• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ikiteisminis tyrimas dėl Rusijos piliečio Jurijaus Chardikovo buvo pradėtas neteisėtai ir nepagrįstai, buvo nulemtas kreipimosi dėl J. Chardikovo ekstradicijos, kuriame pateikta informacija apie aiškiai falsifikuotą jo persekiojimo procedūrą, vykdomą Rusijos Federacijos teisėsaugos institucijų, teigia ruso gynėjai.

REKLAMA
REKLAMA

J. Chardikovas, buvęs Maskvos Šiaurės administracinės apygardos prefektas, į Lietuvą atvyko 2010 metais, praėjus keliems mėnesiams po to, kai tuometinio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmona Jelena Baturina jį apkaltino neskaidriu sandoriu, dėl kurio ji prarado 1 mlrd. Rusijos rublių (beveik 83 mln. litų).

REKLAMA

J. Baturinai pradėjus reikšti pretenzijas J. Chardikovui, jis 2009 metų vasarį neteko aukštų pareigų, o tų pačių metų lapkritį Maskvos Tverės rajono teismas už akių priėmė sprendimą jį suimti ir paskelbė tarptautinę paiešką.

„Galėčiau pacituoti vieną dokumentą, kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas J. Chardikovo atžvilgiu. Ten buvo parašyta, „kad jis sukčiavimo būdu užvaldė J. Baturinos pinigus ir šiuo metu yra sulaikytas vienoje iš ES valstybių“. To dokumento pagrindu FNTT pradėjo ikiteisminį tyrimą. Tame laiške nė viena žinia neatitinka tikrovės, nes ponas Chardikovas sėkmingai dar po šito laiško gavimo tris mėnesius gyveno Lietuvoje, nebuvo sulaikytas, bet tų duomenų, žinoma, neteisingų, užteko pradėti ikiteisminį tyrimą“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją kalbėjo advokatas Rimas Andrikis.

REKLAMA
REKLAMA

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pernai gegužę pradėjo ikiteisminį tyrimą J. Chardikovo atžvilgiu dėl nusikalstamų pinigų legalizavimo. Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus duomenų, kad J. Chardikovas į Lietuvos bankus savo vardu atidarytas sąskaitas pervedė per 8 mln. eurų, vėliau šiuos pinigus pervedė į savo vadovaujamos UAB „Karvis“ sąskaitas. Be to, gauta duomenų, kad J. Chardikovo atžvilgiu Rusijoje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo stambiu mastu, todėl pripažinta, kad yra pagrindas manyti, jog į Lietuvą buvo pervestos jo nusikalstamu būdu įgytos lėšos. Tuo pat metu Vilniaus apygardos prokurorė šiame ikiteisminiame tyrime priėmė keturis nutarimus laikinai apriboti J. Chardikovo nuosavybės teises į jam priklausantį turtą – pinigines lėšas, esančias keturių bankų sąskaitose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia J. Chardikovo advokatai, šių proceso veiksmų negalima pripažinti teisėtais ir pagrįstais, nes ikiteisminis tyrimas pradedamas tik gavus skundą, pareiškimą ar pranešimą apie nusikalstamą veiką, prokurorui ar ikiteisminio tyrimo pareigūnams patiems nustačius nusikalstamos veikos požymius. Tokių pagrindų prieš pradedant ikiteisminį tyrimą esą nebuvo. Be to, nenumatoma galimybė Lietuvos Respublikoje vykdyti baudžiamąjį persekiojimą Rusijos Federacijos piliečio, padariusio nusikalstamą veiką Rusijoje, kaip ir nenumatoma galimybė tirti užsienio piliečių padarytas užsienyje nusikalstamas veikas.

REKLAMA

„Jokių neteisėtų veiksmų nedariau, nedariau ir neplanuoju daryti. Verslas, kurį vykdau – legalus. (...) Pinigus iš Rusijos į banką pervedžiau iš savo asmeninės sąskaitos. Pagal Lietuvos įstatymus tirti tai, ką galėjau padaryti Rusijoje, neteisėta“, – sakė J. Chardikovas.

Jis paneigė viešai paskelbtą informaciją, esą jis iš Vokietijos į SEB banką Lietuvoje pervedė 39 mln. JAV dolerių (per 100 mln. litų), tai paliudijo ir banko pažyma. Pasak J. Chardikovo, dabartinė jo situacija, kai areštuotos visos sąskaitos, trukdo verslui, įmonė gali atlikti tik mokėjimus valstybei, tai yra „Sodrai“ ir Mokesčių inspekcijai.

Šiuo metu iš J. Chardikovo yra atimtas Rusijos Federacijos piliečio pasas, dėl nuolatinio leidimo gyventi Lietuvoje pratęsimo žinybos turėtų apsispręsti kovą. Suteikti nuolatinį leidimą J. Chardikovas yra paprašęs ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės tarpininkavimo. J. Chardikovo advokatai mano, kad teisinių pagrindų jų ginamajam gyventi Lietuvoje yra „labai daug“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų