• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2011-ųjų pradžioje šeši iš dešimties –57 proc. –Lietuvos gyventojų buvo tos nuomonės, kad ekonominė šalies padėtis per pastaruosius kelis mėnesius pablogėjo.

REKLAMA
REKLAMA

7 proc. viešosios nuomonės apklausos dalyvių atsakė, kad per pastaruosius du mėnesius ekonominė Lietuvos padėtis pagerėjo.

REKLAMA

Trečdalis –33 proc. – respondentų ją įvertino kaip nepakitusią.

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ naujienų agentūros ELTA užsakymu sausio 25-31 dienomis atliktos apklausos duomenimis, pastarųjų mėnesių šalies ekonominio vertinimo rodiklis išliko nepakitęs.

Palyginti su vertinimais prieš metus –2009 metų gruodį –gyventojų nuomonė apie ekonominę situaciją yra pagerėjusi – 22 procentiniais punktais sumažėjo respondentų, teigiančių, kad padėtis šalies ekonomikoje blogėja. Prieš metus taip manė 79 proc. apklaustųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Toje pačioje sausio mėnesio apklausoje dauguma viešosios nuomonės apklausos dalyvių, prognozuodami kas laukia šalies per artimiausius dvylika mėnesių, netryško optimizmu. Trečdalis –35 proc. – respondentų teigė, kad per šiuos metus ekonominė Lietuvos situacija pablogės. Beveik pusė –45 proc. –atsakė, kad nesitiki ekonominės padėties pasikeitimo.

15 proc. respondentų tikisi, kad per tą laiką ekonominė padėtis Lietuvoje pagerės, o 5 proc. jų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Palyginti šiuos atsakymus su gautais prieš penkis 5 mėnesius –2010 metų rugpjūtį –vertinimai beveik nepakito –šiek tiek padaugėjo nesitikinčių nei pagerėjimo, nei pablogėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad šalies ekonominė padėtis per ateinančius dvylika mėnesių blogės, dažniau nurodė vyresni nei 30 metų žmonės, gyvenantys mažesniuose miestuose, respondentai su aukštesniu nei vidurinis išsilavinimas, kairiųjų pažiūrų rinkėjai bei tie, kurie savo šeimos situaciją apibūdina kaip blogą.

Ekonomikos pagerėjimo daugiau tikisi jaunimas iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, dešiniųjų politinių pažiūrų žmonės bei respondentai su nebaigtu viduriniu išsilavinimu.

Gyventojai, kurie pesimistiškai vertina dabartinę ekonominę Lietuvos ekonominę padėtį, nesitiki jos pagerėjimo ir po metų. Net 48 proc. jų mano, kad ekonominiai valstybės reikalai tik blogės, o dar 41 proc. mano, kad ji išliks tokia pat bloga, kaip ir šiuo metu.

REKLAMA

Tuo tarpu 62 proc. gerai vertinančių ekonominės padėties pokyčius per pastaruosius mėnesius, dažniau už kitus tikisi šalies ekonominės padėties gerėjimo. 27 proc. tokių respondentų mano, kad ji bus tokia pati, kaip ir dabar.

Didžiausi pesimistai vertindami šalies ekonominę ateitį yra partijos Tvarka ir teisingumas rinkėjai –42 proc., Socialdemokratų partijos –38 proc. bei Naujosios sąjungos (socialliberalų) –36 proc. rinkėjai.

Didžiausi optimistai – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rinkėjai. Net 41 proc. jų tikisi ekonomikos pagerėjimo per šiuos metus.

Apklausa vyko 2011 m. sausio 25-31 dienomis. Apklausta 1010 Lietuvos gyventojų nuo 15 iki 74 metų, 100 Lietuvos vietovių (atrankos taškų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų