REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internetas mirga nuo skundų apie šiurkštų klubų apsaugos darbuotojų elgesį ar apie nesąžiningą draudimą įeiti į vakarėlį. Kyla klausimas, ar jie prie įėjimo į klubą tokiu būdu realizuoja savo asmenines ambicijas, ar tiesiog vykdo darbdavio instrukcijas? Ar tikrai apsaugos darbuotojai visada neteisūs, ar ir klientai neretai būna „vilkais ėriuko kailyje“?

REKLAMA
REKLAMA

Nuostolingas apsilankymas klube

Į Balsas.lt redakciją kreipėsi skaitytojas Marius (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), kuris vakarėlio, vykusio viename Vilniaus klubų, metu patyrė ne tiek moralinių, kiek finansinių nuostolių.

REKLAMA

Jaunuolis linksminosi su draugais prie baro ir paliko ant palangės savo švarką. Po to, kai Marius išėjo į lauką surūkyti cigaretę, apsaugos darbuotojas pasakė, kad į vidų jo nebeleis – „per girtas“. Po ilgų įkalbinėjimų leisti jį į vidų bent jau pasiimti švarką, apsauga jį įleido, tačiau nespėjus vaikinui susirasti savo daiktų, jis buvo vėl išmestas į gatvę. Pasipykęs su apsaugos darbuotojais, Marius grįžo namo be nuotaikos ir be savo mėgstamiausio švarko, už kurį buvo „suplojęs“ nemažą sumą.

REKLAMA
REKLAMA

Mergina, netinkama „kokybiškai“ publikai?

Balsas.lt redakcijos žurnalistė tapo liudininke, kaip vieno įžymaus klubo apsaugos darbuotojas įžeidė nuolatinę lankytoją didelės minios akivaizdoje.

Eglė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) kelerius metus nuolat lankėsi garsėjančiame savo griežta apsauga klube ir vertino jame besirenkančią „kokybišką“ publiką. Kalėdų vakarą mergina su draugų kompanija kaip įprastai išsiruošė pasilinksminti pamėgtoje vietoje.

Tačiau šįkart fortūna nuo jos nusigręžė – apsaugos darbuotojas į klubą įleido visus Eglės draugus, o jai šaltu veidu išrėžė: „O jūs neįeisite, galite net nestovėti čia“. Į klausimą „kodėl“ išgirdusi atsakymą „Pasižiūrėkite į save, jūs tokia baisi, kad jūsų net biotualeto veidrodis bijo“, mergina pasiuto. Ėmė įrodinėti, kad lankosi šiame klube nuolatos, pažįsta visą personalą, tame tarpe ir patį įžeidinėtoją vadino vardu, tačiau pastarasis buvo nesukalbamas. Incidento liudininkai, tiek esantys klube, tiek šąlantys prie įėjimo, įkalbinėjo merginą įleisti ar bent jau jos atsiprašyti. Nieko panašaus: Eglė išvažiavo namo sugadinta nuotaika ir sumenkinta savigarba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beribis apsaugininkų „savivaliavimas“

Viename iš skundų portalų mergina papasakojo apie savo apsilankymą elitiniame Kauno klube. Prie įėjimo mergina padavė apsaugininkui savo asmens dokumentą, o šis ėmė tvirtinti, kad jis priklauso ne jai arba tai yra padirbta asmens tapatybės kortelė.

Po ilgų merginos įtikinėjimų, kad tai jos dokumentas, apsaugos darbuotojas pareiškė, kad be policijos pareigūnų dokumento negrąžins. Taigi, merginai teko kviesti policiją ir laukti, kol pareigūnai išvaduos jos tapatybės kortelę.

REKLAMA

Tai tik keli atvejai, kai apsaugos darbuotojai viršijo savo įgaliojimus. Žinoma, klientai taip pat dažnai būna neteisūs,  tačiau klubų administracijų atstovai vengė bendrauti su žiniasklaida ir išdėstyti savo poziciją.

Apsaugos darbuotojai – vykdytojai, bet ne visada objektyvūs

Apsaugos tarnybos „Komanda“ direktorius Arūnas Jurevičius tvirtino, kad apsaugos darbuotojai – tik vykdytojai užduočių, kurios jiems yra paskiriamos iš aukščiau. Tačiau pašnekovas neneigia, kad dažnai tarp apsaugos vyrų ir atėjusiojo pasilinksminti susiformuoja šališki santykiai. Anot A. Jurevičiaus, neteisūs būna tiek apsauga, tiek klientai, todėl konfliktinėse situacijose neįprastai svarbi tolerancija.

REKLAMA

Apsaugos įmonės „Trikampis žiedas“ Vilniaus padalinio saugos tarnybos vadovas sutiko su nuomone, kad žmogiškasis faktorius tokiame darbe atlieka didelį vaidmenį. „Kas nedirba, tas neklysta“, – teigė jis. Pašnekovas paminėjo, kad savininkai, samdantys apsaugą, neretai nusimeta nuo savęs visą atsakomybę. „Jų manymu, yra bendra tvarka, o visa kita paliekama savieigai“.

Būtent dėl to pasitaiko, kad apsaugos darbuotojai veikia iš asmeninės iniciatyvos. Renginyje, kur daug girtų ir agresyvių žmonių, jie sunkiai valdosi, tačiau A. Jurevičius neatmetė ir asmeninių ambicijų realizavimo atvejo, kai apsaugos žmogus savo vidinius kompleksus kompensuoja spręsdamas, kas šįvakar įeis, o kas ne. Nors ir publika dažnai būna kaprizinga, turinti įvairių pretenzijų ir įkyriai reiškianti savo asmeninę nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų bendrovėje šiuo klausimu dirba instruktoriai, jie padeda apsaugos darbuotojams išmokti valdyti agresiją. Juk viskas priklauso nuo gero pasiruošimo“, – pasakoja įmonės „Komanda“ atstovas.

Lietuvos klubų sistemos trūkumai

Įmonės „Trikampis žiedas“ atstovas paminėjo, kad jų įmonės padalinys Vilniuje dėl narkotikų plitimo išvis atsisakė dirbti su klubais. „Vilniuje klubai patys samdosi apsaugą. Tai būna arba buvę apsaugos darbuotojai, arba vyrai, dirbantys papildomą darbą“, – paaiškino jis.

Pašnekovo manymu, didžiausia konfliktinių situacijų klubuose priežastis tai, kad Lietuvoje tiek apsaugos, tiek žmonių atrankos funkciją atlieka tas pats žmogus. „Rusijoje, Anglijoje, Airijoje kiekvienas darbuotojas atlieka tai, ką išmano geriausiai. Apsauginiai prižiūri tvarką, o specialiai apmokyti „face–control“ vykdytojai atrenka klubo kriterijus atitinkančius žmones“.

REKLAMA

A. Jurevičius patikino, kad Lietuvoje apsaugos darbuotojai atrenka lankytojus taip pat ne savo nuožiūra, o pagal kliento, t.y. klubo valdžios, nurodymus, į ką būtina atkreipti dėmesį.

Išgirdęs apie aukščiau aprašytą Eglės istoriją su „biotualeto veidrodžiu“, pašnekovas pasipiktino: „Žiauru, taip tikrai neturėtų būti. Tačiau galbūt apsauga neteisingai įvardijo tą „kriterijų“, dėl kurio mergina negalėjo būti įleista į vidų, galbūt jos aprangos detalė netiko tam klubui... “

Skundai peržiūrimi ir analizuojami

Apsaugos tarnybos „Komanda“ direktorius  pripažino, kad jų įmonė sulaukia nusiskundimų dėl apsauginių darbo, tačiau jie neretai būna nepagrįsti. „Mes visada mielai išklausome visus skundus, nagrinėjame kiekvieną atskirą atvejį, analizuojame, kas ir kaip. Jei skundas būna pagrįstas ir įrodoma apsaugos darbuotojo kaltė, skiriamos baudos“.

REKLAMA

Apsaugos įmonės „Trikampis žiedas“ Vilniaus padalinio vadovas pabrėžė, kad, esant skundui, geriausia viską aiškintis vietoje. „Kol viskas šviežia, galima realiai viską išsiaiškinti, kad neliktų jokio pykčio. Ko verti nusiskundimai praėjus dviems dienoms po incidento, kai jau visi viską pamiršo?“.

Kriterijai geram apsaugos darbuotojui

„Mūsų įmonėje darbuotojas privalo išlaikyti tinkamumo užimti apsauginio pareigas egzaminą. Su pretendentais dirba ir bendrauja instruktoriai, o paskui nusprendžiama, kur tinkamas kiekvienas konkretus žmogus – ar bendrauti su klientais, ar saugoti kokius nors objektus“, – dėstė A. Jurevičius. Anot jo, pagal bendrą švietimo programą išaiškinama, koks yra apsaugos darbuotojo darbas, kokie teisiniai aktai galioja dirbant tokį darbą, taip pat išmokoma dirbti su ginklu.

Įmonės „Trikampis žiedas“ atstovas paminėjo, kad svarbiausias apsaugos darbuotojo privalumas – nekonfliktiškumas. Tačiau kiekvienas apsauginis turi būti ir šiek tiek „psichologas“, kad galėtų išvairuoti iš bet kokios ginčytinos situacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų