REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Seimo Pirmininkė Irena Degutienė priims Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubo organizuojamos ekspedicijos „Filipinai '11 M. Šalčiui atminti“ dalyvius.

REKLAMA
REKLAMA

Į Filipinus Mato Šalčiaus veiklos tirti vykstančios ekspedicijos dalyviams parlamento vadovė perduos Lietuvos trispalvę, kuri juos lydės visos kelionės metu.

REKLAMA

Seimo Pirmininkė I. Degutienė yra šios ekspedicijos globėja. Susitikime dalyvaus ir Mato Šalčiaus dukra Raminta Šalčiūtė.

2011 metų vasario 5-26 dienomis Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubas rengia II „Filipinai '11 M. Šalčiui atminti“ ekspediciją ir keliaus toliau ieškodami garsaus keliautojo pėdsakų. Matas Šalčius siekė kuo daugiau apie pasaulį papasakoti savo tautiečiams Lietuvoje ir pasauliui nunešti žinių apie Lietuvą, todėl numatyta Manilos universitete ir Filipinų žurnalistų sąjungoje skaityti pranešimus apie Lietuvą, o grįžus sukurti filmą apie ekspediciją ir pateikti visuomenei.

REKLAMA
REKLAMA

2005 metais Gintauto Babravičiaus vadovaujama ekspedicija „Peru - Bolivija '05 M. Šalčiui atminti“ keliavo tarpukario lietuvių žurnalisto keliais, nustatė jo palaidojimo vietą ir įamžino jo atminimą bareljefu Bolivijoje, Gvajaramerino mieste. Šios ekspedicijos idėjos autorius žurnalistas Gerimantas Statinis parašė knygą „Pasiklydęs Amazonijoje. M. Šalčiaus klajonių pėdsakais“, už kurią 2009 metais gavo Lietuvos žurnalistų sąjungos įsteigtą Mato Šalčiaus premiją.

Tarpukario laikų žurnalisto, rašytojo ir keliautojo Mato Šalčiaus VI dalių knygą „Svečiuose pas 40 tautų“ žino daugelis vyresnio amžiaus žmonių, už ją M. Šalčius 1936 metais gavo Spaudos fondo premiją. Jaunesnioji karta mažai žino, kad Matas Šalčius buvo aktyvus visuomenės veikėjas ir didis Lietuvos patriotas.

M. Šalčius buvo Šaulių sąjungos įkūrėjas, dirbo Lietuvos spaudos biuro vedėju, Generalinio štabo žvalgybos vedėju, buvo Kauno miesto tarybos nariu, dalyvavo Vilniaus vadavimo sąjungos steigime, taip pat ruošiant sukilimą Klaipėdoje, dirbo Eltos direktoriumi, įsteigė PEN tarptautinį rašytojų ir žurnalistų klubą ir buvo Lietuvoje atsakingasis sekretorius, dirbo atašė Lietuvos pasiuntinybėje Latvijoje, VRM Informacijos ir propagandos biure, „Lietuvos aido“ redaktoriaus pavaduotoju, buvo vienas iš Turizmo sąjungos steigėjų... Tai tik dalis jo veiklos, tačiau didžioji M. Šalčiaus aistra buvo kelionės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų