REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasario pradžioje spaudoje buvo viešai paskelbtas sąrašas įmonių, kurios Sodrai skolingos 433 mln. litų mokesčių, baudų ir delspinigių.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rodo „Creditreform Lietuva“, vertinančios įmonių mokumą, atlikta analizė, per dvi savaites  iš Sodros skolininkų sąrašo pasitraukė ketvirtadalis įmonių (8 857 įmonės iš  35 817). Padengta 9,83 mln. Lt skolų, t.y. beveik po 5 mln. Lt kas savaitę. Skolas Sodrai dengė 10 527 įmonės, iš jų 8 857 įmonės skolas padengė visiškai.

REKLAMA

Mažos skolos – iki 100 Lt – buvo dengiamos daugiausiai. Su Sodra atsiskaitė net 62 proc. tokių smulkių skolininkių.

Vidutines skolas –  daugiau kaip 10 000 Lt - turinčios 6 449 įmonės mokėjo ne taip guviai. Tik 155 skolininkės   (2,4%) skolas sumažino iki mažiau kaip 10 tūkst. Lt ar jas visiškai apmokėjo.

Didžiosios skolos – daugiau 500 tūkst. Lt - „judėjo“ kur kas prasčiau. Iš 77 įmonių-skolininkių tik viena visiškai padengė skolą Sodrai.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonių mokumą vertinanti UAB „Creditreform Lietuva“ įtraukė viešai skelbiamus Sodros duomenis į įmonių reitingavimo ir informacinio monitoringo sistemas. Apie skolas Sodrai klientai informuojami elektroninio pašto žinute.

Anot  „Creditreform Lietuva“ direktoriaus pavaduotojo Romualdo Trumpos, „paskelbus Sodros skolininkų sąrašus iš pradžių galėjo būti atsitiktinių ar techninių klaidų. Tačiau per dvi savaites tokie atsitiktinumai beveik išnyko. Kaip ir kitose sferose, dengiamos „šviežios“ ar mažos skolos, lieka senos ir didelės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Akivaizdu, kad didesnėms įmonėms labiau rūpi jų reputacija. Norėdamos pasitraukti iš viešo Sodros skolininkų sąrašo, jos stengiasi greičiau atsiskaityti su Sodra. Iš karto po skolininkų sąrašo paskelbimo jame buvo 93 įmonės (9,3%), kurių metinė apyvarta viršijo 25 mln. Lt. Po dviejų savaičių liko tik 22 įmonės (2,2%). Didžiausios Lietuvos įmonės per dvi savaites Sodrai sumokėjo 2,4 mln. Lt.“

Romualdas Trumpa pabrėžia, kad įmonės, kurios nesumažino skolų Sodrai, vertinamos kaip rizikingos, ypač jeigu jų skola viršija 10 000 Lt.

Per praėjusią savaitę skolos Sodrai sumažėjo 5.030.149,92 Lt. Beveik 60% šios sumos padengė 47 įmonės, kurių kiekviena  „Sodrai“ sumokėjo daugiau kaip po 20 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų