• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kviečiu gausiai dalyvauti, kad Seimo nariams kiltų mažesnis noras žavėtis šia institucija Lietuvoje”, - socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Seimo nario Kazimiero Uokos patarėjas Romualdas Repšys prieš Lyčių lygybės instituto prisistatymą Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitetui.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį įvykusiame pristatyme protestuojančiųjų minios nesusirinko, nors Seimo nario padėjėjas žadėjo visiems parūpinti leidimus į parlamento rūmus. Tačiau dalis parlamentarų neslėpė įtarimų ir pretenzijų. Posėdyje Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Evaldas Jurkevičius piktokai teiravosi, kodėl institutas prisistatė Seimui tik dabar. „Prieš metus nukirpote juostelę ir po metų atėjote į komitetą, kuriame pristatote savo veiklą“, – piktinosi E. Jurkevičius.

REKLAMA

Jo bendrapartietė Danutė Bekintienė teiravosi, ar šio europinio instituto įkurdinimas Lietuvoje reiškia, kad pas mus labai baisi padėtis su moterų teisėmis. E. Jurkevičius tikino, kad niekas Europoje negalėtų pasigirti tuo, kiek vadovaujančių postų užima moterys.

Europos lyčių lygybės instituto direktorė Virginija Langbakk tikino, kad institucija nėra skirta niekam kitam, o tik informacijai apie vyrų ir moterų padėtį visoje Europos Sąjungoje rinkti bei analizuoti. „Lytys yra dvi – vyrai ir moterys. Turbūt suprantate, kodėl aš tai sakau?“ – sakė V. Langbakk.

REKLAMA
REKLAMA

Po posėdžio R. Repšys ir dar viena nevyriausybinės organizacijos atstovė vėl pasitikslino – ar institutas neužsiims homoseksualumo propaganda.

V. Langbakk atsakė norinti išsklaidyti šį mitą. Anot jos, institutas net neanalizuoja padėties homoseksualių teisių ar diskriminacijos dėl lytinės orientacijos. „Tai daro kita europinė agentūra. Mes net neturime tam mandato“, – tikino ji.

Instituto vadovė posėdyje taip pat teigė, kad Lietuva laimėjo garbę turėti šį institutą ir jis, be kita ko, atneša dar ir ekonominę naudą, nes čia atvyksta jo darbuotojai ir partneriai iš kitų šalių, kurie apie Vilnių, esą, išsiveža gerus įspūdžius ir skatina turizmo plėtrą.

Tiesa, institutas naudojasi mokesčių lengvata t.y. atleidimu nuo Pridėtinės vertės mokesčio ir akcizo mokesčių perkant prekes ar paslaugas. Šiuo metu jame dirba 33 žmonės. Europos Sąjungos finansuojamo instituto biudžetas 2007-2013 metais yra 52,5 mln. eurų (181 mln. litų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų