REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Afriką keliavusiam kauniečiui diagnozuota tropinė maliarija. Vyras gydomas ligoninėje, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.

REKLAMA
REKLAMA

Kaunietis susirgo vasario 20 dieną. Liga prasidėjo ūmiai, krėtė šaltis, temperatūra pakilo iki 39–40 laipsnių, skaudėjo galvą, ligonis gausiai prakaitavo. Po trijų dienų savijautai blogėjant jis kreipėsi pagalbos į medikus ir buvo paguldytas į Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyrių.

REKLAMA

Įtarus maliariją, buvo atliktas kraujo tyrimas ir aptikus tropinės maliarijos sukėlėjų, diagnozuota tropinė maliarija. Pradėtas specifinis gydymas.

Kauno visuomenės sveikatos centro atlikto epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligonis 2011 m. vasario 11–18  dienomis buvo išvykęs į Afriką. Individualios kelionės metu jis lankėsi Gvinėjoje, Gambijoje, Mauritanijoje, Senegale ir kitose Afrikos šalyse, nakvojo kempinguose ir paplūdimiuose. Maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo.

REKLAMA
REKLAMA

Maliarija yra gyvybei grėsminga liga, kurią sukelia keturių rūšių pirmuonys. Maliarija yra plačiai paplitusi Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos valstybėse. Pasaulyje yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija.

Kasmet užregistruojama 300–500 mln. klinikinių maliarijos atvejų. Per metus visame pasaulyje nuo šios ligos miršta 1,5–2,7 mln. žmonių, iš jų 1 mln. – vaikų iki 5 metų amžiaus.

Kiekvienais metais ja suserga daugiau kaip 10 tūkst. turistų, iš kurių apie 1 proc. miršta nuo tropinės maliarijos. Lietuvoje kasmet keli žmonės suserga įvežtine maliarija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų