REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politinė suirutė už tūkstančių kilometrų, Afrikos žemyne, graso labiau patuštinti ir mūsų šalies smaližių pinigines.

REKLAMA
REKLAMA

Padėtį Dramblio Kaulo Krante, kuris yra didžiausias kakavos eksportuotojas, itin atidžiai seka šokolado gamintojai, mat brangstant žaliavai, tikėtina, brangs ir gaminys. Kai kurie jų atvirai pripažįsta, kad to galima laukti jau netolimoje ateityje, juolab kad brangsta ir kiti komponentai - cukrus, riebalai.

REKLAMA

„Procesas tęsiasi nebe pirmą savaitę, nesusipratimai toje respublikoje vyksta jau seniai. Čia buvo atvažiavę mūsų partneriai iš Vokietijos, kurie pasakojo, kad vieni kitus blokuoja, blokuoja išplaukimą iš uosto. Pešasi du vadai, du prezidentai, ir mes nieko negalime prognozuoti ar lemti tuose dalykuose, esame tik taškelis pasaulyje. Galime tik konstatuoti faktą, kad ištisai brangsta ne tik kakavos produktai, brangsta riebalai, cukrus nežmoniškai brangsta, o ką mes galime padaryti? Būsime priversti kelti kainas“, - Eltai sakė saldainių fabriko „Rūta“ direktorius Algirdas Gluodas.

REKLAMA
REKLAMA

„Rūtos“ vadovas teigė, kad jų produkcija keletu procentų gali brangti jau nuo kovo.

Bendrovės „Kraft Foods Lietuva“ atstovė Rasa Bagdonienė taip pat pripažino, kad tendencijos optimistiškai nenuteikia, tačiau, kada ir kaip tai gali pajusti vartotojai, neprognozavo.

„Galutinę kainą lemia ne tik žaliavos kaina, bet ir konkurencija, kuri yra labai kūrybiška ir intensyvi. Gyvename globaliame pasaulyje, 80 proc. kakavos yra eksportuojama iš Dramblio Kaulo Kranto, dėl padėties ten nervinasi ir vartotojai, ir mes, nes ir patys esame vartotojai. Kelia nerimą ir cukraus kaina“, - sakė R. Bagdonienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vilniaus pergalės“ generalinis direktorius Lionginas Šepetys Eltai sakė, jog įmonė tiesiogiai įtakos dėl padėties Dramblio Kaulo Krante nejaučia.

Jeigu cukraus brangimui daugiausiai įtakos turėjo klimatas, problemas dėl kakavos kelia politiniai įvykiai. Tie du Dramblio Kaulo Krante besipešantys vadai, kuriuos minėjo „Rūtos“ vadovas, yra Laurentas Gbagbo, praėjusią kadenciją valdęs šalį ir nenorintis pripažinti pralaimėjimo savo priešininkui Alassane Ouattara.

L. Gbagbo, kaip jį apibūdina BBC, yra metaforas mėgstantis apsigimęs šnekėtojas, plačia šypsena, į rinkimus ėjęs su šūkiu: „Mes laimėsime arba mes laimėsime“ ir iki šiol nepripažįstantis, kad gali būti kitaip. Jis aršiai pasisako už Dramblio Kaulo Kranto suverenitetą ir įtarinėja „naujuosius kolonistus“ siekiant kontroliuoti jo kakavą ir naftą.

REKLAMA

Jo priešingybė A. Ouattara - technokratas, studijavęs Jungtinėse Valstijose ir didžiąją savo karjeros dalį praleidęs užsienyje, kur dirbo Vakarų Afrikos centrinio banko valdytoju, Tarptautinio valiutos fondo generalinio direktoriaus pavaduotoju. Jis turi užsitarnavęs daug dirbančio, vertinančio skaidrumą ir gerus valdymo įgūdžius turinčio žmogaus reputaciją, bet yra kritikuojamas dėl savo provakarietiškumo.

Prieš savaitę jis išleido dekretą, kuriuo draudžiama mėnesį eksportuoti kakavos pupeles ir kavą, pranešė AFP. Draudimas taikomas visiems augintojams, išskyrus tuos, kurie jau sumokėjo mokesčius už produkcijos išvežimą. Taip išrinktasis valstybės vadovas mėgina kovoti su savo varžovu. Visi augintojai ir gamintojai, kurie toliau pardavinės savo produkciją į užsienio šalis, bus kaltinami „neteisėto režimo finansavimu“.

Dramblio Kaulo Krantas laikomas stambiausiu kakavos pupelių augintoju pasaulyje, ši šalis užima apie trečdalį pasaulio rinkos. Pajamos, gautos iš kakavos pupelių, sudaro apie 25 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. Nuo tada, kai šalyje įvyko rinkimai, pasibaigę politine dviejų kandidatų priešprieša, šio produkto kaina pasaulio rinkose šoktelėjo 14 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų