal blogiausią scenarijų, didelė, bet „dar ne viskas prarasta“.

Britų spauda taip pat cituoja oficialų Prancūzijos vyriausybės atstovą Francois Baroinas: „Jeigu įvykiai klostysis pagal blogiausią scenarijų, padariniai gali būti skaudesni nei Černobylio AE katastrofos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų