REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Geležinis kablys“, arba tiesiog „Kablys“ – visai netoli Vilniaus autobusų stoties stovintis garbingo amžiaus pastatas, kuriame kadaise vykdavo vakarėliai ir kiti neformalaus jaunimo grupelių susibūrimai. Ši vieta ilgą laiką buvo pamiršta ir apleista, bet jau keletą savaičių sklando gandai, jog senasis „Kablys“ atgims iš naujo. Po šio „senolio“ stogu įsikurs pirmasis Lietuvoje riedlenčių parkas. Apie kūrybinius darbus, ateities vizijas ir kitą „Kablio“ veiklą studentų brolija ir seserija „barake.lt“  kalbina šios idėjos „gimdytoją“ ir grupės „Skamp“ narį Vilių Alesių - Willux.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip kilo idėja kurti riedlenčių parką uždaroje patalpoje?

Kartu su partneriu Giedriumi Vaškelaičiu beveik pusę metų gvildenome šią idėją. Jis pats turi sūnų, kuris yra šios sporto šakos gerbėjas, gal netgi fanatikas, sakyčiau. Be to, Vilniuje jau seniai reikia tokios vietos, nes orai pas mus dažniau blogi negu geri, todėl poreikis tikrai yra. Ieškojome vietos, kuri būtų ne per toli nuo centro, ir suradom ją „Kablyje“.

REKLAMA

Prie šio savo projekto dirbi ne vienas. Kas ir kokiais būdais padeda įgyvendinti idėją?

Šį reikalą vystome su jau minėtu G. Vaškelaičiu. Be to, nemažai prisideda  ir paties pastato savininkė, kuri sutiko su mūsų pasiūlymu.

Vienam dienraščiui sakei, jog buvęs „Kablys“ asocijuojasi su tamsa, ilgais koridoriais ir vakarėliais. Kodėl tave lydi tokie niūrūs prisiminimai?

Na taip. Todėl, kad nepamenu, jog būčiau ten anksčiau lankęsis dienos metu. Prieš daugelį metų teko pabuvoti kai kuriuose vakarėliuose ir tikrai atsimenu daug garso ir tamsos. Be to, su grupe „Skamp“ įvyko vienas pirmųjų mūsų pasirodymų būtent šiame pastate.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl buvo pasirinktas būtent „Kablys“ ? Sklinda gandai, jog šis pastatas buvo kritinės būklės.

Kritinės būklės jis buvo tik tiek, jog daugelis langų buvo išdaužyti, aptrupėjęs fasadas ir vienoje vietoje vanduo lašėjo pro stogą. Dabar fasadas sutvarkytas, langai sudėti nauji arba užsandarinti, stogas tvarkomas, elektra išvedžiojama po visą pastatą. Tikimės iki kito sezono sutvarkyti vandentiekį bei kanalizaciją, kadangi viskas yra seniai atjungta.

Kada kūrybiniai darbai įgavo pagreitį, prasidėjo idėjų įgyvendinimo procesas?

Realūs darbai prasidėjo nuo spalio mėnesio.

Teko girdėti, jog šis riedlenčių parkas bus skirtas mokyklinio amžiaus jaunuoliams. Kodėl orientuojatės būtent į moksleivius?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaip „Kablys“ bus atviras visiems, kurie ten ras juos dominančių užsiėmimų. Dabar šnekamės su kino menininkais, gatvės šokių kolektyvu dėl veiklos vystymo „Kablyje“. Tikiu, kad atsiras ir kitokių veiklų, kurios  pritrauks studentus ir vyresnio amžiaus žmones.

Galbūt tai, jog didesnį dėmesį skiriate moksleiviams, susiję ir su tuo, jog dabartinis jaunimas turi mažai užklasinės veiklos ir galimybių leisti savo laisvalaikį kultūringai?

Tame yra tiesos. Kuo daugiau tokių vietų, kur jaunimas gali išreikšti save, tuo geriau. Kažkaip nemalonu stebėti, kaip po pamokų jaunimas slampinėja be tikslo prekybos centruose. Iš kitos pusės, kur jiems dar susitikinėti, kai lauke šalta.

REKLAMA

Kokią veiklą dar propaguos  antram gyvenimui atgimęs „Kablys“?

Kaip jau minėjau, pagrindinis akcentas bus riedlenčių parkas. Šalia padarysime poilsio zoną, koncertinę salę. Jau dabar veikia skateshop'as „Crank“, kuriame nuomojamos snieglentės, riedučiai, apsaugos ir t.t. Žadame atidaryti graffitti mokyklėlę, vėliau ketiname įrengti ir  jaunimo nakvynės namus.

Ar šis projektas sieks populiarinti gatvės kultūrą? Galbūt ateityje planuojami tam tikri seminarai, susibūrimai ar mokymai, kurie supažindintų jauną žmogų su šia kultūra?

REKLAMA

Manau, tą gyvenimą jaunimas turi tiesiog gyventi. Jie tą kultūrą jau pažįsta. Seminarai turėtų būti rengiami jų tėvams arba mokytojams, kurie galbūt ne visada supranta, kodėl jauni žmonės elgiasi vienaip ar kitaip.

Ar sulaukiate dėmesio iš gatvės kultūros atstovų? Galbūt jie taip pat rodo iniciatyvą, norą padėti?

Žinoma, sulaukiame. Daug kas domisi riedlenčių parku, nes tai pirmas toks projektas Vilniuje ir visoje Lietuvoje. Daug kas, žinoma, laukia, kol viskas bus padaryta, ir tik tada rodys dėmesį.

Laisvalaikio centras „K.A.B.L.Y.S“ − socialinis projektas. Teko girdėti, jog esate parašę keletą projektų, tačiau didelės  paramos ir susidomėjimo nesulaukėte. Kaip manai, kodėl Lietuvoje  taip sunku surasti norinčių paremti tokius projektus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas tai naujas projektas ir dar tikrai ne visus kelius išbandėme. Supratome, jog, kol nėra padaryta kažkas realaus, sunku įtikinti ir rėmėjus. Aš tikiu, kad greitai surasime finansavimą, kuris padės greičiau įrengti ne tik riedlenčių parką, bet ir kitas erdves. Svajoju, kad užsiėmimai būtų nemokami bent jau tiems vaikams, kurie negauna kišenpinigių iš savo tėvų.

„K.A.B.L.Y.S“ jau greitai atsidarys. Koks žada būti šio aktyvaus jaunimo centro atidarymas? Galbūt ruošiama speciali atidarymo programa?

Kol kas žadame atidaryti riedlenčių parką be jokių „saliutų“. Kiek vėliau surengsime varžybas ir vakarinę koncertinę programą. Tai ir bus atidarymas.

REKLAMA

Su kuo tau asocijuojasi žodžiai „gatvė“ ir „kultūra“?

„Gatvė“ gali turėti teigiamų ir neigiamų asosiacijų. Man patinka viskas, kas siejama su gatvės kultūra, kuri, atrodo, neturi ribų ir taisyklių, bet visgi tai yra labai tolerantiška ir labai kūrybinga kultūra. Prie gatvės kultūros atstovų priskirčiau ir gatvės muzikantus, gatvės artistus, riedlentininkus, graffitti menininkus. Nors nevadinčiau graffitti visko, ką šiandien matome ant miesto sienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų