REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nagasakio pakrantėje, Japonijoje yra viena garsiausių apleistų pasaulio salų Hašima, dar vadinama Gunkanšima,   išvertus iš japonų kalbos  tai reikštų „karo laivas“. Taip sala buvo praminta dėl savo formos, nes jai ėmus irti, buvo apjuosta nesibaigiančia siena.

REKLAMA
REKLAMA

Išlikę  apleisti miestai, tokie kaip Hašima, kelia susižavėjimą, kadangi savo paslaptingumu primena šiuolaikiniuose filmuose matytą ir stereotipu tapusį pasaulio apokalipsės vaizdą, koks, pasak, holivudo filmų, „laukia“  pasaulio.

REKLAMA

Baimę keliantys miestai ištuštėjusiomis gatvėmis ir fantasmagoriškais, nebegyvenamų namų šešėliais, panašūs į natiurmortą, kuris bėgant laikui pamažu yra.

Be abejonės Hašimos salos apgriuvę pastatai ir tuščios gatvės pasakoja įdomią praeities istoriją. Miestas nebuvo apleistas dėl karo ar atominės bombos, taip atsitiko dėl ekonominių priežasčių, nes vienintelė salos anglies kasykla buvo uždaryta, o darbininkai, netekę darbo ir pagrindinio  pajamų šaltinio, kuris dar ir kūrė visą grandinę darbo vietų paslaugų sektoriuje, buvo priversti palikti salą.

REKLAMA
REKLAMA

Hašimos miesto įsikūrimo pradžia

Pirmieji gyventojai į Hašimą atvyko, kai 1887 buvo atrasti pirmieji anglies ištekliai jos teritorijoje. Anglies šachtos buvo kasamos 200 metrų gylyje, žemiau jūros lygio, tačiau pramonė jų neeksploatavo iki 1890 metų, kai garsi Mitsubishi kompanija nusipirko salą,vėliau tapusią japonų pramonės revoliucija.

 

Užmiršta Hašimos sala (jose.gs nuotr.)Užmiršta Hašimos sala (jose.gs nuotr.)

Hašimos sala yra nedidelio salyno dalis, tačiau daugelis kitų salų yra negyvenamos, nes išsidėsčiusios ne taip arti kranto, kad  darbininkai galėtų čia atsikraustyti nuolat gyventi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Užmiršta Hašimos sala (jose.gs nuotr.)Užmiršta Hašimos sala (jose.gs nuotr.)

Hašimos pakrantė, dėl didelio bangavimo, dažno lietaus  ir vėjo buvo pradėjusi irti, taigi 1907 metais buvo pastatyti sutvirtinimai. Nors 1916 metais anglies kasyklose jau buvo išgaunama 150 000 tonų anglies, per 30 metų ji buvo visiškai apleista. Saloje iš viso gyveno apie 3000 gyventojų.

To pasekoje, Mitsubishi kompanija nusprendė žmonėms pasiūlyti patikimesnius būstus. Pirmi pastatyti gyvenamieji namai, buvo 6 aukštų „skruzdėlynai“ su mediniais balkonais, kurie atkartojo pilką miegamųjų rajonų architektūrą, kaip ir vėliau pastatyti, 10 aukštų, sujungti koridorių labirintais ir siauromis laiptinėmis, namai.

REKLAMA

 

Užmiršta Hašimos sala (jose.gs nuotr.)Užmiršta Hašimos sala (jose.gs nuotr.)

1917 salos centre pastatoma Nikkyu rezidencija, buvo E formos namų kompleksas, kuris tuo laikotarpiu buvo vienas aukščiausių visoje Japonijoje. 1918 pastatomas kitas pastatų kompleksas, kol pagaliau buvo pastatyta 30 gyvenamųjų namų, kukliuose 1,2 salos kvadratiniuose kilometruose. Kuomet per II Pasaulinį karą statybos darbai Japonijoje strigo, Hašimos saloje statybos darbai klestėjo, kadangi anglies paklausa nemažėjo, jos reikėjo  karinėms Japonijos pajėgoms.

Tamsiausi salos periodai

Kai 1941 metais Japonija puolė Pearl Harborą ir įsitraukė į konfliktą su Jungtinėmis Amerikos valstijomis, Hašimos anglies kasyklose buvo iškasama iki 400 000 tonų anglies  per metus ir... tuo pat metu vyko patys „nešvariausi“ salos istorijos epizodai. 600 kalinių iš Korėjos ir  daugybė kalinių iš Kinijos buvo perkelti į Hašimą, kad kaip vergai, išnaudojami dirbtų saloje. Daugybė  vergaujančių darbininkų mirė nelaiminguose atsitikimuose, nuo bado ar ligų. 1945 ant Nagasakio numesta atominė bomba drebino visus pastatus taip užbaigdama karą.

REKLAMA

 

Užmiršta Hašimos sala (jose.gs nuotr.)Užmiršta Hašimos sala (jose.gs nuotr.)

Suh Jung – Woo, korėjietis, vienas iš tuomet išgyvenusių kalinių, papasakojo apie pavojingą darbą anglies kasyklose, kur kiekvieną mėnesį nelaiminguose atsitikimuose  žūdavo mažiausiai po 4 – 5 žmones. Anglies kasyklų šachtos buvo vertikalūs tuneliai, kurie leidosi  po jūra. Į šachtą galėjai patekti liftu, kuris leisdavosi iki didelės patalpos, o iš ten, per tunelius į jūros dugną, kur kasama anglis. Kasyklas iš viršaus nuolat „spaudė“ vanduo, todėl pavojus, kad šachta bus užlieta būdavo didžiulis, jau nekalbant apie dujas, kurios išsiliejusios pražudydavo ne vieną jų įkvėpusį darbininką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuotraukoje apačioje, garsieji „laiptai į pragarą“.  Legenda pasakoja, kad šie laiptai taip vadinosi, nes jais daugelis darbininkų pereidavo į kitą salos pusę, kur buvo anglies kasyklos, kita versija teigia, kad šis pavadinimas atsirado dėl jų blogos būklės ir slidumo.

 

Užmiršta Hašimos sala (jose.gs nuotr.)Užmiršta Hašimos sala (jose.gs nuotr.)

Į vergiją paimti darbininkai gyveno pusbadžiu, todėl 50 viltį praradusių darbininkų vieną dieną nusižudė šokdami nuo Hašimą juosiančių sienų, bandydami pasiekti šalia buvusią Takašima salą. Mitsubishi kompanija, kaip ir kitos japonų kompanijos, tebeneigia savo kaltę ir atsisako atsiprašyti už darbininkų vergovę karo metais.








REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų