• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moterys turi keistą įprotį nusipirkti per mažus batus. Neva jų kojos kaip Pelenės. Tačiau už tai sumoka nuospaudomis.

REKLAMA
REKLAMA

Atsiradimo priežastys

Nuospaudos – tai skausmingos suragėjusios odos plokštelės, atsirandančios dėl nuolatinio spaudimo ar trinties. Jos būna kietos, dažniausiai apvalios ir skausmingos. Nuospaudos centre yra giliai į odą įsiskverbęs branduolys, todėl ją taip sunku pašalinti. Dažniausia jų atsiradimo priežastis – netinkama avalynė. Jei nuospaudos nuolat susidaro toje pačioje vietoje, nors dėvite kokybišką ir patogią avalynę, jos gali formuotis dėl pirštų deformacijų, iškrypimų, išsišokusių kauliukų, esant plokščiapadystei. Nuospaudų priežastimi gali būti ir stuburo iškrypimai, kelio, klubo sąnario problemos, netaisyklinga eisena ar stovėsena.

REKLAMA

Pagalbos – pas specialistą

Vaistinėse yra įvairiausių nuospaudas šalinančių priemonių. Pagrindinis jų komponentas – salicilo rūgštis, kuri tirpdo suragėjusias ląsteles. Preparatai yra tepalų, pleistrų, mikstūrų pavidalo. Kadangi juose yra didelė salicilo rūgšties koncentracija, stenkitės jų nenaudoti ant sveikos odos. Nepamirškite pakeisti avalynės. Reikėtų bent porą savaičių neavėti tų pačių batų.

Jei nuospaudos vargina ilgą laiką, yra skausmingos ir nepadeda jokios kitos procedūros, geriausia kreiptis į specializuotus kabinetus.

REKLAMA
REKLAMA

Netinkama avalynė gali būti ir suskeldėjusių kulnų priežastis. Tačiau dažniausiai kulnai skeldėja dėl išsausėjusios odos trūkstant vitaminų, mineralų, ypač cinko, sergant odos ligomis (psoriaze, dermatitu).

Liaudies medicinos paveldo konsultantė Aušra Žvirblienė suskilusius kulnus pataria įtrinti aliejumi. Efektingai kulnus gydo ir jos sukurtas tepalas iš ugniažolių ekstrakto, kraujažolių bei jonažolių aliejaus.

Kad kulnų oda nesuragėtų ir nesuskiltų, pėdas kas vakarą reikėtų mirkyti vandens vonelėje su soda arba ramunėlių, šalavijų žiedais ir reguliariai trinti su pemza.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti?

Jei nuospaudos yra nedidelės, jas galite šalinti patys. Štai keletas liaudiškų receptų.

• Pasidarykite beržų lapų nuoviro vonelę: vieną dalį lapų užpilkite penkiomis dalimis vandens. Kiekvienam litrui vandens įberkite vieną šaukštą druskos ir visa tai pavirinkite. Vonelėje kojas mirkykite 20 minučių.

• Odą minkština ir muilo su soda vonelės. Dviejuose litruose vandens ištirpdykite po šaukštą geriamosios sodos, ūkinio muilo drožlių ir amoniako. Vonelėje kojas mirkykite ne mažiau kaip 40 minučių.

REKLAMA

• Arbatmedžio aliejaus vonelėms paruošti reikės 5–10 lašų arbatmedžio aliejaus. Nuospaudas mirkykite 15 min. Procedūrą kartokite tol, kol nuospaudos taps pakankamai minkštos ir lengvai pašalinamos. Suminkštėjusias nuospaudas švelniai nugremžkite pemza ar pašalinkite neaštriomis žirklutėmis.

• Padeda ir citrina. Pamirkę pėdas karštame vandenyje ir gerai nušluostę, ant nuospaudos uždėkite citrinos riekelę su minkštimu ir apriškite. Kompresą palikite nakčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų