REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas yra laiko vadyba? Kaip planuoti laiką kad nejaustumėte streso dėl nuolatinio vėlavimo? Mažos paslaptys padės pakeisti gyvenimą!

REKLAMA
REKLAMA

Tegul laikas dirba jums!

Kaip nesunku susigaudyti iš pavadinimo, laiko vadyba – tai laiko organizavimo technologija. Iš tiesų tai ne tik laiką sutaupyti leidžiančių priemonių sąvadas, bet ir visa filosofija, kuri leis jums gyventi visiškai kitaip.

REKLAMA

Kaip planuoti laiką šiandien moko daugybė saviugdos knygų, organizuojamos paskaitos, kur specialistai moko įveikti sudėtingus su laiko planavimu susijusius iššūkius. Tačiau mes pamėginkime tik žvilgtelėti, kaip būtų galima savo laiką planuoti šiek tiek efektyviau.

Skrupulingo laiko planavimo nauda, ko gero, akivaizdi. Šiandien patarlė „laikas – pinigai“ aktuali kaip niekada. Todėl labai svarbu pasistengti, kad laikas taptų ne jūsų priešu, o sąjungininku.

REKLAMA
REKLAMA

Jei laiko vadyba jums padėtų sutaupyti bent keletą valandų, jas galima išnaudoti kvalifikacijos kėlimui, užsienio kalbos mokymuisi ir dar daugybei kitų įdomių ir naudingų dalykų. Be abejo, tai padidintų jūsų šansus susirasti gerą ir įdomų darbą. O jei šį laiką skirtumėte sporto užsiėmimams ar poilsiui – padarytumėte puikią investiciją į ateitį. Juk taip saugotumėte ir puoselėtumėte savo sveikatą!

Nuo ko pradėti?

Atmeskite tai, kas nereikalinga, ir planuokite tai, ko reikia!

Visų pirma susidėliokite prioritetus. Iš darbų sąrašo išsirinkite tik tai, be ko išties niekaip neapsieisite. Tai nelengva, bet laiko vadybos specialistai sukūrė puikią metodiką. Susidarykite privalomų ir norimų atlikti darbų sąrašą – tai bus sąrašas Nr. 1. Išsirinkite tai, kas reikalingiausia, ir įtraukite į sąrašą Nr. 2. Be abejo, tikriausiai suvokiate, kad net ir tai daryti geriausia kompiuteriu – kad būtų galima tiesiog nukopijuoti pirmąjį sąrašą ir ištrinti tai, kas mažiau svarbu, ir negaišti laiko viską perrašinėjant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar iš sąrašo Nr. 2 išrinkite pačius reikalingiausius darbus ir įtraukite į sąrašą Nr. 3. O iš šio sąrašo sudarykite dar vieną, labiausiai  „degantį“ – sąrašą Nr. 4. Tai ir bus patys patys reikalai – svarbiausi, greičiausi, kuriuos atlikti reikia nedelsiant. Sąrašus Nr. 3, 2 ir 1 galėsite atsidaryti tada, kai visi darbai, esantys ketvirtajame, bus jau išbraukti.

Ir dar. Kiekvienas turime reikalų, kuriuos nuolat atidėliojame: arba neišmanome, nuo ko pradėti, arba jie mums kelia nemalonių jausmų, atrodo pernelyg nuobodūs. Laiko planavime jie vadinami labai linksmai – „varlytėmis“. Todėl, kad jie – slidūs ir nemalonūs paliesti. Tai štai, per dieną būtina padaryti bent vieną „varlytę“. Tai ne taip jau sunku, o suvokus, kad šių vis atidėliojamų darbų sąrašas palengva trumpėja, taps linksmiau, didės pasitikėjimas savimi ir optimizmas.

REKLAMA

Darbus iš 4-tojo sąrašo planuokite taip, kad kuo dažniau kaitaliotumėte veiklos pobūdį, persijunginėtumėte – tai leis išvengti pervargimo. Tarkime, atsakote į dalykinius laiškus, tada skiriate susitikimą, po jo gilinatės į ataskaitą. Planavimas turėtų būti maksimaliai realus. Tam jums prireiks keletą dienų griežtai laikytis laiko limitų, kad suprastumėte, kiek laiko sugaištate kiekvienam iš kasdienių darbų.

Mažiau judesių!

Ieškokite laiko rezervų. Pagalvokite, be ko galėtumėte apsieiti. Pavyzdžiui, jūsų darbo diena prasideda nuo puodelio kavos ir naujienų peržiūros internete. Malonu, nesiginčysim. Bet juk neneigsite, kad tai labai atpalaiduoja: kad po tokio „relakso“ imtumėtės darbų, jums prireiks nemenkų pastangų.

REKLAMA

Perkelkite šią pertraukėlę dienos viduriui – vis tiek prireiks šiek tiek atsikvėpti, o ankstyvą rytą, kai galva dar šviežia ir telefonas nespėjo įkaisti nuo žmonių, norinčių su jumis aptarti įvairias problemas, skambučių, panaudokite darbui.

Neignoruokite smulkmenų. Atrodo, neatsakėte elektroninio laiško – nieko baisaus, atsakysite paskui. Bet juk po to galite jį ir pamiršti! Įsiveskite taisyklę atsakinėti į laiškus iš karto. Maža to, rūšiuokite paštą pagal tematiką – taip sutaupysite laiko, kurį paprastai užima norimo laiško paieškos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laiškuose visada reikalaukite patvirtinimo, kad adresatas laišką gavo – priešingu atveju teks nuolat gaišti laiką skambinimui ir teiravimuisi, ar jūsų pranešimas gautas ir perskaitytas.

Išmokite sakyti NE

Žinoma, jei artimam žmogui būtina su jumis pasikalbėti iš širdies, papasakoti apie savo problemas, negalima jam atsakyti. Bet jei jums nuolat tenka vakarais rymoti prie telefono ir klausytis nesibaigiančių istorijų apie susitikimus-išsiskyrimus-nesusitaikymus, pasistenkite taktiškai bet tvirtai šios dalios išvengti. Galiausiai juk negalite leisti sau tapti svetimo egoizmo auka.

REKLAMA

Dar ieškant laiko rezervų jums padės gebėjimas deleguoti užduotis. Peržiūrėkite, kokį darbą galėtų už jus atlikti kiti kolegos, galbūt mažiau kvalifikuoti nei jūs.

Jei jūs – namų šeimininkė

Ar įmanoma sutaupyti laiko tvarkant namų ūkį? Ar tam irgi reikia laiko vadybos? Be jokios abejonės! Ir ne mažiau nei dirbančiajai!

Iš esmės visa, kas siūlyta aukščiau, apie prioritetų paskirstymą ir laiko planavimą, lengvai pritaikoma ir namų šeimininkės veikloje. O domintis konkrečiomis gudrybėmis, galima parekomenduoti „Fly Lady“ sistemą, sukurtą specialiai namų ūkiui ir tvarkymui. Net jei ir ne viską įgyvendinsite – daug naudingų įpročių ir strategijų pasisemsite. Pavyzdžiui, išmėginsite namų tvarkymą po truputį: ne iš esmės, kai generalinė tvarka užima visą dieną, o padalinus butą į zonas ir paskirsčius jų tvarkymo grafiką pagal savaitės dienas.

REKLAMA

Arba įprasite gudriai užšaldyti po truputėlį visų šviežiai pagamintų patiekalų – jie tikrai pravers kai sukiotis virtuvėje neturėsite noro it laiko.

Na, ir galiausiai jums ne mažiau nei į darbą skubančiai verslininkei prireiks išmokti sakyti NE bei paskirstyti užduotis.

Išmokite planuoti savo laiką – ir pamatysite, kad gyvenimas be degančių ir atidėliojamų reikalų kur kas linksmesnis ir įdomesnis!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų