REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Specialiai iš Hurgados

REKLAMA

Nors Lietuvos kelionių organizatoriai jau atnaujino skrydžius į Egipto kurortus, atvykus į Hurgados oro uostą - tylu kaip niekad. Tą pripažįsta ir oro uosto darbuotojai, sakydami, kad, nors skrydžius atnaujino tiek vokiečiai, prancūzai, belgai bei olandai, labiausiai laukiama sugrįžtant rusų turistų. Anot vieno oro uosto darbuotojo Gamalo, būtent šios tautybės poilsiautojai labiausiai papildo šalies turizmo sektorių, o kai jie atvyksta – nuo jų šurmulio skamba visas oro uostas.

REKLAMA
REKLAMA

Revoliucija išvaikė viešbučių klientus

Egipto kurortai pradėjo tuštėti sausio 25-ąją šalies sostinėje Kaire kilus masinėms egiptiečių demonstracijoms. Daugelio šalių užsienio reikalų ministerijos pranešė nerekomenduojančios vykti į Egiptą dėl galimos rizikos, kad protestai gali išplisti po visą šalį.

REKLAMA

Hurgados centre veikiančio viešbučio „Bella Vista“ vadybininkas Ahmedas Wahba pasakojo, kad prasidėjus neramumams  Kaire, viena taiki demontracija įvyko ir Hurgados centre, tačiau gatvėmis pražygiavo ne protestuotojai prieš buvusį Egipto prezidentą Hosni Mubaraką, o kaip tik jį palaikantys žmonės.

„Kaire įvyko revoliucija, tuo tarpu Hurgadoje tiek prieš neramumus, tiek jų metu, tiek ir dabar yra ramu. Kai kurie turistai šiek tiek nerimavo dėl susiklosčiusios situacijos, tačiau išvykdami teigė, kad greit sugrįš“, - prisiminė viešbučio atstovas. Jis skaičiavo, kad šiuo metu viešbutis dirba 25 proc. pajėgumu, nors iki revoliucijos buvo pilnut pilnutėlis.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugelio agentūrų prašėme stabdyti pardavimus, nes visos vietos buvo užimtos“, - sakė verslininkas ir pridūrė, kad, nors dabartinė situacija kur kas prastesnė, tikimasi, kad didžioji dalis kambarių vėl bus išnuomota iki vasaros sezono pradžios. Sumažėjus turistų srautui, nė vienas darbuotojas nebuvo atleistas, tačiau dalį teko išsiųsti atostogų.

„Apie 60 proc. viešbučio personalo dirba, o kiti 40 proc. ilsisi, tačiau jiems yra suteiktos apmokamos atostogos“, - tikino „Bella Vista“ vadybininkas.

Apie sumažėjusius klientų srautus kalbėjo ir kelių kitų Hurgadoje veikiančių viešbučių atstovai. Viešbučio „Iberotel“ vadybininkės Leysan Gaynetdinovos teigimu, sunkiausia buvo pirmoji vasario savaitė. Kambarių apgyvendinimas buvo nukritę vos iki 6 proc., kai įprastai jis siekia apie 70 proc. Tačiau dabar, anot jos, turistai pamažu grįžta, todėl ir viešbučio užimtumas ūgtelėjęs iki 11 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausiu turistų apgyvendinimu Hurgadoje pasigirti gali tik vienas prabangiausių kurorto viešbučių „Steigenberg“. Anot jo atstovų, šiuo metu viešbutyje užimti 37 proc. kambarių. Vienas viešbučio vadovų  Karimas Boushra tikino, kad įprastinis viešbučio užimtumas šiuo metų laiku siekia ir iki 80-90 proc., tačiau esant dabartinei situacijai, nuostolius kompensuoti padeda anksčiau uždirbtas didesnis pelnas.

Turistai neramumų nejaučia

Anot vienos didžiausių Egipto turizmo kompanijų „Travco“ kelionių operatoriaus Aymano Mustafos, dauguma kurortuose poilsiavusių užsienio turistų buvo priversti palikti šalį ne dėl savo noro, o dėl jų šalių institucijų nuogąstavimų. Tai patvirtino ir vieno Lietuvos kelionių organizatoriaus „Novaturas“ rinkodaros direktorius Tomas Mikalonis. Jis pasakojo, kad kai kurie lietuviai net ir priverstinai grąžinti į Lietuvą, džiaugėsi buvusiomis atostogomis Egipto kurortuose ir tvirtino nesijautę nesaugūs.  Tačiau dėl užsienio reikalų ministerijos rekomendacijų bei noro apsaugoti poilsiautojus nuo menkiausios rizikos, nuspręsta vasarį neorganizuoti jokių skrydžių į šią Afrikos šalį. Skrydžiai iš  Lietuvos atnaujinti nuo kovo pradžios, nors jų apimtys sumažintos perpus.

REKLAMA

„Mums svarbu, kad būtų atnaujintos ekskursijos į Kairą, nes dauguma žmonių renkasi Egipto kurortus ir dėl galimybės nuvykti į sostinę. Kitas svarbus dalykas - užtikrinti, kad viešbučių teikiamos paslaugos ir kokybė dėl šalyje įvykusių neramumų nebūtų nukentėjusi, nes kokį įspūdį susidarys naujai atvykstantys turistai – tokį jį parveš ir aplinkiniams“, - sakė T. Mikalonis.

Pakeliui į Hurgadą, skrydžio metu kalbintas poilsiautojas iš Lietuvos pripažino, kad kilus neramumams iš pradžių svarstė, ar neatšaukti kelionės, tačiau vėliau nusprendė, kad vis tiek vyks.

REKLAMA

„Vežame anūkui parodyti Egiptą, - sakė vyras, ant rankų laikydamas trimetį anūką. -  Egipte niekad nėra labai ramu, - pusiau juokais pusiau rimtai prasitarė lietuvis, klausiamas, ar nėra baimės vykti čia poilsiauti. - Užtenka nueiti į turgų ir pasiginčyti dėl kurios nors prekės kainos, egiptietis pardavėjas gali tiek įpykti, kad atrodys, jog nori tave užmušti. Kiek sekėme užsienio pranešimus, sako, kad neramumai jau praėję, dabar persikėlę į Libiją, kitas šalis, o čia, Egipte, ramu. Ir anūkui aiškinome, kad karas nebevyksta, viskas čia gerai“, - sakė lietuvis ir pridūrė, kad į Egiptą keliaujantis jau nebe pirmą kartą, tik šį kartą vykstantis su visa šeima ir dviem anūkais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nori dirbti ir valgyti

Vakarop išėjus pasivaikščioti po Hurgados centrą, akis užkliūna už apytuščių kavinių bei prie siuvenyrų parduotuvių nuobodžiaujančių vietinių prekeivių. Užkalbintas vienas jų, egiptietis Mustafa,  iškart siūlo užeiti į jo kvapiųjų aliejų parduotuvę bei išsipasakoja laukiantis sugrįžtant rusų turistų.

„Prekyba šiuo metu smukusi, per šį mėnesį pardaviau apie 25 proc. to, kiek parduodavau anksčiau, - neslėpė vietinis prekiautojas. – Laukiame sugrįžtant rusų, nes jie perka viską iš eilės“, - juokėsi egiptietis.

REKLAMA

Hurgados turizmo centre dirbanti Liudmila pasakojo prieš keletą metų pati atvykusi iš Rusijos, o dabar dirbanti Egipte bei teikianti informaciją turistams. Moteris taip pat pabrėžė itin nekantraujanti sulaukti rusų, nors sakė, kad ir dabar keletas jų atvyksta, tačiau organizuojasi skrydžius patys ir atkeliauja per kitas šalis.

„Visi nori dirbti ir valgyti“, - sakė moteris, paklausta, kokia bendra atmosfera jaučiama kurorte po šalies sostinėje Kaire praūžusių neramumų.

Gatvėje sutikta šeima iš Ukrainos purtė galvą, klausiama, ar nebaisu atostogauti Hurgadoje: „O ko čia turėtų būti baisu? - klausė ukrainiečiai, patvirtinę, kad iš Ukrainos skrydžiai taip pat jau atnaujinti, o kodėl delsia rusai, svarstė, kad tai daugiau gali būti susiję su politiniais dalykais nei pagrįsta rizika.

REKLAMA

Gide Egipte jau penkerius metus dirbanti Rita Patalauskaitė pasakojo, kad pati su kolegėmis po neramumų buvo nuvykusi į Kairą pasižiūrėti, kokia yra ten situacija.

„Jokių tankų ten nėra, kaip kad rašė daugelio šalių spauda“, - tvirtino ji. Jos pasakojimu, po visų neramumų turistų skaičius ženkliai sumažėjęs, todėl vietiniai juokauja, kad dabar patys gali išeiti pasižiūrėti miesto, nes gatvės nėra užtvindytos užsienio poilsiautojų.

Revoliucija padėjo atgauti orumą

„Travco“ atstovas A. Mustafa pasakojo pats iš Hurgados vykęs į Kairo demontracijas ir nuo pat pirmų dienų jose dalyvavęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„15 dienų Egipto ekonomika buvo sustojusi, - neslėpė jis. – Finansiškai mes praradome milijonus, tačiau po revoliucijos jaučiamės esantys savimi. Viskas išeis tik į gerą. Mes atgavome savo  orumą, revoliucija atnešė naujas idėjas", - užsidegęs kalbėjo vienos didžiausių turizmo kompanijų Egipte kelionių operatorius.

Jam pritarė ir Makadi kurorto viešbučio „Makadi Oasis“ vadovas Mohamedas Husseinas. Anot jo, dėl Kaire įvykusios revoliucijos žmonės atsigręžė ir į kitus Egipto miestus, todėl šis etapas lyg naujas startas visam šalies turizmui.

REKLAMA

„Po revoliucijos žmonės pajuto savo darbo vertę. Jie pradėjo šypsotis. Tai, ką mes gavome iš revoliucijos, yra daug daugiau nei praradome“, - neabejojo viešbučio vadovas.

A. Mustafa neslėpė, kad po demonstracijų Egipte dauguma prekeivių staigiai užkėlė kainas, norėdami pasipelnyti. Tačiau, anot jo, vietiniai gyventojai iškart sukilo ir spekuliantai turėjo nusileisti.  Tai, pašnekovo teigimu, rodo pirmus gerus ženklus, kad žmonės, pasisakę prieš korupciją, ėmėsi realiais veiksmais jai priešintis.

„Anksčiau tik apie 10 proc. gyventojų stengėsi ir dirbo dėl visuomenės gerovės, o kiti nedarė nieko. Dabar viskas pradeda keistis“, - sakė A. Mustafa ir pridūrė, kad pastaruoju metu daug kalbasi su vietiniais žmonėmis ir taipogi jaučia jų užsidegimą pokyčiams.

REKLAMA

Gidė R. Patalauskaitė sakė girdėjusi, kad po revoliucijos dauguma vietinių organizuojasi bendras talkas tvarkydami miestus, o „Novaturo“ rinkodaros direktorius T. Mikalonis kaip vieną iš ženklų, kad kurortų gyvenimas nesustojo, įvardijo Hurgados centre pradėtus vandentiekio keitimo darbus.

Vis dėlto, tam, kad kurortai atsitiestų, būtinos turistų piniginės injekcijos. Skaičiuojama, kad per pastarąjį mėnesį prarasta apie 30-40  mln. dolerių. „Travco“ centro duomenimis, apie 40 proc. visų į šalį atvykstančių turistų sudaro rusai, kuriems skrydžiai iš Rusijos į Egiptą jų šalies valdžios sprendimu dar neatnaujinti.

„Neoficialiais duomenimis girdisi kalbų, kad rusai turėtų vėl pradėti grįžti į Egipto kurortus nuo kovo 21-osios“, - vylėsi vienos didžiausių Egipto turizmo kompanijų kelionių operatorius A. Mustafa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų