• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusio Lietuvos banko valdytojo, Lietuvos ambasadoriaus Kazachstane ir vadinamojoje žuvų mailiaus byloje įtariamojo Romualdo Visokavičiaus namuose krata buvo atlikta neteisėtai, nebuvo būtina kratą atlikti neatidėliotinai, nusprendė Vilniaus apygardos teismas (VAT).

REKLAMA
REKLAMA

VAT R. Visokavičius buvo apskundęs Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo 2010-ųjų metų gruodžio 23 dienos nutarimo daryti kratą, patvirtinimą. VAT nusprendė, kad toks ikiteisminio tyrimo teisėjos sprendimas atlikti kratą buvęs neteisėtas. Teismo manymu, ikiteisminio tyrimo teisėja neteisėtai pateisino pareigūnų veiksmus, kai jie neatidėliotinai nusprendė atlikti kratą.

REKLAMA

„Kaip gali būti teisėtas, jeigu aš sutikau palaukti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, gauti sprendimą ir važiuoti žiūrėti. Jie čia organizuoja spektaklius, kad rezonuotų daugiau“, - Eltai pirmadienio rytą komentavo R. Visokavičius.

Per kratą R. Visokavičiaus namuose dvi teisėsaugininkų brigados ieškojo baldų, kurie galėjo būti atlygis už galimas veikas.

Kaip praeitą savaitę per teismo posėdį sakė R. Visokavičius ir jo gynėjas advokatas Juozas Gaudutis, Kūčių išvakarėse Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnams atliekant kratą buvo pažeistas Baudžiamasis kodeksas. Pasak pareiškėjų, krata yra išimtinė ikiteisminio tyrimo teisėjo kompetencija, ji galima tik neatidėliotinu reikalu. Pagal R. Visokavičiaus išdėstytus motyvus tokio būtinumo kratai atlikti nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA

FNTT 2010 metų pradžioje nustatė 7 fiktyvias įmones, kurios galimai apgaule ketino pasisavinti 22,5 mln. litų Europos Sąjungos paramą. Pagal priemonę „Akvakultūra“ paraiškas gauti ES paramą buvo pateikusios bendrovės „Angila“, „Žuvintas“, „Commence“, „Aniro“, „Accabi“, „Prontis“ ir „Brija“. Jos deklaravo ketinimą Vilniaus rajone, Mostiškių kaime, auginti eršketus, ungurius, šamus ir steigti akvakultūrų perdirbimo įmones. Į projektus kiekviena bendrovė buvo „pasirengusi“ investuoti po 5-6 mln. litų. Nors šios įmonės neturėjo tinkamos bazės žuvivaisai, gavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos deklaracijas, kad atitinka higienos, veterinarijos, maisto kokybės ir gyvūnų gerovės reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialiuoju liudytoju ikiteisminiame tyrime dėl pasikėsino apgaule užvaldyti daugiau nei 20 mln. litų ES lėšų buvo apklaustas ir žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, patvirtinęs, kad dėl šio projekto tarpininkavo ir R. Visokavičius.

K. Starkevičius pabrėžė atsisakęs organizuoti susitikimą dėl vieno žuvivaisos projekto ir dėl įtartino R. Visokavičiaus susidomėjimo kreipęsis informacijos į Nacionalinės mokėjimų agentūros vadovą Saulių Silicką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų