• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos administracinis teismas ketvirtadienį paskelbė, kad UAB „Miesto energija“ neturi teisės Ukmergės rajone tiekti šilumą ir karštą vandenį.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) teisės šildyti ukmergiškius privatininkams nėra panaikinusi iki šiol. Teismo nutarimu VKEKK dar liepos mėnesį turėjo iš UAB „Miesto energijos“ šilumos ir karšto vandens tiekimo licencijos išbraukti Ukmergės rajono teritoriją.

REKLAMA

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas nurodo, kad VKEKK liepą Ukmergės rajono savivaldybės prašymą pakeisti UAB „Miesto energijos“ licenciją, išbraukiant Ukmergės rajono teritoriją, atmetė neteisėtai. Teismas įpareigojo VKEKK padaryti licencijos pakeitimus - išbraukti Ukmergės rajono teritoriją.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Juridinio skyriaus vedėjo Rimo Jurgilaičio teigimu, savivaldybė pakeisti „Miesto energijos“ licenciją prašė dėl to, kad privatininkas nebeturi teisinio pagrindo turėti licenciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Šilumos ūkio įstatyme yra nustatytos licencijos išdavimo sąlygos - norint turėti licenciją, reikia turėti teisėtai valdomą turtą. UAB “Miesto energija„ licencijų turėti nebeturi teisės, kadangi sutartys, kurių pagrindu jos buvo išduotos, yra nutrauktos, o šilumos ūkio turtas perduotas valdyti savivaldybei. Be to, “Miesto energijos„ turimą licenciją laikome neteisėta, kadangi pagal įstatymą licencijas šilumos ūkio objektams, kurių katilinės gamina mažiau kaip 10 GWh šilumos per metus, išduoda ne VKEKK, o savivaldybė“, - teigia R. Jurgilaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukmergės rajono savivaldybė tapo pirmąja savivaldybe Lietuvoje, nutraukusia gyventojams nepalankią šilumos tiekimo sutartį. Sutartis buvo nutraukta paaiškėjus, kad „Miesto energija“ skirstė ir dalijo pajamas tarp 20 fizinių ir juridinių asmenų, veikiančių skirtingose šalies ir pasaulio vietovėse. Grupės įmonės sukūrė mechanizmus, pagal kuriuos Ukmergės gyventojai iš dalies dengė šilumos ir karšto vandens kainą Trakų rajono vartotojams. Be to, „Miesto energija“ be Ukmergės savivaldybės sutikimo sudarė ilgalaikes paskolų sutartis su bankais, įkeičiant Ukmergės šilumos ūkio turtą. Gautas paskolas bendrovė perskolino savo grupės įmonėms, skolinti pinigai buvo paskirti ne Ukmergės šilumos ūkiui, o palūkanas bankams mokėjo Ukmergės šilumos vartotojai, nes jos buvo įskaičiuotos į šilumos kainą. Dar pernai Ukmergės rajono gyventojai Lietuvoje mokėjo bene brangiausiai už šildymo paslaugas - beveik 30 ct/kWh su PVM.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo apeliaciniu skundu gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų