REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys (TS-LKD) demokratai ieškojo ir rado arkliuką, kuriuo tikėtasi smagiai nušuoliuoti iki savivaldybių rinkimų finišo.

REKLAMA
REKLAMA

Juk ne veltui premjeras Andrius Kubilius „pramušė“ Energetikos ministerijos įkūrimą. Vaiduokliška institucija, maitinanti liaudį ir valdžią pasakomis apie energetinę nepriklausomybę ir atominį rytojų, turėjo duoti tam tikros naudos ir kovojant dėl balsų.

REKLAMA

Bandyta politizuoti jau metus trunkantį Vyriausybės ir „Lietuvos dujų“ nesusikalbėjimą dėl dujų ūkio reformos. Atrodė, kad valdžia tyčia provokavo konfliktą. Kalbėta daug, bet neaiškiai – siekiant įteigti, jog Lietuvos patriotai telkiasi apie Vyriausybę ir, be abejo, TS-LKD. O šalies priešai dvejoja arba atvirai remia „Gazprom“.

Valdžios peršamoje reformos schemoje įdomiausia, kad būtent „Gazprom“ mažiausiai nukentės dėl Vyriausybės pasirinkto paties žiauriausio Europos Sąjungos direktyvų įgyvendinimo būdo. Specialistai atkreipia dėmesį, kad Vyriausybės planais labiausiai nepatenkintas yra kitas „Lietuvos dujų“ bendraturtis – Vokietijos kompanija E.ON.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto nėra labai lengva iš dujų ūkio reformos padaryti politinių šūkių rinkinį. Premjero ir jo patarėjų tikslas buvo įtikinti liaudį, kad dėl reformos galų gale atpigs dujos. Tiekimas, pardavimas, vamzdžiai, vamzdeliai... Deja, paprastam piliečiui sunku suvokti greitakalbe žeriamus argumentus.

Gal todėl ir žerta greitai, kad niekas nesuprastų.

Jeigu kova su „Gazprom“ nepadeda siekti politinės pergalės, reikia sugalvoti ką nors kita. Šiomis dienomis buvo pyptelėtas kitas gana įdomus pasiūlymas. Seimo Antikorupcijos komisijos surengtoje diskusijoje pasisakė Energetikos ministerijos Energijos išteklių, elektros ir šilumos skyriaus vedėjas Kęstutis Žilėnas. Pasak jo, akivaizdu, kad savivaldybės nesusitvarko su joms patikėtomis šilumos tiekimo funkcijomis, todėl vienas iš sprendimo variantų galėtų būti šios paslaugos teikimo perėmimas į valstybės rankas. Nei daugiau, nei mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal šis pasiūlymas ir nebuvo TS-LKD rinkimų kampanijos dalis. Jei šilumos teikimo nacionalizavimo tema būtų buvusi pradėta eskaluoti anksčiau, žiūrėk, būtų reikėję tai įrašyti į rinkimų programą. Bet koks kvailys prisiims konkrečius įsipareigojimus? Ir dar tokio masto?

Matyti ir daugiau ženklų, rodančių, kad protų drumstimas energetikos klausimais yra vienas iš TS-LKD šiaudų, kurių griebiamasi prieš rinkimus.

Parduotuvių tinklo „Senukai“ savininkai Rakauskų šeima panoro nusipirkti iš „Gazprom“ Kauno termofikacijos elektrinę (KTE) ir gelbėti gyventojus nuo didžiulių šildymo kainų. Rakauskai norėtų, kad didelę dalį šilumos KTE gamintų iš atsinaujinančių energijos šaltinių – medienos ir komunalinių atliekų, lietuviško biokuro.

Troškimus pasaką paversti tikrove palaikė Kauno meras Andrius Kupčinskas, TS-LKD narys. Gal Rakauskų pasiūlymas ir buvo skirtas vien tam, kad meras tam pritartų? Jei TS-LKD į rinkimus būtų ėję su kosmoso užkariavimo programa, Rakauskai veikiausiai būtų pasižadėję nupirkti kosminį laivą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų