REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybė perima iš valstybės Trakų Vokės dvarą ir planuoja jame plėtoti kultūrinę, turistinę veiklą – įrengti erdves kultūriniams renginiams, konferencijoms, ekspozicijoms, menininkų ir amatininkų dirbtuvėms.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iškiliausių paveldo objektų Vilniaus miesto ribose ir Lietuvoje – Trakų Vokės dvaras užima 30 ha plotą, jame yra 50 pastatų, ne tik istorinių, bet ir iškilusių sovietmečiu, priklausančių įvairiems valdytojams.

REKLAMA

Sostinės savivaldybės atstovų teigimu, norima formuoti vientisą sklypą ir gauti paramą ir Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų. Skaičiuojama, kad dvarvietės atkūrimui reikės apie 80 mln. litų, didžiąją dalį lėšų tikimasi gauti iš ES. Planuojama, kad projektas gali būti įgyventas ne anksčiau kaip po 10-15 metų.

Vienas svarbiausių savivaldybės tikslų – sujungus įvairioms institucijoms priklausančius dvaro sodybos statinius išlaikyti jų vientisumą, pritaikyti dvaro sodybą kultūros ir visuomenės poreikiams. Pirmiausia žadama griauti šalia centrinių rūmų ir parko teritorijoje esančius „baisuoklius“ – sovietmečiu iškilusius pastatus, garažų kompleksą, kitus „svetimkūnius“.

REKLAMA
REKLAMA

Istoriniuose ir vėlesnės statybos pastatuose, pasak savivaldybės atstovų, vyktų muziejinė, mokslinė bei edukacinė, ritualinė, komercinė veikla, veiktų amatininkų dirbtuvės, kalvė, šviežios žuvies restoranas, o istoriniai tvenkiniai būtų naudojami pramoginei žvejybai.

Vilniaus miesto savivaldybė artimiausiu metu ketina parengti visus reikalingus dokumentus, kad būtų galima pradėti ieškoti finansavimo ir tvarkyti Trakų Vokės dvaro sodybos pastatus ir aplinką.

Trakų Vokės dvaro centriniai rūmai Vyriausybės sprendimu 2002 m. buvo išnuomoti Lietuvos bajorų karališkajai sąjungai, kuri čia rengia savo renginius, sutvarkė vidaus komunikacijas. Posėdyje Kultūros paveldo departamente savivaldybės atstovai užsiminė apie Trakų Vokės dvaro centrinių rūmų perėmimą ir jų skyrimą Vilniaus mero reprezentacijai, paliekant atvirus visuomenei, kaip ir Vilniaus rotušę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išklausę Vilniaus savivaldybės planus ir vizijas, Kultūros paveldo departamento (KPD) specialistai išsakė kritinių pastabų. Jų manymu, ši europinio lygio rezidencija su nuostabiu parku esanti verta originalesnės ir konceptualesnės idėjos. Anot KPD direktorės pavaduotojo Algimanto Degučio, savivaldybės siekis susigrąžinus pastatus išdalinti jiems skirtingas funkcijas ir galbūt netgi pavesti juos valdyti skirtingiems operatoriams pakvimpa nauja privatizacija. Europos patirtis rodo, jog tokios kultūrinės vertės kompleksiniai paveldo objektai ir naudojami kompleksiškai.

REKLAMA

Pasak paveldosaugininkų, maršrutas Vilnius-Trakai yra pagrindinė Lietuvos turizmo atšaka, kurioje yra net trys europinės svarbos dvaro ansambliai: Trakų Vokė, Lentvaris, Užutrakis. Todėl Vilniaus miesto teritorijoje esantis Trakų Vokės dvaro ansamblis turėtų būti vienas iš šios atšakos brangakmenių, itin ambicingas kultūrinis ir pažintinis projektas.

Kultūros paveldo departamentas yra parengęs du specialiuosius Trakų Vokės paveldosaugos planus.

„Jei būtų pabaigtas specialusis planas, kitų metų biudžete mes planuojame šiek tiek lėšų – apie 200 tūkst. litų - pradėti rengti galimybių studiją ir techninius sprendimus parkui ir statiniams tvarkyti“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas.

Trakų Vokės dvaro sodybos ansamblis – istorizmo architektūros paminklas, turintis neoklasicizmo, neogotikos, eklektikos elementų. Trakų Vokės dvaro rūmai statyti 1876-1880 m. grafo Jono Tiškevičiaus. Rūmuose išlikę arba pagal likusius pavyzdžius rekonstruoti vertingi interjerai. Dvarą supa upės vingis ir parkas, suprojektuotas garsaus prancūzų architekto Eduardo Fransua Andre. Trakų Vokės dvaro ansamblis dažnai lyginamas su Varšuvos Lazienkomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų