REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Penktadienį Lietuvos ambasadoje Londone Lietuvos krepšinio federacija bei Arvydas Sabonis Didžiosios Britanijos žurnalistams pristatė rudenį Lietuvoje vyksiantį Europos krepšinio čempionatą. Į pristatymą užsuko ir kitų Europos šalių – Italijos, Serbijos, Ispanijos – žurnalistai, kurie į Londoną atvyko stebėti dvejų NBA lygos reguliariojo sezono rungtynių.

REKLAMA
REKLAMA

Specialiai iš Londono Erildas Budraitis

Lietuvos atstovai taip pat lankėsi „NBA Europe“ kontoroje, kur tarėsi dėl bendrų projektų, bei Londone stebėjo istorinę Toronto „Raptors“ ir Naujojo Džersio „Nets“ ekipų dvikova.

REKLAMA

Po įvykusio pristatymo Europos čempionato ambasadorius bei buvęs Portlando „Trail Blazers“ klubo aukštaūgis A. Sabonis, kurį legendinis NBA „centras“ Dikembe Mutombo laiko vienu geriausiu visų laikų vidurio puolėju, kartu su portalo „Balsas.lt" žurnalistu prisiminė savo septynis sezonus trukusią NBA karjerą.

Ar prisimenate savo pirmąsias dienas NBA lygoje?

– Tai buvo 1995 metai, spalio mėnuo. Nors man buvo 30–metų, jaučiausi tarsi naujokas. Viskas buvo labai įdomu, tai buvo visai kitas krepšinis. Visai kitokia organizacija, kitoks gyvenimas bei žaidimo intensyvumas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pats minėjote, nepaisant vyresnio amžiaus, NBA lygoje buvote naujokas. Visgi kaip jus vertino komandos draugaidaugiau kaip veteraną ar ką tik atvykusį lygos naujoką?

– Galiu pasakyti, kad man nereikėjo niekam dainuoti gimtadienio dainų. Daiktų nešiojimas – pats paimdavau kartais, kai reikėdavo panešti. Aš ir dabar panešu, ką reikia, man tai nėra gėda. Galbūt atsižvelgė į amžių arba pamatė mano pasą (juokiasi).

Jums teko žaisti prieš daugumą stipriausių pasaulio centrų. Kaip galėtumėte palyginti tuometinį žaidimą Europoje ir NBA lygoje?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– NBA lygoje buvo daugiau fizinio žaidimo, kaip ir dabar. Nors ir Europoje dabar žaidžiamas daug kietesnis krepšinis, tačiau, manau, jis dar ne toks kaip NBA. JAV žaidimo stilius – visai kitoks. Daugiau individualaus žaidimo. Taip pat skiriasi ir rungtynių vertė. Negali pasakyti, kad jos nėra svarbios, tačiau apart atkrintamųjų varžybų, nėra laiko nei kada džiaugtis, nei kada liūdėti. Rytoj vėl žaidi ir judi pirmyn.

Kaip manote, ar įmanoma Europoje, pavyzdžiui, Londone, turėti NBA komandą?

– Tai priklauso nuo NBA. Jei Eurolyga atidaro sienas, tada nebelieka jokių rėmų. Jeigu nebeliks nacionalinio klausimo, kiek komandoje turi būti, pavyzdžiui, lietuvių ar ispanų,.. Visgi tai priklauso tik nuo NBA.

REKLAMA

Jūsų nuomone, kaip stipriai krepšininkų žaidimą paveiktų ilgi skrydžiai?

– Kai yra geras lėktuvas, kuris yra vos ne tarsi miegamasis kambarys, tai kas gi ta aštuonių valandų kelionė? Mums ilgiausia kelionė būdavo iš Portlando į Majamį ar Orlandą – šešios valandos. Išsimiegi, pavalgai ir viskas. Sėdėti niekas neliepia. Nežinau, ką NBA galvoja apie tai. Galbūt Europoje yra per mažai arenų ar per mažos rinkos. Nepatogumų sukelia tai, kad visos tradicinės komandos įsikūrusios mažuose miestuose, pavyzdžiui Vilerbane, Po Orteze ar Kaune. Net ir Vilnius... Kai kurie miestai turi tiek gyventojų, kiek turi mūsų šalis.

REKLAMA

Ar po tiek metų dar palaikote ryšius su buvusiais komandos draugais ar „Trail Blazers" komandos darbuotojais?

– Nelabai su kuo bendrauju, nebent su gydytoju. Taip pat susiskambiname su fizinio rengimo treneriu. Šį savaitgalį nesutiksiu buvusių draugų, tiesiog taip sutapo, kad galėsiu pažiūrėti rungtynes ir prisiminti žaidimą NBA, nes apart atkrintamųjų varžybų, šios lygos nelabai seku.

Keturis kartus geriausiai NBA lygoje besiginančiu žaidėju pripažintas ir septynis sezonus prieš A. Sabonį žaidęs Dikembe Mutombo:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurie žmonės sako, kad mes neturėjome progos rungtyniauti prieš A. Sabonį, kai jis buvo jaunesnis ir „žudė„ kiekvieną varžovą bet kuriame tarptautiniame turnyre. Visgi jis gavo šansą parodyti savo talentą. Žaidžiau prieš daugybę aukštaūgių ir niekada nesu matęs žaidėjo, kuris taip dalintų  perdavimus pro nugarą ir sugebėtų atakuoti iš toli. Šiuo metu NBA lygoje nėra tokio žaidėjo, kuris galėtų prilygti A. Saboniui. Jei jis būtų anksčiau atvykęs į NBA, A. Sabonis galėjo būti vienu geriausiu visų laikų aukštaūgiu. Esu kelis kartus su juo kalbėjęs ir jaučiu pagarbą visiems žaidėjams, kurie atvyko iš kitų šalių, kaip ir aš pats“, – portalui „Balsas.lt“ sakė D. Mutombo.

REKLAMA

TIK FAKTAI

Nors NBA naujokų biržoje A. Sabonis Portlando klubo buvo pašauktas dar 1986 metais, lietuvis pirmąsias rungtynes NBA lygoje sužaidė 1995 metų lapkričio 3 dieną, būdamas 30 metų amžiaus. Debiutinėse rungtynėse prieš Vankuverio „Grizzlies" ekipą lietuvis pelnė 10 taškų ir atkovojo 7 kamuolius.

A. Sabonis buvo išrinktas į pirmąjį geriausių 1995–1996 metų sezono naujokų penketuką. Tuo tarpu NBA žvaigždė Kevinas Garnettas pateko į antrąjį, į kurį buvo taip pat išrinktas buvęs Kauno „Žalgirio" gynėjas Tyusas Edney.

REKLAMA

Savo rezultatyvumo rekordą A. Sabonis pasiekė jau antrajame sezone, į Dalaso „Mavericks" klubo krepšį įmesdamas 33 taškus. Aukštaūgis taip pat atkovojo 12 kamuolių, o „Trail Blazers“ iškovojo pergalę.

Savo atkovotų kamuolių rekordą A. Sabonis pagerino 1998 metais, kai kovodamas su būsimais NBA čempionais Čikago „Bulls“ krepšininkais sugriebė net 20 kamuolių bei padėjo „Trail Blazers“ iškovoti pergalę. „Centras“ taip pat pelnė 21 tašką, tuo tarpu „Bulls“ žvaigždė Dennisas Rodmanas rungtynes baigė savo sąskaitoje turėdamas 14 atkovotų kamuolių bei vos 6 pelnytus taškus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net ir artėjant NBA karjeros pabaigai, A. Sabonis sugebėjo sužaisti vienas geriausių savo rungtynių. Būdamas 36 metų amžiaus, lietuvis mače su Oklendo „Warriors" ekipa pelnė 32 taškus, atkovojo 10 kamuolių bei pagerino dar vieną asmeninį rekordą – blokavo 6 varžovų metimus.

Iš viso NBA lygoje A. Sabonis sužaidė 470 rungtynių, iš kurių 314 pradėjo startiniame penkete. Aukštaūgis vidutiniškai rinkdavo 12 taškų, atkovodavo 7,3 kamuolio bei atlikdavo 2,1 rezultatyvaus perdavimo. Per septynerius metus trukusią karjerą NBA lygoje A. Sabonis uždirbo beveik 48 milijonus JAV dolerių.

A. Sabonio NBA karjeros momentai:

A. Sabonis „Trail Blazers“ komandos rėmėjų reklamoje:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų