REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Su JAV politikų delegacija Lietuvoje trumpai viešėjęs JAV respublikonų senatorius Johnas McCainas teigė, kad Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė galėtų būti puikia kandidate į JAV prezidentus.

REKLAMA
REKLAMA

„Susižavėjome jūsų prezidente – ji dinamiška, stipri lyderė. Nors galime skirtingai žvelgti į kai kuriuos dalykus, ji gerai atstovauja Lietuvos žmonėms. Mes su ja bendradarbiaujame ,,perkrovimo“ JAV ir Rusijos santykiuose klausimais, taip pat Rusijos veiksmais Michailo Chodorkovskio byloje. Taigi, manau, labiau sutariame nei nesutariame. Jūsų prezidentė galėtų kandidatuoti į JAV prezidento postą“, – po penktadienį vykusio susitikimo su prezidente ir vėliau Seime įvykusios konferencijos Baltarusijos klausimais teigė J. McCainas.

REKLAMA

A. Lukašenka – žiaurus tironas

Pakeliui į Miuncheno saugumo konferenciją trumpam Lietuvoje sustoję JAV politikai taip pat diskutavo su Europos humanitarinio universiteto (EHU) studentais.

Susitikime kalbedamas apie Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką, J. McCainas akcentavo, kad jis yra negailestingas lyderis, pasirinkęs neteisingą istorijos pusę.

,,Mano nuomone, A. Lukašenka yra brutalus ir žiaurus tironas. Tikiuosi, kad ateityje ši situacija pasikeis. Dabartinė situacija Artimuosiuose Rytuose ir Egipte rodo, kad Vyriausybė negali išsilaikyti be visuomenės palaikymo, žmogaus teisės priklauso žmonėms“, – teigė J. McCainas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis prisiminė, kaip jaunystėje taip pat aistringai palaikė Baltijos valstybių nepriklausomybę.

,,Kai buvau jaunas, dalyvaudavau liepos 4 dienos (JAV nepriklausomybės diena – aut. past.) paraduose, nešdavausi tris veliavėles ir sakydavau, kad palaikau tris nelaisvėje esančias tautas – lietuvius, latvius ir estus, jų nepriklausomybės siekius.

Pasikeitimams reikia laiko

Senatorė Susan Collins studentams teigė, kad režimui Baltarusijoje pasikeisti reikia laiko.

,,Valstybių transformacija neįvyksta per naktį. Tą mums pasakė ir Lietuvos prezidentė (Dalia Grybauskaitė – aut. past.). EHU yra šios transformacijos širdis. Šis universitetas vaidina svarbų vaidmenį, ieškant permainų“, – teigė S. Collins.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jai antrino ir kartu atvykęs demokratų senatorius Josephas Liebermanas. Jis teigė, norintis geriau suprasti dabartinę situaciją, kad galėtų ieškoti konkrečių jos sprendimo būdų.

,,Čia atvykome su tikslu suvokti, kas vyksta Baltarusijoje ir išklausyti jūsų. Visiems mums svarbus momentas buvo Berlyno sienos griūtis, kuomet laisvė nugalėjo prieš tironiją. Tikėjomės Europos, kuri bus vieninga ir taiki. Po dviejų dešimtmečių mūsų siekis išsipildė kai kuriose šalyse, tarp jų ir Lietuvoje. Bet to mes vis dar siekiame Baltarusijoje ir Rusijoje, todėl atėjome pasižiūrėti į naują ateitį – į jus“, – diskusijoje kalbėjo J. Liebermanas.

REKLAMA

Kėlė vizų klausimą

Studentai JAV politikams pateikė keletą siūlymų dėl glaudesnio EHU ir JAV bendradarbiavimo, prašydami sudaryti galimybes daugiau Baltarusijos jaunimo išvykti mokytis į JAV. Situacijos sudėtingumą pripažino ir Kalifornijos valstijos atstovė Jane Harman.

,,Mūsų vizų sistema buvo sugriežtinta po rugsėjo 11-osios įvykių. Tai natūralu. Ir sutinku, kad mes daug prarandame, nesuteikdami galimybes užsienio studentams atvykti pas mus“, – tikino J. Harmen.

Ji taip pat teiravosi studentų, ar dėl jų studijų Lietuvoje, jų šeimoms kyla rizika.

Viena studentė neslėpė, kad tai yra pavojinga. ,,Gyventi saugiai – tai pasiimti savo šeimą kartu. Baltarusijoje mes neturime nei pinigų, nei gyvenimo, nei laisvės, nieko“, - sakė studentė.

REKLAMA

Ekonomika.lt primena, kad tarptautinė bendruomenė pasmerkė Baltarusijos prezidento rinkimus šį gruodį, kuomet pasibaigus balsavimui prezidento rinkimuose jėgos struktūros išvaikė protesto akciją. Per protestą suimti šimtai demonstracijos dalyvių.

J. McCainas 2008 metais buvo Respublikonų partijos kandidatas į JAV prezidentus, tačiau rinkimuose pralaimėjo dabartiniam prezidentui Barackui Obamai.

Rugsėjo mėnesį su senatoriumi JAV buvo susitikusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų