REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos rusų sąjunga (LRS), inicijavusi rinkimus, kokiai garsiai rusų asmenybei ar simboliui statyti paminklą Vilniuje, daugiausiai balsų sulaukė už caro Petro I paminklą.

REKLAMA
REKLAMA

Rusų tautinės mažumos noras inicijuoti jai brangaus paminklo statybas mūsų šalyje sukėlė prieštaringų vertinimų.

REKLAMA

„Iš rusų, gyvenančių Lietuvoje, sulaukėme didelio ir nuoširdaus palaikymo, tačiau nustebino tai, kad lietuvių tautybės žmonės reagavo gana radikaliai. Statydami šį paminklą, siekiame įamžinti savo kultūros paveldą, įtvirtinti savo nacionalinį identitetą. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia priešiškumo kitoms kultūroms ar tautoms. Be to, asmenys ar simboliai, kurie kandidatuoja būti įamžinti paminklu, yra gerai žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“, – teigia Lietuvos rusų sąjungos pirmininkas Sergejus Dmitrijevas.

REKLAMA
REKLAMA

LRS gyventojams siūlo rinktis iš penkių galimų paminklo variantų arba pateikti savąjį. Šiuo metu, susumavus balsavimo rezultatus interneto portale www.sojuzrus.lt ir viešose vietose vykdytų apklausų duomenis, daugiausiai, t. y. 22 proc., balsų yra surinkęs paminklas carui Petrui I. Nuo jo nedaug atsilieka Michailas Kutuzovas bei Vladimiras Visockis. Šiek tiek mažiau balsų šiuo metu turi aktorius Sergejus Bodrovas bei rusų kultūros simbolis – matrioška.

Kandidatais statyti paminklą gyventojai yra pasiūlę tokias visame pasaulyje žinomas asmenybes kaip carienė Jekaterina II, legendinis režisierius Andrejus Tarkovskis, istorikas Levas Karsavinas, žmogaus teisių aktyvistas Andrejus Sacharovas, garsus rašytojas ir disidentas Aleksandras Solženycinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų