REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės profesinės sąjungos (JPS) Šiaulių krašto profesinių sąjungų konferencijoje pritarta organizuoti nacionalinį streiką, sudarytas streiko komitetas Šiaulių krašte. Konferencijoje dalyvavo socialiniai ir kultūros darbuotojai, geležinkeliečiai, bibliotekininkai, medikai.

REKLAMA
REKLAMA

Steikas – per visą šalį

Jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas sakė, kad siekiama derybų su šalies valdžia dėl Nacionalinės kolektyvinės sutarties sudarymo.

REKLAMA

Visose apskrityse organizuojami balsavimai dėl streiko, kuriami streiko valdymo komitetai. Anot pirmininko, teisė skelbi streiką perduota regionams, o respublikinė profesinė sąjunga streiką koordinuos šalies mastu. Streiko dalyviai važiuos į Vilnių arba streiko bangos risis per visą Lietuvą.

„Tik pinigai ir jėga daro įtaką valdžiai. Tikiuosi, kad tauta pradėjo busti ir procesas bus nesustabdomas“,– sakė A. Dambrauskas. Per dvejus metus Jungtinė profesinė sąjungos narių skaičius išaugo iki 10 tūkstančių.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmininko žodžiais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą darbuotojams buvo suteikta teisė veikti kolektyviai. Tai įtvirtinta tarptautinėse sutartyse.

„Valdžia nesitiki, kad mes mokame veikti kolektyviai. Veikimas užsibaigia sudarant raštiškus susitarimus tarp darbo ir kapitalo. Šie susitarimai – tai atskirų šakų kolektyvinės sutartys ar Nacionalinė sutartis“, – sakė A. Dambrauskas.

Pradėti kolektyvines derybas reikalauja bibliotekininkai, kultūros ir socialiniai darbuotojai, muziejininkai.

Skandinavų algapo šimto metų?

Jungtinės profesinės sąjungos reikalauja nebemažinti atlyginimų, bet numatyti jų indeksaciją kylant kainoms, nedidinti darbo intensyvumo, nemažinti darbuotojų skaičiaus. Esą per 21 Lietuvos Nepriklausomybės metus darbuotojai nieko iš darbavių neprašė, o Europoje dėl atlyginimų derybos vyksta kasmet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu kasmet savo specialistams didintume atlyginimus po du – tris šimtus, tik po šimto metų jų atlyginimai susilygintų su skandinavų atlyginimais. Nesakome, kad iš karto norime gauti tokius atlyginimus, bet turime pradėti derybas“, – teigė A. Dambrauskas.

A. Dambrausko nuomone, organizuoti streiką visoje Lietuvoje prireiks dviejų mėnesių.

„Geriau telkti savo jėgas streikui negu vasario 19 dieną mitinguoti prie Vyriausybės“,– sakė ir Šiaulių krašto profesinės sąjungos pirmininkė Gintana Sutkutė-Sorakienė. Kita vertus, ji tikisi, kad tokios kraštutinės priemonės neprireiks, nes valdžia atsižvelgs į profsąjungos reikalvimus ir sudarys Nacionalinę kolektyvinę sutartį.

Irena BUDRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų