REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai tautai nėra kito pasirinkimo, ieškoma to, kas liko – šiuo metu Lietuvoje vieninteliu tautos autoritetu galima įvardinti tik Prezidentę Dalią Grybauskaitę, kuri sugebėjo peršokti politinio elito ribą bei visa galva pranokti partijų lyderius. Tauta ją pasirinko kaip ilgai lauktą Vakarų išgelbėjimą nuo Rytų kaimynų įtakos, tačiau tam, kad ji taptų ir moraliniu tautos autoritetu, D. Grybauskaitei labai trūksta universalumo bei humanitarinio mąstymo, tikina filosofas Arvydas Juozaitis.

REKLAMA
REKLAMA

„Vienintelis regimas autoritetas Lietuvoje – D. Grybauskaitė. Ji peršoko politinio elito ribą, ji įgavo tokias galias, kurių taip ir neišnaudojo Valdas Adamkus ir ko neteko Rolandas Paksas. Jeigu ji turėtų dar daugiau humanitarinio išsilavinimo, tai ji turėtų idealius šansus tapti ir moraliniu tautos autoritetu. Lietuvai autoriteto reikia su labai stipriu humanitariniu užtaisu. Galima pasakyti ir taip, jog kai nėra nieko geresnio, atrandamas toks – D. Grybauskaitės autoritetas. Nebuvimas autoriteto politinėje arenoje jai sudarė tinkamas sąlygas juo tapti", – ketvirtadienį naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje teigė filosofas.

REKLAMA

A. Juozaitis pabrėžė, jog iki šiol visi moraliniai lietuvių tautos autoritetai, kaip įprasta, buvo „žemininkai“, nesvarbu, ar tai būtų rašytojai, ar mąstytojai, tačiau jie privalėjo būti persismelkę tautos idėjomis, o ne spinduliuoti kosmopolitiškumą, tačiau šiuo atveju toks autoritetas turėjo subręsti per ne trumpesnį kaip 20 metų laikotarpį.

„Dabar autoritetas auga penkerių metų laikotarpiui. Ateina prezidento rinkimai, ateina ir autoriteto valanda. Žmonės nori išrinkti autoritetą. Tai pats tikriausias įsitikinimas, kad jo reikia. Algirdas Brazauskas buvo lyg racionalaus valdymo iliuzija. V. Adamkaus išrinkimas – Lietuva gi nuo pokario laikų laukė, kad ateis amerikonas ir išvaduos Lietuvą, tai labai suveikė, R. Paksas – iliuzija, kuri tėra projektas, tai žmogus, kuris atėjo su pinigais, nors yra visiškai tuščias. Atėjo D. Grybauskaitė, atėjo ir Europos metas. Atėjo žmogus, kuris iš ten išimtas. Vėlgi šalyje buvo troškimas, kad Europa mus išvaduotų", – kalbėjo A. Juozaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Rašytojo kritiko Algimanto Bučio įsitikinimu, Prezidentės sėkmės formulė – nevengimas tautai sakyti tiesą bei drąsūs pareiškimai apie tai, ką būtina keisti.

„Turėjome daug autoritetų, bet jų taktika buvo dozuoti tiesą: kiek aš pasakysiu, tiek jums užteks, o mes visas problemas spręsime savame rate. Tas tiesos dozavimas sužlugdė juos visus iš eilės. D. Grybauskaitei tiesos dozavimas nebūdingas, priešingai nei partijų lyderiams. Todėl tauta ir pasirinko žmogų, kuris nebijo duoti jai daugiau informacijos. Jeigu politikas sėdi ir negali nieko pasakyti, nes neturi savo nuomonės, turi tik partijos nuomonę, ties tuo jo asmenybės autoritetas ir užsibaigia", – aiškino A. Bučys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu politologas Vytautas Dumbliauskas pažymėjo, jog šiuo metu įtakingiausia jėga Lietuvoje – įvairiausios verslo grupės, diktuojančios savas sąlygas politinei sistemai, kuri praktiškai nebeturi jokio savarankiškumo.

„Šiuo atveju Lietuvai reikia autoriteto, kuris lemiamu momentu nepabijotų tarti lemiamą žodį. Nors man atvirai kelia nerimą tai, jog Prezidentė tapo vieninteliu autoritetu, o partijų lyderiai prarado savo įtaką. Tačiau šioje situacijoje tai nėra blogai", – pabrėžė V. Dumbliauskas.

Politologo Algimanto Jankausko tikinimu, aukščiausią galią šalyje turinti asmenybė privalo būti kiek galima universalesnė, kadangi būtent ji turi regėti ir atspindėti tiek tautos, tiek visuomenės viziją.

„Prezidentė turi piliečių jai suteiktą tvirtą mandatą. Tačiau ar ji turi tą visuomenės ir tautos raidos viziją, yra sudėtinga pasakyti. Ji yra labiau specializuota ir apribota jos vykdytų veiklos sričių. Bet kuriuo atveju, valstybės valdymo verslininkui atiduoti negalima. Pirmieji asmenys turi būti politikai – charizmatiški ir autoritetingi. Būtent tokie politikai yra reikalingi bet kokiai valstybei", – teigė A. Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų