• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trijų moterų suokalbis šalia nužudyto naujagimio kapo

Gudriai nelauktą naujagimį slapta nužudžiusi ir užkasusi motina gudriai išsisuko ir nuo kalėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Sėdėdama Šiaulių apygardos teismo teisiamųjų suole trisdešimtmetė Lina Myniotaitė iš Raseinių rajono Virgailių kaimo, nė kiek neperdedant, tirtėjo iš baimės. Sutikite, ne juokas, kai pirmą kartą atsisėdi prieš apygardos teismo teisėjų kolegiją, o prokuroras tau grasina įkalinimu iki 20 metų ar net iki gyvos galvos!

REKLAMA

L. Myniotaitės gyvenimas – ne rožėmis klotas. Namie – trys maži vaikai, o sutuoktinis, taip „Akistatai“ sakė kaimynai, sėdi kalėjime. O ir kol nesėdėjo, anoks iš jo tebuvo jaunai moteriai pagalbininkas auginant vaikus...

Lina – graži, liekna, todėl kai iš jos namų dingo sutuoktinis, atsirado sugyventinis. Vėliau jį pakeitė kiti gerbėjai.

Vis dėlto toks jau tas gyvenimas, kad už malonumus tenka mokėti. Moteris smagiai atšventė 2008-ųjų Kalėdas, dar smagiau sutiko naujus 2009-uosius, o tada... pasijuto nėščia. Kai 2009-ųjų vasarį pagaliau susiruošė pas gydytoją, išgirdo, kad jos nėštumas – trylikos savaičių. Lygiai savaite ilgesnis, nei įstatymas leidžia daryti abortą.

REKLAMA
REKLAMA

Persileidimo sukelti nepavyko

Iš pradžių Lina apie savo bėdą pasiguodė geriausiai draugei Jovitai Giedraitytei, po to – tame pačiame Virgailių kaime gyvenančiai savo motinai Stefanijai Myniotienei. Kas jau kas, o 61 metų Stefanija, kuri yra baigusi 8 klases ir užauginusi net 8 vaikus, puikiai suprato, koks vargas vienišai dukrai įsigyti neplanuotą ketvirtą burną. Tad pasitarusi su gyvenime visko mačiusiomis bendraamžėmis, moteris dukrai parūpino vaistų, turinčių sukelti persileidimą.

Lina ir tų vaistų gėrė, ir specialių arbatų, ir sunkiai kilnojo – nė velnias neima, nors kauk. Tik pilvas kasdien auga, duodamas gražios progos smalsiosioms kaimynėms paplakti liežuviais. Pabėgusio sugyventinio močiutės tiesiai paklausta, ar tik nesilaukianti, Lina atšovė prisigėrusi rūgpienio, nuo kurio jai, girdi, išpūtę pilvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nužudyta vos gimusi

2009-ųjų rugsėjo 4-ąją L. Myniotaitė būdama viena namie pajuto sąrėmius. Vos mobiliuoju telefonu ji suspaudinėjo geriausiai draugei žinutę: „Ar gali padėti?“, nubėgo vandenys ir prasidėjo gimdymas. Šokusi ant dviračio J. Giedraitytė suskubo pas gimdyvę, netrukus namo parsirado ir motina Stefanija. Nežinia, kuri priėmė gimdymą, tačiau kai gimusi sveika, išnešiota mergaitė įkvėpusi klyktelėjo, jai buvo taip užspausta burnytė bei kaklas, kad – tokiam žiogeliui juk daug nereikia – net suknežo galvytė, lūžo apatinis žandikauliukas. Ir kūdikis nuo dusulio ir skausmo akimirksniu mirė.

REKLAMA

Tada lavonėlį, suvyniotą į audeklą, senoji S. Myniotienė nunešusi paslėpė tvarte.

Kitą dieną aplankyti draugės vėl atvažiavo J. Giedraitytė. Lina, parą pagulėjusi lovoje, jau jautėsi stipriau. Atsikėlusi ji paprašė draugės slaptam kapeliui iškasti duobę. Moterys vietos toli neieškojo – išrinko serbentų pakrūmę to paties namo pašonėje, darže.

Laidotuvės daržo pakrūmėje

Kai duobė buvo paruošta, Lina su Jovita išėjo laukan. L. Myniotaitei verkiant, J. Giedraitytė paguldė suvyniotą ryšuliuką ir užkasė šalia serbentų krūmo. Nelaimingos, nelauktos ir nemylimos mergaitės gyvenimas truko vos vieną vienintelę sekundę...

REKLAMA

Naivios tos kaimo moterys – tikėjosi, kad toks šiurpus nusikaltimas liks nepastebėtas. Bet juk vaikas – ne šuniukas, kaimo žmonės pranešė „kam reikia“, kad L. Myniotaitė laukėsi, bet staiga pilvas subliūško. Girdi, Lina visiems pudruoja smegenis, esą persileidusi, bet medikai kažkodėl apie tai nieko nežino.

Policija paspaudė įtariamąsias ir J. Giedraitytė parodė, kur užkasė kūnelį. O kas nužudė naujagimį – taip ir liko paslaptis. Aiškindamiesi kriminalistai L. Myniotaitę net tyrė melo detektoriumi, bet gudrus prietaisas nepadėjo – tik 9 klases baigusi moteris jį pergudravo! Lina vieną kartą tikino, esą naujagimį nužudžiusi pati, kitą kartą – esą tai padariusi gimdymą priėmusi motina, trečią kartą kaltę suvertė akis iš nuostabos išpūtusiam savo sugyventiniui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisme prakalbo gudriai

Nusispjovę teisėsaugininkai surašė griežtą kaltinamąjį aktą. L. Myniotaitė su motina buvo kaltinamos tyčiniu nužudymu sunkinančiomis aplinkybėmis – už tai gresia kalėti nuo 5 iki 20 metų arba net iki gyvos galvos. J. Giedraitytė buvo kaltinama bendrininkavimu – tuo, kad nepranešė apie sunkų nusikaltimą.

Nors pagimdyto kūdikio galima atsisakyti, įrengti net „gyvybės langeliai“, moterys kažkodėl vis dar ryžtasi imtis kraugeriškų metodų. Padariusi vieną nesąmonę, teisme L. Myniotaitė susizgribo (o gal tiesiog pasitarė su advokatu) ir ėmė labai gudriai suktis iš rimtos bėdos.

REKLAMA

Teisiamoji teismo kolegijai pateikė tokią versiją: 2009-ųjų rugsėjo 4-ąją prasidėjus gimdymui namie ji buvusi viena, todėl ir naujagimį pagimdžiusi esą niekieno nepadedama (pasak medikų, tai visai įmanoma). Gimdant esą atsitikusi nelaimė – pati traukdama iš savo pilvo dukrytę, gimdyvė, girdi, ją per stipriai suėmusi už galvytės, netyčia sulaužiusi kaukolę ir taip naujagimę nužudžiusi.

Vaiko ar ylos maiše nepaslėpsi

Iškviesti teismo medicinos ekspertai tik skėsčiojo rankomis – neįmanoma nustatyti, ar kūdikis buvo smaugiamas tyčia, ar netyčia. Jie pripažino, jog kūdikis galėjo žūti ir neatsargiai su juo elgiantis.

REKLAMA

L. Myniotaitė toliau kalbėjo, jog pamačiusi, kad kūdikis nebegyvas, ji lavonėlį suvyniojusi į audeklą, o pati atsigulusi. Grįžusiai motinai ir ant dviračio atskubėjusiai draugei Jovitai, girdi, pamelavusi, kad įvykęs persileidimas, – netikėtai iškritęs negyvas kūdikis.

Teisme tai girdėdamos S. Myniotienė su J. Giedraityte tik nuolankiai linksėjo, patvirtindamos tokius teisiamosios žodžius. Jos motina pridūrė siūliusi dukrai kviesti greitąją pagalbą, bet Lina griežtai atsisakiusi. Tuomet trijulė susimokiusi tylėti, bet juk ylos maiše nepaslėpsi, todėl kaimynai ir pasidalino dvejonėmis su policija, o kas nutiko toliau – jau žinome.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas kaimietės pagailėjo

Kadangi teismas nerado įrodymų, kuriais būtų paneigta L. Miniotaitės versija, ji pripažinta kalta ne dėl tyčinės žmogžudystės sunkinančiomis aplinkybėmis, o tik dėl kūdikio nužudymo per neatsargumą – ir už tai nuteista 2 metams laisvės atėmimo. Bet pagailėjus pirmą kartą teisiamos, gražiai 3 vaikus auginančios moters, bausmė atidėta pusantrų metų.

S. Myniotienė su J. Giedraityte visai išteisintos, nes pagal Lietuvos įstatymus policijai pranešti privalu tik apie sunkų nusikaltimą. Kadangi nužudymas dėl neatsargumo toks nėra, motina su gimdyvės drauge ir neprivalo atsakyti už tylėjimą.

REKLAMA

Teisme nuolankiai sėdėjusi, o po nuosprendžio aiškiai pralinksmėjusi L. Myniotaitė pasirašė ant teismo dokumentų ir, netarusi nė žodžio, su motina išskubėjo pas jos laukiančius savo vaikučius.

Tik faktai:

2010 metų kovo mėnesį Ukmergės rajono Kurėjų kaimo gyventoja Rasa Burneikienė (30 m.) nuteista lygtine nelaisvės bausme už dviejų savo kūdikių nužudymą. 2009-ųjų birželį R. Burneikienė namie pagimdė sveiką berniuką, čia pat jį nuskandino kubile ir nudrožė žiūrėti televizoriaus. Pasibaigus laidai, lavonėlį įmetė į ūkiniame pastate įrengtą srutų duobę. Ekspertams ieškant kūnelio, ištrauktas kitas naujagimis, kuris R. Burneikienės buvo pagimdytas ir nužudytas 2007 metais. Teisme ji skundėsi taip pasielgusi iš nepakeliamo skurdo – pastaruoju metu gyvenusi iš 100 litų per mėnesį, o nutraukti nėštumui reikia 180 litų.

REKLAMA

Prieš dešimtį metų Kampinių kaime (Prienų r.) gyvenę, 3 vaikus auginę nebe jauni sutuoktiniai buvo pasirinkę itin kraupų būdą, kad šeima nebedidėtų. Kai žmonai prasidėdavo sąrėmiai, vyras ją veždavo į pamiškę. Gimdyvė, nugara atsirėmusi į medį, tūpdavo virš iš anksto iškastos duobės, į ją pagimdydavo kūdikį, o sutuoktinis iškart užkasdavo. Taip nužudyti du naujagimiai, o trečią, porai jau važiuojant į mišką gimdyti, išgelbėjo laiku įsikišę žmonės. Abu nuteisti kalėti po 5 metus ir bausmes jau atlikę.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos rajono Kisinių kaimo gyventojai, du vaikus auginę sutuoktiniai Danguolė (42 m.) ir Bronius (48 m.), per 8 metus atsikratė net trimis savo naujagimiais. Pirmąjį kūdikį, kuris, kaip tikino Danguolė, gimė negyvas, ji užkasė miške prie savo sodybos. Po 3 metų gimusį berniuką moteris gyvą įmetė į besikūrenančią krosnį. Dar vieną mergaitę Danguolė pagimdė daržinėje ant šieno ir taip pat įkišo į krosnį.

Škotijoje teismo bausmės laukia suimta vilkaviškietė Ineta Dzinguvienė (25 m.), 2010 metų balandį Škotijoje pagimdžiusi berniuką, jį iškart pasmaugusi, įdėjusi į lagaminą ir paslėpusi šeimos nuomojamo kambario spintoje. Tiriant šį įvykį dar paaiškėjo, kad ta pati motina lygiai prieš metus taip pat padariusi ir su naujagime dukrele – kūnelis lagamine aptiktas šeimos namuose Vilkaviškyje, palėpėje.

2010 metų gruodį Skuodo rajono Luknės kaimo gyventoja 37 metų Vaida U., pajutusi sąrėmius, nekvietė medikų, o gimdė namie pati. Gimdymas komplikavosi, moteris mirtinai nukraujavo. Prieš mirtį ji spėjo į degančią krosnį įmesti ką tik pagimdytą savo kūdikį.

2001 metais Šeduvos (Radviliškio r.) gyventojai pranešė, kad Geležinkeliečių gatvėje gyvenanti 33 metų Jolanta G. nebe nėščia, o naujagimio nėra. Tikrinant pranešimą ūkiniame pastate rastas naujagimio lavonėlis. Kūnelis buvo susuktas į polietileno plėvelę ir pavožtas po kibiru. Įtariamoji tikino Kalėdų dieną pagimdžiusi negyvą kūdikį, apvožusi jį kibiru ir pamiršusi. Ji buvo išsiskyrusi, skurstanti, viena augino 4 vaikus.

REKLAMA

2003-iųjų gegužę netoli sienos su Latvija esančio Laukžemės (Kretingos r.) kaimo sodyboje, žolėse prie ūkinio pastato, praeivis rado naujagimės lavonėlį; nutraukta jos kojytė mėtėsi netoliese. Šalimais gyvenanti Marytė M. nuvežta į policiją prisipažino, kad prieš vidurnaktį namuose į plastikinį kibirą pagimdė neva negyvą kūdikį ir išmetė jį į lauko tualetą. Lavonėlį suradę ištraukė ir sudraskė šunys.

1995 metais Jasonių kaimo (Radviliškio r.) gyventoja Zofija Karpinienė nuo sugyventinio Sauliaus Švėgždos pagimdė berniuką. Tėvas jį čia pat sudegino krosnyje, o pelenais patręšė daržą. Pagal kaimynų skundą tyrimą pradėję kriminalistai nustatė, kad kiek anksčiau S. Švėgžda už sulaužytas cigaretes mirtinai sumušė Zofijos 3 metų sūnų Dariuką. Tąkart sadistas išvengė atsakomybės, nes sugyventinė policijai pamelavo, esą sūnus pats užsimušęs, kai nukritęs nuo laiptų. S. Švėgžda nuteistas kalėti 14 metų, Z. Karpinienė – 9 metus.

Kai gimusi sveika, išnešiota mergaitė įkvėpusi klyktelėjo, jai buvo taip užspausta burnytė bei kaklas, kad net suknežo galvytė, lūžo apatinis žandikauliukasLinai Myniotaitei grėsė būti įkalintai iki mirties, bet ji sugebėjo nuo kalėjimo visai išsisukti  (S. Stasaičio nuotr.)

 

Sigitas STASAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų