REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus išankstiniam balsavimui į savivaldybių tarybas, rinkimų apylinkėse lyg iš gausos rago pasipylė galimi pažeidimai – perkami balsai arba taip norima sukompromituoti priešininkus. Daugelį pranešimų tiria policija.

REKLAMA
REKLAMA

Aktyviausi – asocialūs

Kretingos rinkimų komisijos nariai neslepia – vieni aktyviausių atėjusiųjų iš anksto balsuoti buvo asocialūs asmenys.

REKLAMA

Užvakar apie vidurdienį į Kretingos rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkę Laimutę Dieliautaitę kreipėsi kretingiškis – jis pasidalijo įtarimais, kad vyksta rinkimų teisę turinčių asmenų papirkinėjimas.

Pirmininkės teigimu, suabejota dėl apie 16 žmonių grupės. Neblaivūs ir kone asocialūs asmenys iš atokių Erlėnų seniūnijos kaimelių į rinkimų apylinkę balsuoti atvežti vienu automobiliu.

Pradėjus jais domėtis ir pranešus policijai, pirmoji atvežta grupė suspėjo balsuoti ir išsisklaidyti. Tačiau liudytojai įsidėmėjo minėtą mašiną ir jos valstybinius numerius.

REKLAMA
REKLAMA

Apie 12.38 val. šis automobilis, atgabenęs antrąją rinkėjų partiją, vėl pasirodė prie Savanorių gatvėje esančios rinkimų apylinkės. Šį kartą pareigūnai suspėjo laiku ir sulaikė du balsuotojus atvežusius bei, kaip spėjama, papirkinėjusius vyrus.

24 metų klaipėdietis Renatas Balsevičius ir trejais metais vyresnis Kretingos rajono Vydmantų kaimo gyventojas Mantas Jablonskis apklausti ir dviem paroms uždaryti į areštinę. Dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise Klaipėdos apskrities VPK Kretingos rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atvežtiems kaimų gyventojams balsuoti leista. Jie nuo pareigūnų neslėpė, kad balsuoja už pažadėtą maistą, alkoholį ir cigaretes.

Pirmąją rinkimų dieną ikiteisminis tyrimas dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo pradėtas ir Palangoje. Kurorto prokurorams pranešta, kad būreliais balsuoti traukusiems asocialiems asmenis sumokėta, kad jie balsuotų už konkretų asmenį.

Dzūkai neatsiliko

Trečiadienį Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo pranešimą, kad apie 8 val. iš Venciūnų gyvenvietės automobiliu vežami žmonės balsuoti.

REKLAMA

Tačiau bene keisčiausia situacija fiksuota Alytuje, Rotušės aikštėje, kur rinkėjų balsai buvo perkami viešai. Vietos gyventojas S. už tai, kad būtų balsuota už kandidatuojantį į savivaldybės tarybą jo giminaitį, rinkėjams G.U. ir R.R. sumokėjo po 10 litų.

Balsuoti kolektyviai, tartum vyktų į ekskursiją, rinkėjai buvo vežami ir į Lazdijų rajono savivaldybės administracinį pastatą. Ar žmonės nebuvo papirkti, aiškinasi policija.

Zujo automobiliai

Vilkaviškio policija tiria pranešimą dėl galimo organizuoto rinkėjų pavėžėjimo balsuoti į Vilkaviškio savivaldybės administracijos pastate įsikūrusią rinkimų apygardą.

REKLAMA

Trečiadienį prieš pietus balsavimo salę užplūdo didžiulis būrys balsuotojų. Paaiškėjo, kad jie buvo atvežti vienos įmonės autobusu iš Kybartų ir aplinkinių apylinkių.

Po kilusio skandalo vakar prie rinkimų apygardos pastebėta nuvažiuojantys ir atvažiuojantys lengvieji automobiliai tais pačiais numeriais. Įtariama, kad jais vežiojami rinkėjai.

Tuo tarpu Kalvarijos rinkimų apygardos Nr.14 būstinėje užvakar buvo sulaikyti šeši asmenys, kurie galimai atvyko balsuoti už jiems pažadėtą atlygį.

Skundą iliustravo nuotraukomis

Vakar po vidurdienio skundą dėl galimo rinkėjų papirkimo gavo Panevėžio rajono rinkimų komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos pirmininkė Roma Morozovienė informavo, kad vienos partijos atstovų pasirašytame skunde dėstoma, jog vakar ryte, apie 10.30 val., iš vieno kaimo savivaldybei priklausančiu lengvuoju automobiliu vežami balsuoti 5 asmenys. Skundą, pasak komisijos pirmininkės, patvirtina nuotraukos, iš kurių matyti, kaip į automobilį lipa žmonės.

„Yra speciali komisija, kuri tiria papirkimo atvejus, ir ji nustatys, ar tai buvo rinkėjų papirkimas, ar ne. Kadangi tie žmonės neturėjo rinkėjų kortelių, reikėjo jas spausdinti, tai jie mums žinomi ir apklausti juos nebus sunku“, – sakė komisijos pirmininkė R.Morozovienė.

REKLAMA

Ketinta prisidengti piketu

Vakar apie vidurdienį prie Šiaulių miesto savivaldybės pastato, kur vyksta išankstinis balsavimas, piketuoti prieš išaugusius mokesčius už šildymą susirinko grupelė žmonių.

Apie tai sužinojęs Šiaulių miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Artūras Kiudulas perspėjo susirinkusiuosius, kad vykstant balsavimui prie savivaldybės pastato piketuoti negalima. Žmonės išsiskirstė.

Pažeidimui užbėgti už akių suspėjęs A.Kiudulas „Respublikai“ sakė turėjęs informacijos, kad vienas iš piketuotojų neva laikė plakatą, agituojantį už kandidatuojantį į savivaldybės tarybą politiką.

REKLAMA

Kol kas neaktyvūs

VRK pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, rinkimų rezultatai anuliuojami, jei dėl pažeidimų išrenkamas kitas asmuo, nei būtų išrinktas be pažeidimų.

„Prisimenu vienintelį atvejį, kai rezultatai buvo anuliuoti ir teko rengti naujus rinkimus. Tai 1997–aisiais ar 1998–aisiais įvyko Švenčionyse. Irgi buvo rinkėjų papirkinėjimas, savivaldybių laikraščiai ir seniūnai buvo panaudoti kaip administraciniai resursai rinkimuose. Baudžiami ir papirkinėtojai, ir nupirktieji. Teismas sprendžia, kokią baudą skirti. Būna ir kalėjimas, ir areštas, bet dažniausiai – piniginės baudos. Dydis – keli tūkstančiai litų. Tiesa, dažnai asocialūs asmenys būna perkami, tada būna problemų dėl baudos išieškojimo“, – sakė VRK pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, paprastai sekmadieniais pažeidimų būna mažiau, todėl realu, kad šiemet nė vieno rezultato nereikės anuliuoti.

Z.Vaigauskas sako, kad nors pagauti papirkinėtojai aiškina, esą prieš juos surengta provokacija, kol kas per visą Nepriklausomybės istoriją nustatytas tik 1 atvejis, kai iš tikrųjų konkurentas „pakišo“ kitą kandidatą ir imitavo, kad jis pirko balsus.

Beje, pirmąją išankstinio balsavimo dieną balsavo vos 21 465 rinkėjai. Aktyvumas – 0,81 proc.

Budės prokurorai

Vasario 27-ąją – savivaldybių tarybų rinkimų dieną – nuo 8 iki 23 val. apylinkių prokuratūrose ir Generalinėje prokuratūroje budės prokurorai.

REKLAMA

Budintys prokurorai priims ir nagrinės skundus, pareiškimus, pranešimus dėl asmenų rinkimų teisės ir rinkimų tvarkos pažeidimų.

„Tai daroma stengiantis kuo greičiau reaguoti ir užkirsti kelią bet kokiems rinkimų tvarkos ar įstatymų pažeidimams. Gavę pranešimus apie įstatymų pažeidimą, prokurorai ne tik juos nagrinės, bet ir apie tai informuos apygardų rinkimų komisijas“, – teigia generalinis prokuroras Darius Valys.

Per 2009 m. lapkričio 15-ąją ir 29-ąją Lietuvoje vykusius rinkimus buvo pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai. Visi jie buvo pradėti dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

REKLAMA

Aktyvumo nesitikima

Vladas Gaidys,  Sociologijos mokslų daktaras:

Didžiausias aktyvumas būna per prezidento rinkimus, po to – per Seimo. Savivalda – trečioje vietoje, o rinkimai į Europos Parlamentą – paskutinėje. 2007-aisiais savivaldos rinkimuose balsavo 41 proc. rinkėjų. Jei dabar tiek būtų – reikėtų džiaugtis, nes 2007-ieji buvo patys optimistiškiausi, o dabar – didelis nusivylimas. Tiesa, aktyvumą galėtų paskatinti didžiulis nedarbas, taip pat milžiniškos šildymo kainos, nes šios problemos susijusios su savivaldybėmis. Ir dar nepriklausomi kandidatai gali pakelti aktyvumą. Bet manau, kad daugiau kaip 40 proc. nebus.

Danas NAGELĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų