• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS


Lietuvos rusų sąjunga antradienį paskelbė, kad kol kas dauguma jos apklausoje dalyvavusių respondentų norėtų Vilniuje statyti paminklą rusų aktoriui, muzikantui, poetui Vladimirui Vysockiui.

REKLAMA
REKLAMA


Antroje vietoje liko rusiškas suvenyras matrioška, trečioje pozicijoje – Rusijos saras Petras I-asis. Tarp partijos siūlomų variant buvo ir paminklai rusų bei aktoriui, režisieriui Sergejui Bodrovui. Apklausa, kaip portalui „Balsas.lt“ sakė partijos pirmininkas Sergej Dmitrijev, pratęsta „maždaug iki vasario 13 dienos“.

REKLAMA

„Mūsų inicijuotas balsavimas dėl paminklo garsiam rusų veikėjui ar simboliui sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo. Balsavimas dar vyksta, tačiau jau dabar išskyrėme pirmaujančius kandidatus ir, apklausę gyventojus, preliminariai išrinkome vietas, kuriose galėtų stovėti juos įamžinantys paminklai. Visos paminklams numatytos vietos yra pačiame sostinės centre“, – spaudos konferencijoje  teigė Sergej Dmitrijev.

Pagal tarpinius apklausos rezultatus, šiuo metu sostinės gyventojai labiausiai norėtų, kad Vilniuje būtų pastatytas paminklas aktoriui V. Vysockiui – taip teigė 27 proc. iki šiol pareiškusiųjų savo nuomonę. Rusų kultūros simbolio matrioškos kandidatūrą palaikė 22 proc. balsavusiųjų, o caro Petro I – 19 proc. respondentų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos rusų sąjunga teigia, kad V. Vysockio paminklui geriausia vieta būtų Pilies gatvė, kuri kasdien pritraukia daug menininkų ir gatvės muzikantų. Petro I-ojo skulptūrą siūloma statyti Muzikos ir teatro akademijos kieme, kur buvusiuose Sluškų rūmuose šis caras apsistodavo viešnagių Lietuvoje metu. Jeigu gyventojai daugiausiai balsų skirtų matrioškos kandidatūrai, jos paminklą planuojama statyti Sereikiškių parke, kurį rusų kultūros simbolis pagyvintų.

„Vilniaus regione  gyvena net 30 proc. rusakalbių žmonių, todėl esame įsitikinę, kad įamžinti jų kultūrinį palikimą, inicijuojant paminklo statybas, yra itin svarbu. Norime, kad kuo daugiau vilniečių išreikštų savo nuomonę šiuo klausimu, tad nusprendėme apklausos dėl paminklo kandidatūrų laiką pratęsti iki vasario 13 d.“, – teigė S. Dmitrijev.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėtame balsavime savo nuomonę iki vasario 7 d. jau išreiškė 2246 vilniečiai. Šiuo metu LRS gyventojams siūlo rinktis iš penkių galimų paminklo variantų arba pateikti savąjį.

Spaudos konferencijoje taip pat buvo pristatytas trumpas filmukas, vizualiai parodantis, kaip konkretūs paminklai įsikomponuotų įvairiose Vilniaus centro vietose.

Filmuką galima rasti adresu: http://www.youtube.com/watch?v=GPtsdLQemnA

Statistikos departamento duomenimis, 2010 metais Lietuvoje gyveno apie 160 tūkst. rusų. Jie sudaro apie 12 proc. Vilniaus gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų