• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilnietė už neteisėtą suėmimą, suėjus patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminui ir 445 dienas, praleistas Lukiškėse, iš valstybės siekia prisiteisti 115 tūkst. 700 litų turtinės ir 5 mln. litų neturtinės žalos atlyginimo.

REKLAMA
REKLAMA

2002–2004 metais Gariūnų turgavietėje buvo suburta organizuota grupė, rengusi loterijas, liaudyje žinomas „Lachatrono“ pavadinimu, ir apgaulės būdu įgijusi didelės vertės svetimą turtą. Baudžiamojoje byloje dėl neteisėtos loterijos Gariūnų turgavietėje buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas. Kaip viena įtariamųjų šioje byloje buvo suimta bilietais prekiavusi Lolita Filipovič.

REKLAMA

2002 metais L. Filipovič keliems mėnesiams įsidarbino reklamos agente R. Pavlovienės individualioje įmonėje. Prokurorų duomenimis, įmonė buvo įkurta nusikalstamai veiklai pridengti, ikiteisminio tyrimo ir teismo metu buvo laikoma Lukiškėse.

Moteris buvo suimta jau suėjus patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminui (5 metams). Senaties terminas suėjo 2007 m. sausio 9 d., o 2007 m. rugsėjo 17 d. L. Filipovič buvo suimta. Remiantis įstatymu, esant tokiai situacijai, ji turėjo būti nedelsiant paleista, o byla jos atžvilgiu nutraukta, tačiau L. Filipovič buvo paskirta kardomoji priemonė – suėmimas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot ieškovės advokato Valdo Bliujaus, tokia kardomoji priemonė buvo paskirta neteisėtai, ir prokuratūros prašymu teismas vis pratęsdavo suėmimo terminus. L. Filipovič Lukiškių tardymo izoliatoriuje–kalėjime suimta prabuvo 445 dienas, kol kardomoji priemonė iš suėmimo buvo pakeista švelnesne. Be to, L. Filipovič buvo pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo būdu gautų 400 litų. Baudžiamąją bylą nagrinėjo Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas. Teismas, anot L. Filipovič gynėjo, bylą jo klientės atžvilgiu turėjo nutraukti, bet L. Filipovič buvo pripažinta kalta, ir jos atžvilgiu priimtas nuosprendis, skirtas 12 mėnesių laisvės apribojimas. Visi šie policijos, prokuratūros ir teismo veiksmai buvo jau suėjus senaties terminui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

44–erių metų L. Filipovič Vilniaus apygardos teismo (VAT) iš Lietuvos Respublikos jai dėl tokių neteisėtų veiksmų prašo priteisti 115 tūkst. 700 litų turtinės ir 5 mln. litų neturtinės žalos. Ieškinys valstybės institucijoms pareikštas dėl neteisėto suėmimo, kardomojo kalinimo ir nuteisimo.

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismui iš esmės nepavyko pradėti nagrinėti civilinės bylos, kurioje atsakovai yra Generalinė prokuratūra ir Teisingumo ministerija, nes Prokuratūrai nebuvo nusiųstas ieškinys. VAT nusprendė, kad Generalinė prokuratūra per 30 dienų turi pateikti raštišką atsakymą dėl buvusių veiksmų.

REKLAMA

Tuo tarpu Teisingumo ministerijos atstovas Ramūnas Valatka teigė, kad jo atstovaujama institucija mano, kad ieškinys nepagrįstas, būtina atsižvelgti, jog teismai sprendimus priėmė remdamiesi prokurorų pateiktais duomenimis.

„Kodėl 5 mln. litų? O kaip jūs vertintumėte savo laisvę tokiam terminui, ne šiaip kažkur, kad jus uždarytų kambariuke, normaliai maitintų, o laiko Lukiškių tardymo izoliatoriuje – kalėjime, kur sąlygos yra žvėriškos. Antras dalykas – tai neteisėtai padaryta“, – po teismo posėdžio komentavo V. Bliujus.

Pati L. Filipovič teigė, kad per tą laiką, kol buvo laikoma Lukiškėse, sulaukė vyro pareiškimo skirtis, tuo metu ji turėjo nepilnametį sūnų.

Kitas teismo posėdis numatytas kovo pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų