REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis teismas imasi aiškintis, ar seimo nariai gali užsiimti pedagogine veikla ir dalyvauti televizijų projektuose.

REKLAMA
REKLAMA

Išaiškinimo prašantis etikos ir procedūrų komisijos vadovas Algimantas Salamakinas teigia, kad turi būti padėtas taškas užsitęsusiuose ginčuose dėl parlamentarų gaunamų pinigų už paskaitas, strategijų kūrimą ir dalyvaujančių įvairiuose šou projektuose.

REKLAMA

Konstitucinis Teismas išaiškinimo dėl pedagogine veikla užsiimančių parlamentarų imasi antrą kartą. Prieš beveik septynerius metus teismas konstatavo: parlamentaro teisė gauti atlyginimą už pedagoginę veiklą prieštarauja konstitucijai.

Dar kartą kreiptis į Konstitucinį Teismą etikos sargų vadovą paskatino konkrečių parlamentarų veikla.

„Tai yra Seimo narys M. Adomėnas, kuris skaitė paskaitas,taip pat rašė strategiją švietimo ministerijai ir už tai gavo atlygį. Atlygis gana nemažas virš 10 tūkstančių ir ponas E. Vareikis, kuris kvalifikacijos kėlimo institute skaitė paskaitas“, – sakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš džiaugiuosi, kad jie kreipėsi į Teismą, nes pačiai komisijai aiškiai stokojo kompetencijos tiek suprasti ankstenį išaiškinimą, kas yra kūrybinė veikla ir, kad strategijų kūrimas arba paskaitų skaitymas ne mokymo įstaigose yra kūrybinė, o ne pedagoginė veikla“, – tvirtino Seimo Tėvynės sąjungos–Krikščionių demokratų frakcijos narys Mantas Adomėnas.

Nors pernai etikos komisija padėjo tašką Seimo šokėjų istorijoje neradusi etikos pažeidimų, Konstitucinio Teismo prašoma išaiškinimo ir dėl šios veiklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl mūsų Seimo narių A. Šedžiaus, Ž. Šilgalio, kurie dalyvavo ilgalaikiuose projektuose, šou projektuose ir, reiškia, sudarė ilgalaikes sutartis, kurios kai kurių Seimo narių ir mano tikrai nėra, kaip Seimo nariui tokios negali būti“, – aiškino A. Salamakinas.

„Man niekas jokių pretenzijų neturi – nei ta pati Etikos komisija, manau, kad negali ir Konstitucinis Teismas turėti. Panašu, kad į Konstitucinį Teismą galima kreiptis visais klausimais, kokie tiktai bebūtų“, – sakė Mišrios Seimo grupės frakcijos narys Žilvinas Šilgalis.

REKLAMA

Pasak A. Salamakino, išaiškinimą Konstitucinis Teismas turėtų svarstyti be eilės ir iki pavasario sesijos, tai yra kovą pateikti atsakymą. Jei bus nutarta, kad minėtų parlamentarų veikla pažeidžia Konstituciją, jie gali netekti mandatų. Beje, etikos komisija jau yra nusprendusi, kad Egidijus Vareikis, užsiimdamas pedagogine veikla, turėtų netekti mandato.

Kovą Seimas svarstys Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovo parengtas pataisas, kokiu būdu iš parlamentaro gali būti atimtas mandatas. Apkalta, anot S. Šedbaro, būtų taikoma tik šiurkščiai pažeidus Konstituciją.

REKLAMA

„Žmogus neatsisakė kito darbo, tai ar būtinai jam taikyt apkaltą, ne, nieko panašaus, yra kitas pagrindas, yra ir Konstitucijoje kitas pagrindas, tai tokiu atveju iš tiesų ištiria atitinkama komisija, Etikos ar speciali komisija, kad tikrai neatsisakė, kad tikrai kitas darbas, neatsisakė ir atima mandatą“, – aiškino Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Komiteto vadovas akcentuoja,kad mandatas turėtų būti atimamams ne paprasta dauguma,o ne mažiau kaip 85-iais balsais.

Reda GILYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų