REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar, likus tik kelioms valandoms iki ultimatumo pabaigos, Valstybinė lošimų priežiūros komisija (VLPK) panaikino savo nutarimą sustabdyti UAB „Žalgirio loto“ licenciją organizuoti didžiąsias loterijas. Tačiau tai – menka paguoda, mat Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas bandant išsiaiškinti, ar šios loterijos organizatoriai nesukčiauja.

REKLAMA
REKLAMA

Neišmokėjo pinigų

Šių metų vasario 17-ąją VLPK nusprendė nuo vasario 24 dienos pirmos minutės sustabdyti UAB „Žalgirio loto“ licencijos organizuoti didžiąsias loterijas galiojimą dėl licencijuojamos veiklos pažeidimo, mat žmogui neišmokėjo piniginio laimėjimo – 10 000 litų, laimėtų loterijoje „TAIP arba NE“.

REKLAMA

Nors apie galimą licencijos sustabdymą bendrovė jau buvo įspėta praėjusių metų gruodžio pirmosiomis dienomis, su laimėjusiu žaidėju atsiskaitė tik komisijai paskelbus konkretų licencijos sustabdymo laiką.

Kaip „Respublikai“ pasakojo VLPK pirmininkas Robertas Kvietkovskis, į komisiją kreipėsi asmuo, teigdamas, jog „Žalgirio loto“ atsisako išmokėti laimėjimą vien todėl, kad bilietas buvo pirktas naudojantis juridiniam asmeniui priklausančiu telefonu.

REKLAMA
REKLAMA

„Žalgirio loto“ rengiamoje loterijoje „TAIP arba NE“ bilietai perkami skambinant telefonu arba SMS žinutėmis. Bilieto kaina – 3 litai, tiek pat kainuoja ir paslaugos mokestis. Bendrovė loterijos taisyklėse skelbia, kad jei naudojamasi juridinių asmenų telefonais, nupirkti bilietai lošime nedalyvauja.

Pasak R.Kvietkovskio, šis atvejis, kai bendrovė atsisakė išmokėti laimėtojui prizą, ir buvo būtent toks.

„Tačiau žaidėjas įrodė, kad bendrovei priklausantis telefono aparatas duotas jam naudotis ne tik darbo, bet ir asmeniniais tikslais. Mūsų komisijos nuomonė buvo vieninga – žaidėjui pinigai turi būti išmokėti“, – „Respublikai“ sakė R.Kvietkovskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak VLPK pirmininko, komisija nagrinėja dar vieną panašų atvejį, kai „Žalgirio loto“ atsisako išmokėti 10 tūkstančių litų laimėjimą.

Galimybė pasirinkti laimėtoją

Jei lošimų bendrovė turi galimybę nustatyti, kam priklauso telefono numeris, ar taip neprasilenkiama su Asmens duomenų įstatymu?

„Mes tokį patį klausimą irgi keliame. Dar daugiau, jei laimėjimai neišmokami skambinusiems juridiniams asmenims priklausančiais telefonais, kiek iš viso yra tokių pirkėjų ir kaip identifikuojami pirkėjai?

Sakykime, nustatoma, kad visi bilietai pirkti naudojantis juridinių asmenų telefonais. Pinigus surinkome, o kaip su laimėjimais? Laimėjimus pažadėjo, o niekam neišmoka?

REKLAMA

Tada iš esmės turėtume kelti klausimą: o ar nereikėtų iš naujo organizuoti tiražo, iš sąrašo išmesti juridinius asmenis?“ – pasak R.Kvietkovskio, „Žalgirio loto“ veikloje šiandien daugiau klausimų negu atsakymų.

Jei lošimų organizatoriai gali identifikuoti, kam vienas ar kitas telefono numeris priklauso, ar lošimo dalyviai gali tikėtis, kad loterija sąžininga?

„Jūs užduodate tokius klausimus, į kuriuos galima atsakyti tik atlikus tyrimą“, – sakė R.Kvietkovskis.

Laimėjimams – milijonai, kurių nėra

REKLAMA

Pasak R.Kvietkovskio, praėjusiais metais vienoje iš rengiamų per televiziją loterijų bendrovė pažadėjo prizams skirti net tris milijonus litų. Tačiau rugsėjo mėnesį poziciją pakeitė ir sumą sumažino.

„Komisija bendrovę įspėjo, kad tokiu atveju imsis įstatymo numatytų priemonių, nes keisti taisyklių žaidimo viduryje negalima. Mat žaidėjas tikisi tokios sumos, kokia buvo žadėta“, – apie dar vieno konflikto su „Žalgirio loto“ užuomazgą kalbėjo R.Kvietkovskis.

Kreipėsi į prokuratūrą

VLPK pirmininkas sakė, kad „Žalgirio loto“ yra viena problemiškiausių bendrovių, kurios veiklą prižiūri komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi yra pagrindo manyti, kad bendrovės veikloje yra nusikalstamos veikos požymių, norėdami abejones išsklaidyti arba jas patvirtinti, sausio viduryje kreipėmės į Generalinę prokuratūrą. Pagal mūsų pateiktą faktinę medžiagą pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kuo jis baigsis, dar sunku pasakyti, tačiau pačios lošimų bendrovės veikla ir jos finansinė padėtis kelia pagrįstų klausimų: iš kur gavo pinigų laimėjimams išmokėti? Kiekvieną savaitę atsiranda vis naujų faktų ir aplinkybių“, – „Respublikai“ sakė R.Kvietkovskis. Jo teigimu, komisija turi duomenų, kuriais remiantis kyla įtarimų, kad „Žalgirio loto“ sukčiauja.

REKLAMA

Savininkas sako nustebęs

„Man tai staigmena. Tik iš jūsų sužinojau“, – „Respubliką“ tikino vienas iš pagrindinių „Žalgirio loto“ savininkų Šarūnas Dusevičius, nustebęs, jog jo bendrovės veikla susidomėjo prokurorai.

Š.Dusevičiaus teigimu, visi VLPK priekaištai jo bendrovei neturi pagrindo ir jis žada kreiptis į teismą.

„Įsivaizduokite, jūs naudojatės įmonės automobiliu ir staiga imate vežioti keleivius kaip taksi. Tai jau verslas, kuriam leidimo įmonės vadovai nedavė. Tas pats ir su bendrovėms priklausančiais telefonais – žmonės skambina norėdami praturtėti“, – Š.Dusevičius įsitikinęs, jog tokiems lošimo dalyviams bendrovė neprivalo išmokėti laimėjimų.

Tačiau paklaustas, o koks likimas tokiais telefonais įsigytų bilietų, pašnekovas atsakyti nepanoro: „Mes identifikuojame tik laimėtojus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų