REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau matuojuosi mero regalijas, nes jei tikėti vieno dienraščio interneto portalo elektronine apklausa „Išrink miesto merą! Siūlyk kandidatą“, nors politikoje esu naujokas, turiu labai rimtus šansus laimėti... Dabartinį Kauno merą Andrių Kupčinską ir buvusį - Arvydą Garbaravičių bei kitus lyderius lenkiu kone keturgubai...

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškinsiu. Taip aktyviai už mane balsuojama ne todėl, kad sugraudinau kauniečius būdamas pirmu judėjimo negalią turinčiu kauniečiu, pretenduojančiu į vietinę valdžią. Kita vertus, mano gyvenimo istorija neeilinė: iki 21 buvau visiškai sveikas, tais pačiais metais rizikingai nušokęs Palangoje nuo tilto į jūrą ir susilaužęs stuburo slankstelį, praradau galimybę savarankiškai judėti. ...O ir partija, kuriai atstovauju, Kaune įkurta tik praėjusią vasarą. Priežastis kita. Esu informacinių technologijų (IT) saugumo specialistas, stažavęsis Ispanijos saugumo universitete, kėlęs kvalifikaciją Koventrio (Didžiosios Britanijos verslo informacinių technologijų universitete. Specializacija – duomenų nuotėkis. Taip pat esu Tarptautinės Informacinių Sistemų Audito ir Valdymo Asociacijos (ISACA) skyriaus Lietuvoje IT valdybos narys.

REKLAMA

Išsamiai prisistatęs paaiškinsiu, kaip tapau populiariausiu kandidatu į Kauno miesto merus. Vieno dienraščio portalas savo skaitytojams pasiūlė virtualų žaidimą „Išrink miesto merą“. Internautai, pelės spragtelėjimu gali išreikšti savo simpatijas vienam arba kitam kandidatui į Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos mero postą.

Nors pasiūlymas pretenduoti į merus mane suglumino, paakintas partijos kolegų, kaip pirmas Krikščionių partijos sąraše kandidatuojantis kaunietis, buvau „deleguotas“ į merus portalo svetainėje. Tokia priešistorė. Ką tik pasirodžiusioje svetainėje tarp kitų kandidatų atrodžiau nykiai ir vakar vakare tebuvau surinkęs 13 kauniečių balsų. Tad per naktį nusprendžiau pagerinti savo rezultatus: jau kitą rytą 7 val. ryte už mane buvo „balsavę“ – 3.693 asmenys... Kaip tai galėjo atsitikti per tokį trumpą laiką? Juk svarbiausia žinia žiniasklaidoje tuo metu buvo istorinių sausio 13 – osios įvykių kronika ir, kažkodėl, Radžio bei Jurgelevičiūtės skandalai... O kas žino apie tokį Šarūną Grigaliūną? Gal jis populiarus politikos veikėjas? O gal jis tuos reitingus kažkaip „nupirko“?

REKLAMA
REKLAMA

Išties virtualių reitingų „kėlimo“ technika labai paprasta. Balsavimo sistemos apsauga nuo pasikartojančio balsavimo iš to paties kompiuterio paremta „sausainukų“ (angl. „cookie“ ) įrašais. Norint pakartotinai balsuoti iš to paties kompiuterio, tereikia ištrinti „cookie“ iš sistemos. Pamėginkite patys – populiarioje interneto naršyklėje Firefox atidarykite interneto nuorodą http://rinkimai.diena.lt/lt/isrink-miesto-mera/kaunas/kandidatai/54463 naršyklėje ir balsuokite už savo kandidatą. Tuomet ištrinkite paskutinės valandos naršymo istoriją (klavišų kombinacija Ctrl+Shift+Delete), atnaujinkite puslapį (klavišas F5) – ir štai – vėl galite balsuoti už savo kandidatą. Turint kiek daugiau darbo kompiuteriu žinių, belieka viską automatizuoti – ir reitingai auga kaip ant mielių! Būtent tokiu būdu tapau populiariausiu iš kandidatų, tačiau tik tam, kad atskleisčiau tokių mistinių reitingų farsą. Tiesiog nusibodo stebėti, kaip tai masiškai vyksta virtualiose žiniasklaidos priemonėse.

Neleiskime mūsų mulkinti – nepasiduokime pigiems dažnai šališkos žiniasklaidos triukams, skirtiems įgyvendinti kažkieno užsakytus reklamos projektus. Manau, rinkėjas turi teisę gauti objektyvią informaciją.

Šarūnas Grigaliūnas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų