REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikams perspėjant, kad šiųmetis gripas gali kirsti dar skaudžiau nei pernykštis pandeminis, eilės nusidriekė ne tik prie šeimos gydytojų kabinetų, bet ir vaistinėse. Ar nepasikartos praėjusių metų skandalas, kai didžiausio sergamumo metu vaistinės negalėjo pasiūlyti panacėja nuo gripo vadinto medikamento?

REKLAMA
REKLAMA

Virusai įsisiautėja?

Dėl gripo grėsmės jau darosi karšta ne tik poliklinikose, bet ir vaistinėse. Išgąsdinti praėjusią žiemą daugiau nei dvidešimties žmonių gyvybes nusinešusios ligos šįmet, vos pasigirdus apie dažnėjančius susirgimus, nuo vaistinių lentynų pradėti šluoti vaistai nuo gripo ir peršalimo ligų.

REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų specialistai perspėja, kad šiųmetis gripas gali būti dar grėsmingesnis, nei išgyventas pernai. Dar nė nepaskelbus epidemijos nuo gripo jau mirė du žmonės. Ligoninėse daugėja pacientų, kuriems diagnozuotos gripo viruso sukeltos komplikacijos.

Medikai baiminasi, kad ligos protrūkį gali sukelti ir pati gamta – plisti virusui itin palankūs stoję drėgni orai.

Virusui suvešėti palankūs orai?

Panevėžio poliklinikos medikai teigia pacientų antplūdžio dar nepajutę, tačiau neabejoja, kad tokia tyla – prieš audrą.

REKLAMA
REKLAMA

„Panevėžys niekada nepradeda sirgti pirmas. Bet jei jau daugėja ligonių Vilniuje, virusas pasieks ir Panevėžį. Ligą ypač gali paskatinti drėgni orai. Atlydys, pliusinė temperatūra, rūkai – geros sąlygos plisti virusui. Šalta žiema jį dar kiek pristabdytų“, – „Sekundei“ teigė poliklinikos Bendros praktikos gydytojų skyriaus vedėja Violeta Šimėnienė.

Kadangi daugumai šiemet susirgusiųjų nustatyta pernai siautusio pandeminio gripo atmaina, svarbiausiu vaistu nuo jo išlieka „Tamiflu“. Tačiau ir šiemet gresia pasikartoti pernykščiam ažiotažui, kai populiariausias medikamentas, galintis padėti įveikti grėsmingą ligą, vaistinių lentynose pasirodė epidemijai ėmus slūgti ir jo kaina buvo didžiulė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaistinėse nutįso eilės

Ligoniams, turintiems receptą antivirusiniam vaistui, ir šiemet ne visos vaistinės gali padėti.

Panevėžio centre esančios vaistinės „Camelia“ vedėja Vitalija Čepurnaitė teigė vietoj populiariausio medikamento nuo gripo galinti pasiūlyti alternatyvų priešvirusinį relensą.

„Naujam sezonui „Tamiflu“ nesame gavę. Mūsų sandėlyje šio vaisto nėra. Bet kol kas gal tik porą receptų jam išrašytų esame matę“, – sakė V.Čepurnaitė

Anot jos, nuo praėjusios savaitės užsukančiųjų į vaistinę padaugėjo dvigubai. Pas vaistininkus gena ne tik liga, bet ir baimė susirgti. Vedėjos teigimu, paklausiausi nuo peršalimo ligų galintys apsaugoti vaistai, parduodami be recepto. Ypač gripo profilaktika susirūpinę vyresnio amžiaus žmonės.

REKLAMA

Gerokai išaugusius klientų srautus nuo praėjusios savaitės skaičiuoja ir „Eurovaistinės“. Pasak tinklo komunikacijos specialisto Simo Lilo, vaistų nuo peršalimo pardavimas beveik padvigubėjęs.

Taip pat pastebimas padidėjęs susidomėjimas vitaminais ir maisto papildais, skirtais imunitetui stiprinti.

S.Lilo teigimu, „Eurovaistinės“ apsirūpinusios ir populiariuoju vaistu.

Pavojingas jaunimui ir ligoniams

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytojos Daivos Razmuvienės teigimu, šiemet Europoje tebedominuoja tas pats ligą sukeliantis pandeminio gripo virusas, kuris į lovas guldė ir pernai.

REKLAMA

„Nauji virusai apie porą metų cirkuliuoja dominuodami, paskui pereina į sezoninius gripus ir tampa nebe tokie pavojingi. Per tuos porą metų žmonės vienaip ar kitaip su jais būna susidūrę – vieni sunkiai persirgo, kiti – lengviau, ir taip įgijo jiems imunitetą“, – aiškino D.Razmuvienė. Medikai pažymi, kad šiemet sergamumą sukelia ir dar dviejų tipų gripo virusai.

Šiųmetis gripas, kaip ir pernykštis, pavojingas jauniems, netgi lėtinėmis ligomis nesergantiems žmonėms. Pasak D.Razmuvienės, tokią situaciją lemia pandeminio gripo sukėlėjo kombinacija – virusas sulipęs net iš keturių segmentų. Mokslininkai tvirtina, kad vienas jų cirkuliavo dar 1918-aisiais, todėl, D.Razmuvienės teigimu, vyresnio amžiaus žmonių organizmas jam įgijęs imunitetą ir senjorams tikimybė susirgti mažesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, anot gydytojos, klastingas gripas itin pavojingas sergantiesiems lėtinėmis ligomis. JAV mokslininkai mano, kad net sulaukusieji 50-ies jau turi nors vieną tokią ligą – susirgus gripu virusas būtinai suras silpniausią organizmo vietą.

Pasak D.Razmuvienės, gripui įsisiautėjant dar nėra vėlu pasiskiepyti.

„Imunitetas pasiskiepijus susidaro per dvi savaites. Prasidėjus gripo epidemijai taip pat dvi savaites sergamumas kyla, dvi – laikosi didelis ir dar porą savaičių po truputį krinta. Šešios gripo epidemijos savaitės – gana ilgas laikas, tad dabar pasiskiepijusieji suspėtų apsisaugoti“, – tvirtina gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų